Τι αποφάσισε η Σύνοδος των Πρυτάνεων για το Σχέδιο «Αθηνά»

Συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

19/02/2013 - 14:30

Για «απορρύθμιση» των ΑΕΙ κάνει λόγο το ψήφισμα που εξέδωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο που μας πέρασε, στο Λαύριο. Απουσίας, ωστόσο, του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, το Σχέδιο «Αθηνά» δε συζητήθηκε καθόλου με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας.

Για «απορρύθμιση» των ΑΕΙ κάνει λόγο το ψήφισμα που εξέδωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία συνεδρίασε το Σάββατο που μας πέρασε, στο Λαύριο. Απουσίας, ωστόσο, του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, το Σχέδιο «Αθηνά» δε συζητήθηκε καθόλου με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, ενώ η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα καταπιαστεί με το θέμα στη Σύγκλητο που θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου.

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων συμμετείχαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, καθώς και οι αντιπρυτάνεις Αγγελική Δημητρακοπούλου και Ιωάννης Κάλλας.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας παρέστη ο γενικός γραμματέας Θανάσης Κυριαζής, ο οποίος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Σχέδιο «Αθηνά». Αντίθετα, με τον ίδιο συζητήθηκαν εκτενώς τα θεσμικά κενά που προκύπτουν με το νέο νόμο, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, όχι μόνο ελλείψει χρημάτων, αλλά και λόγω κωλυμάτων διαχείρισης και αξιοποίησης των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, καθώς και το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού.

Οι πρυτάνεις συζήτησαν, ωστόσο, ευρέως το θέμα του Σχεδίου «Αθηνά», καταλήγοντας, στο ψήφισμα που εξέδωσαν, στο ότι η λειτουργία των πανεπιστημίων έχει «απορρυθμιστεί» λόγω των θεσμικών ζητημάτων, της συρρίκνωσης της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και του «βεβιασμένου και ατεκμηρίωτου σχεδιασμού» τού «Αθηνά», που, όπως υποστηρίζουν, θίγει την οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, με συνέπειες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό που τονίζει η Σύνοδος, είναι το «αυτονόητο» του ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις κάθε πανεπιστημίου ξεχωριστά.

Θέμα στη Σύγκλητο
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού το Σχέδιο «Αθηνά» θα συζητηθεί, σύμφωνα με την κ. Δημητρακοπούλου, στη Σύγκλητο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία και θα αποφασιστεί η απάντηση που θα δοθεί προς το Υπουργείο Παιδείας.

«Το Υπουργείο περιμένει το Συμβούλιο του ιδρύματος για να πάρει απόφαση για το Σχέδιο “Αθηνά”», αναφέρει η κ. Δημητρακοπούλου. «Ο πρύτανης έχει επισκεφτεί τον υπουργό, έχουν γίνει συζητήσεις, αλλά τίποτα δεν είναι έγκυρο μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση. Εμάς μάς έχει δοθεί χρονικό περιθώριο 30 και όχι 60 ημερών, όπως ανέφερε ο νόμος. Το σίγουρο είναι, κατά τη γνώμη μας, το ότι η πρόταση του Υπουργείου που αφορά τις διαφοροποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δε συνάδει με την οικονομική κατάσταση της χώρας κι εμπεριέχει πολλά επιστημονικά και ακαδημαϊκά λάθη.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey