Ο Νίκος Ζούρος στη Σμύρνη, για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού στη Λέσβο

Ομιλία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης

11/12/2012 - 15:39

Με θέμα «Λέσβος, το νησί της φύσης και του πολιτισμού - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO - Δυνατότητες εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικών μονάδων» και στόχο την προσέλκυση μαθητικού τουρισμού, μίλησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος.

Με θέμα «Λέσβος, το νησί της φύσης και του πολιτισμού - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Δυνατότητες εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολικών μονάδων» και στόχο την προσέλκυση μαθητικού τουρισμού, μίλησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος.

Παρουσίασε στους συμμετέχοντες το Γεωπάρκο Λέσβου, το οποίο προσφάτως εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO. Στη συνέχεια, μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες γεωλογικών και φυσικών μνημείων, αλλά και πολιτιστικών μνημείων που συνδέουν τις δύο χώρες, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση γνώρισαν «το νησί της φύσης και του πολιτισμού, το Απολιθωμένο Δάσος, τις ηφαιστειακές δομές, τις θέσεις οικολογικής αξίας, αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις δυνατότητες υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσα από ειδικά τριήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για την προσέλκυση μαθητών σχολικών μονάδων από την Τουρκία. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν επισκέψεις σε πολιτιστικά και φυσικά μνημεία σε όλη τη Λέσβο και δραστηριότητες πεδίου στα πλαίσια δράσεων ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων, αναγνώρισης φυτών και πετρωμάτων, παρατήρησης πουλιών κ.λπ..

«Μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των προγραμμάτων, οι μαθητές από την Τουρκία θα έχουν την ευκαιρία επισκεφτούν το Απολιθωμένο Δάσος, τους γεωτόπους, τα φυσικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου. Κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο 300 εκατομμυρίων ετών, θα γνωρίσουν τη γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, τα φυσικά μνημεία, την παράδοση και τον πολιτισμό της, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το φυσικό και γεωλογικό περιβάλλον του νησιού», λέει ο Νίκος Ζούρος, ανακοινώνοντας επί τη ευκαιρία ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την προσέλκυση στη Λέσβο μαθητών από την Τουρκία, προετοίμασε ειδικό έντυπο στην τουρκική γλώσσα, με αναλυτικές δράσεις τριήμερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία μπορούν να υλοποιήσουν σχολικές μονάδες από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, σημαντικές επαφές με στόχο την προώθηση των δράσεων ανάπτυξης του μαθητικού τουρισμού από την Τουρκία πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης Σμύρνης. Ο κ. Ζούρος και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου της Λέσβου παρουσίασαν τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, σε στελέχη της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σμύρνης, και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού, με τον οποίο επίσης συζήτησαν την ανάπτυξη μαθητικών επισκέψεων από το Αϊβαλί στη Λέσβο.

Τέλος, ο Νίκος Ζούρος είχε συνάντηση εργασίας με τον καθηγητή Αμπντουλάχ Σοϊκάν, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Νομού Μπαλίκεσίρ για τον τρόπο που θα αναπτυχθεί συνεργασία με στόχο τις ανταλλαγές επισκέψεων σχολείων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey