Οι θέσεις της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το Σχέδιο «Αθηνά»

Η προσπάθεια συνεχίζεται…

01/02/2013 - 22:43

Κλίμα «συγκρατημένα θετικό» επικρατούσε το μεσημέρι της Πέμπτης στη σύσκεψη που πραγματοποίησε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου «Αθηνά».

Κλίμα «συγκρατημένα θετικό» επικρατούσε το μεσημέρι της Πέμπτης στη σύσκεψη που πραγματοποίησε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου «Αθηνά». Παρά την ικανοποίηση για την παραμονή των τμημάτων της Μυτιλήνης και της Λήμνου ως έχουν, ως στόχος τίθεται τώρα η συστηματική προσπάθεια για ανατροπή των όσων προβλέπονται για τα δύο τμήματα άλλων νησιών, που «απορροφούνται».

Το ότι ήταν «μέσα» στις προβλέψεις που είχαν κάνει ως προς το τι θα περιλαμβάνει το Σχέδιο «Αθηνά» για το ίδρυμα, διαπίστωσαν τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου κατά την προχτεσινή τους σύσκεψη. Κι αυτό γιατί τα αποτελέσματα που είδαν, ήταν κοντά σε όσα είχαν παρουσιάσει στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλο, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν μαζί του το Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι προσπάθειες για το ίδρυμα δε σταματούν εδώ.

Τι λένε ο πρύτανης και οι δύο αντιπρυτάνεις

Πάρις Τσάρτας, πρύτανης:


«Έχουμε άλλες 45 ημέρες διαβούλευσης»

Μιλώντας χτες στο «Ε» για τα όσα προβλέπει το Σχέδιο «Αθηνά», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, τόνισε τα θετικά και τα αρνητικά του Σχεδίου, λέγοντας:
«Σε σχέση με τις θέσεις που είχαμε εκφράσει στον υπουργό, υπάρχει ένα Σχέδιο το οποίο σε κάποιο υψηλό ποσοστό καταφέρνει να κρατήσει ισορροπίες. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή είχε παρθεί απόφαση του Υπουργείου με την οποία διαφωνούμε, να εκφρασθεί το Σχέδιο “Αθηνά” σε αυτό το μηχανογραφικό, θεωρώ ότι οι αλλαγές που έγιναν σε ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια που διαλύονται, ήταν προφανείς. Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναλογικά με τα όσα επί τρία χρόνια λέγονται και γράφονται, πλειοψηφία των οποίων ήταν διαρροές του Υπουργείου, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι παραμένουμε στις ίδιες έδρες και με τις ίδιες σχολές. Υπάρχουν όμως τα αρνητικά, που είναι ότι οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις δεν υπακούουν σε κριτήρια ακαδημαϊκά, καθώς και ότι δεν ενεργοποιείται, για τέταρτη χρονιά, το Τμήμα Τουρισμού. Για το οποίο, όπως έχουμε επισημάνει, όσα χρειάζονται, υπάρχουν. Άρα, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά τα ζητήματα. Έχουμε άλλες 45 μέρες διαβούλευσης.»

Νίκος Σουλακέλλης, αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων:

«Τερματίζεται η περίοδος των φημολογιών περί κατάργησης»

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας πολύμηνης σκληρής και συστηματικής προσπάθειας, με όλους τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου», λέει ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή για το προσεχές διάστημα, μέχρι να γίνει το Σχέδιο “Aθηνά” νόμος, προκειμένου να πετύχουμε ακόμη καλύτερους στόχους. Μιλάμε για τα τμήματα που προτείνει το Υπουργείο να μην ενταχθούν στο μηχανογραφικό, καθώς και για τη σημαντική για το ίδρυμα ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο. Το θετικό, πάντως, είναι ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραμένει ως ένα από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, διατηρώντας στο ακέραιο τις έξι πανεπιστημιακές μονάδες και τα γνωστικά του αντικείμενα, κάτι που αναδεικνύει και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο χώρο του Αιγαίου. Και τερματίζεται οριστικά μια περίοδος που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υποβαθμιζόταν μέσω δημοσιευμάτων του αθηναϊκού Τύπου, με φημολογίες περί κατάργησης και κλεισίματος των τμημάτων.»


Αγγελική Δημητρακοπούλου, αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού:

«Δε λαμβάνονται υπόψη θεσμικές διαδικασίες»

Από πλευράς της, η αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αγγελική Δημητρακοπούλου, κάνει λόγο για σύνταξη ενός Σχεδίου που δε λαμβάνει υπόψη του τις θεσμικές διαδικασίες.
«Υπάρχει από τη μια πλευρά η αναγνώριση της αξίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού με πολύ κόπο όλη την προηγούμενη χρονιά οι διάφοροι σύλλογοι του ιδρύματος κι εμείς ως Πρυτανικό Συμβούλιο, προβάλλαμε το Πανεπιστήμιο και την αξία του», αναφέρει. «Είναι ωστόσο εμφανές ότι το Υπουργείο έκανε το Σχέδιο χωρίς να λάβει υπόψη του τις θεσμικές διαδικασίες. Υπήρχαν συγκεκριμένα όργανα, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, που έπρεπε να παραγάγει έναν τέτοιο στρατηγικό σχεδιασμό, με όρους επιστημονικούς. Αυτήντη στιγμή, βλέπουμε πάρα πολλά και σοβαρά λάθη, τόσο στο δικό μας, όσο και σε άλλα πανεπιστήμια, όπως και το ότι υπάρχουν αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι παραμένει σε λειτουργία το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που δεν είναι καν πανεπιστήμιο, είναι η κορυφή του σκανδάλου. Κι αυτό γιατί έχει μόνο μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ τα δικά μας διεθνή προγράμματα το Υπουργείο τα έχει παγώσει εδώ και τρία χρόνια.»

Παύλος Βογιατζής:


«Αναγνωρίστηκαν οι ιδιαιτερότητες της πολυνησιωτικότητας»

Την ικανοποίησή του για το ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραμένει σχεδόν ανέπαφο από τις αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο «Αθηνά», εκφράζει μετά και τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής.
Τονίζοντας τη σημασία τού ότι τα τμήματα της Μυτιλήνης και της Λήμνου μένουν εντελώς ανεπηρέαστα από τις αλλαγές του

Σχεδίου, ο κ. Βογιατζής προσθέτει:
«Οι τεκμηριωμένες παρεμβάσεις του πρύτανη του ιδρύματος, κ. Π. Τσάρτα, οι συντονισμένες προσπάθειες των τοπικών φορέων, καθώς και το γεγονός ότι ο υπουργός, στις επαφές που είχα μαζί του, αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες της πολυνησιωτικότητας και της πολυδιάσπασης των σχολών και των τμημάτων του Πανεπιστημίου, αλλά και το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σπουδών του, συνέβαλαν καταλυτικά σε αυτό το αποτέλεσμα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την έκβαση των προσπαθειών μας και ευελπιστώ πως η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει το πολύτιμο ακαδημαϊκό έργο του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου.»

Τίνα Ζορμπαλά, πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου:

«Αυτό που ανακοινώθηκε, δε μας ξάφνιασε»

Το ότι το Σχέδιο «Αθηνά», όπως ανακοινώθηκε, δεν ξάφνιασε τα μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρει η πρόεδρός του, Τίνα Ζορμπαλά.
«Ως Σύλλογος ΔΕΠ έχουμε πάρει αποφάσεις σε συνελεύσεις κι έχουμε καταγγείλει το Σχέδιο “Αθηνά”, τονίζοντας ότι στόχος είναι η συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να ενισχυθεί η ιδιωτική», σημειώνει η κ. Ζορμπαλά.

Αυτό που υποστηρίζει, είναι ότι το Σχέδιο «Αθηνά» εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν την κατάθεση του Σχεδίου “Αθηνά”, η ίδια η κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, είχε αναγνωρίσει όχι μόνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολλεγίων, αλλά είχε αναγνωρίσει ισότιμα και τα πτυχία των κολλεγίων αυτών, με τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Το Σχέδιο “Αθηνά” εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό. Θα παλέψουμε ως Σύλλογος, με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί και με τη λοιπή πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητές, διοικητικούς κι άλλους εργαζομένους, να μην περάσουν τα σχέδια διάλυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey