12 ευχές για το παιδί για το 2013

09/01/2013 - 14:57

Το 2013 που μόλις ξεκίνησε, λέγεται ότι θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για το μέλλον της ελληνικής οικογένειας. Η στήλη θα συνοψίσει τις προσδοκίες και τις προσπάθειες των γονιών για την ευτυχία και την επιτυχία των παιδιών τους. Θα διατυπώσουμε 12 ευχές-προτροπές για το 2013, προς τους γονείς και τους δασκάλους:

Το 2013 που μόλις ξεκίνησε, λέγεται ότι θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για το μέλλον της ελληνικής οικογένειας. Η στήλη θα συνοψίσει τις προσδοκίες και τις προσπάθειες των γονιών για την ευτυχία και την επιτυχία των παιδιών τους. Θα διατυπώσουμε 12 ευχές-προτροπές για το 2013, προς τους γονείς και τους δασκάλους:

- Να ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών τους έχοντας υπόψη ότι χρειάζονται συγκεκριμένο διαιτολόγιο, προκειμένου να αναπτύξουν σωστά όλα τα όργανα του σώματος που έχουν ανάγκη κατά την παιδική ηλικία. Ανάγκη δεν είναι τα πλουσιοπάροχα γεύματα. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι βασικές, χρήσιμες ουσίες για την ανάπτυξη βρίσκονται και σε «φτωχικά» φαγητά, όχι τόσο εκτιμητέα, π.χ. στα όσπρια.

- Να γίνουν αρωγοί της συναισθηματικής ωριμότητας: Οι ερευνητές ψυχολόγοι έχουν αποδείξει ότι η προσφορά τρυφερότητας και αγάπης του γονιού προς το παιδί του είναι και δωρεάν και εξίσου σημαντική όσο είναι η τροφή.

- Να υποστηρίξουν την πνευματική νοημοσύνη: Εδώ οδηγούν η ασφάλεια, η σιγουριά, η ξεγνοιασιά και γενικά η ωριμότητα. Όσο πιο πολύ καλλιεργείται η πνευματική νοημοσύνη, τόσο πιο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά. Ο καθηγητής τού Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «The Spiritual Life of Children» (Η πνευματική ζωή των παιδιών), Ρόμπερτ Κόουλς, ανατρέπει όλα τα κλισέ της ευτυχίας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ευέλικτης προσωπικότητας. Δηλαδή οι εναλλακτικές σκέψεις και ευέλικτες κινήσεις στο επάγγελμα, στις συναναστροφές, στις αποφάσεις κ.α., διευκολύνουν τη ζωή μας.

- Να βάζουν στόχους από τη βρεφική ηλικία, προσπαθώντας να κατακτήσουν «κάτι» καλύτερο και περισσότερο - σε θέματα γνώσεων και πρακτικής εξάσκησης.

- Να αποκτήσουν συνειδητοποίηση της ζωής και κατανόηση των αξιών. Τα παιδιά, σύμφωνα με το δρα. Κόουλς, δεν παρατηρούν απλά, νιώθουν το περιβάλλον και κυριολεκτικά το ζουν. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ καλά συντονισμένα με τη διαίσθησή τους. Είναι ανάγκη να μεταδώσουμε το νόημα της ζωής και ποιες είναι οι ηθικές αξίες στη ζωή.

- Να μυηθούν στη θετική σκέψη. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και τα παιδιά έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να τα σεβόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε θετικά σε όλες τις περιπτώσεις. Αντί να θυμώνουμε με μια αφηρημάδα τους, μια αταξία ή ένα λάθος τους, είναι καλύτερο να πούμε: «Δεν πειράζει, την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις καλύτερα.» Έτσι, θα μάθουν ότι υπάρχει και η δυναμική πλευρά σε κάθε δύσκολη ή δυσάρεστη κατάσταση. Και έτσι την επόμενη φορά, όντως θα τα καταφέρουν καλύτερα.

- Να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων. Εξηγήστε στο παιδί πόσο καλό είναι να μοιράζεται τυχόν αγαθά του και να προσφέρει σε άλλους που είναι ίσως λιγότερο τυχεροί από εκείνο. Το παράδειγμα της κοινωνικής προσφοράς του γονιού στο σχολείο είναι καθοριστικό. Μάθετέ του να έχει αυτοέλεγχο - ώστε να λύνει ειρηνικά τις διαφορές του -, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει, να σέβεται και να υποστηρίζει και τα δικά του συναισθήματα.

- Να δώσουν έμφαση στην πρόοδο στην κάθε προσπάθεια. Ας σταματήσουν οι παλαιότερες εντάσεις κι ας παραβλέπουμε κάποια λάθη του παιδιού. Η ξεκάθαρη, επαναλαμβανόμενη ενίσχυση, το «μπράβο», έχει συνέπεια την αποβολή άγχους και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης.

- Να απολαμβάνουν ευχάριστο κλίμα πριν από μία δύσκολη δραστηριότητα.

- Να υπάρχει, απαραίτητα, μέτρο στην κάθε απαίτηση και προσδοκία από το παιδί - στην επίδοση, τη συμπεριφορά, τη γνώση.

- Να ανακαλύψουν οι γονείς τον τρόπο που μπορούν να δείχνουν ευτυχισμένοι. Τα παιδιά δυσαρεστούνται με την κατήφεια των γονιών.

- Και να θυμόμαστε... Είναι καλή η ευχή, μα είναι καλύτερη η εφαρμογή και η πραγματοποίησή της.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey