Με σοβαρές ελλείψεις νηπιαγωγών, απεργίες, κινητοποιήσεις, αλλά και χωρίς μεταφορείς. Στη θέση τους τα βιβλία, συντήρηση και βελτιώσεις σε σχολικά κτήρια

«Πρώτο κουδούνι» με προβλήματα

07/09/2012 - 14:42

Για ακόμη μια φορά, η αρχή της σχολικής χρονιάς γίνεται με προβλήματα, από τα οποία μεγαλύτερης έντασης σε επίπεδο Νομού Λέσβου αναμένεται να είναι στα νηπιαγωγεία, αφού μετά το διορισμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας, καλύπτονται μόλις τα μισά από τα 60 συνολικά κενά που υπάρχουν στο Νομό.

Για ακόμη μια φορά, η αρχή της σχολικής χρονιάς γίνεται με προβλήματα, από τα οποία μεγαλύτερης έντασης σε επίπεδο Νομού Λέσβου αναμένεται να είναι στα νηπιαγωγεία, αφού μετά το διορισμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας, καλύπτονται μόλις τα μισά από τα 60 συνολικά κενά που υπάρχουν στο Νομό. Ο σχετικός πίνακας περιλαμβάνει 32 ονόματα αναπληρωτών για τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη, ενώ άλλοι 21 είναι οι δάσκαλοι που διορίζονται ως αναπληρωτές στα τρία νησιά, καλύπτοντας όπως φαίνεται τα κενά στα δημοτικά. Την ίδια στιγμή, στο τέλος τους βρίσκονται οι προσπάθειες που όλο το καλοκαίρι καταβάλλουν οι δύο Σχολικές Επιτροπές για τις επισκευές και τον καθαρισμό των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ απεργία και άλλες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει οι δάσκαλοι του νησιού.

Όπως εξηγούσε την περασμένη εβδομάδα στο «Ε» το αιρετό μέλος τού ΠΥΣΠΕ Ανέστης Καμμένος, τα κενά στους δασκάλους ήταν δύο στον Άι-Στράτη κι ένα στη Μύρινα, και όχι πάνω από 20 στη Λέσβο. Τα κενά αυτά συμπληρώθηκαν στο σύνολό τους σχεδόν προχτές, με τους 21 αναπληρωτές που όρισε το Υπουργείο Παιδείας, οι 17 εκ των οποίων θα τοποθετηθούν σε σχολεία της Λέσβου και οι υπόλοιποι τέσσερις στη Λήμνο και τον Άι-Στράτη.

Αντιθέτως, τα κενά των νηπιαγωγών δε συμπληρώνονται ούτε και μετά την προχτεσινή πρώτη φάση διορισμών αναπληρωτών, αφού μόνο πέντε νηπιαγωγοί διορίζονται στη Λήμνο και τον Άι-Στράτη και 27 στη Λέσβο, παρ’ όλο που στην τελευταία παρατηρούνται και τα περισσότερα από τα 60 συνολικά κενά του κλάδου.

Χτες όλη μέρα συνεδρίαζε το ΠΥΣΠΕ, προκειμένου να αποφασίσει το πώς θα γίνουν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία του Νομού. Από εκεί και πέρα, τα κενά θα καλυφθούν με επιπλέον αναπληρωτές, που αναμένονται με τη δεύτερη φάση των διορισμών, η οποία ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, όπως και ο διορισμός εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ειδικοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκφράζει την πεποίθηση πως μέχρι και την Τρίτη που ανοίγουν τα σχολεία, όλα και όλοι θα είναι στη θέση τους.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Νομού τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού μετά και το διορισμό των 14 φιλολόγων στη Λήμνο, τον Άι-Στράτη και τα χωριά της Λέσβου την περασμένη εβδομάδα, τα κενά που μένουν είναι ελάχιστα και αναμένεται να συμπληρωθούν μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις δύο διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τα σχολικά βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία, σε αντίθεση με πέρυσι και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί.


Καθαρισμοί μέχρι την τελευταία στιγμή...
Οι επεμβάσεις σε κτήρια και αυλές

Παρά τα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν σε αρκετές σχολικές μονάδες λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών, οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου φαίνεται πως έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το «πρώτο κουδούνι» να βρει όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές μονάδες σε καλή κατάσταση και καθαρές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγούσε χτες στο «Ε» ο πρόεδρος των δύο Σχολικών Επιτροπών, Παναγιώτης Ζαφειρίου, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν παρεμβάσεις σε πάνω από 30 σχολικά κτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που περιελάμβαναν καθαρισμούς των αυλών, βαψίματα και άλλες εργασίες, οι οποίες υλοποιήθηκαν με τη βοήθεια πενταμηνιτών υπαλλήλων απ’ την Κοινωφελή Εργασία, που διέθεσε ο Δήμος Λέσβου στην Επιτροπή.

Μεταξύ των σχολείων όπου έγιναν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις, είναι τα Δημοτικά Σχολεία Αγιάσου και Πολιχνίτου, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης που βάφτηκε όλο εξωτερικά, το 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, αλλά και το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, η πρόσοψη του οποίου επισκευάστηκε μετά τις ζημιές που είχαν προκαλέσει οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα, καθώς και το Νηπιαγωγείο του Παλαιοκήπου, που ολοκληρώθηκε.

Τέλος, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Άντισσας θα μετακομίσουν φέτος στο νέο τους κτήριο. Λιγότερες ήταν οι παρεμβάσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια του νησιού, που άλλωστε δεν αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα όσο οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ανακαινίστηκαν, ωστόσο, όλα τα κυλικεία των γυμνασίων και των λυκείων, ώστε να είναι λειτουργικά, ενώ τώρα ξεκινά η διαδικασία της δημοπράτησής τους.

Τέλος, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάζει το πώς θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν τα 94 συνολικά νήπια που μένουν εκτός νηπιαγωγείων στη Μυτιλήνη, ενδεχομένως με την εύρεση ενός νέου χώρου.

Για πετρέλαιο...
Πέρα από τις εργασίες που έγιναν, προσφάτως εγκρίθηκαν τα κονδύλια για λειτουργικά έξοδα των δύο Σχολικών Επιτροπών, τα οποία ανέρχονται σε 168,75 χιλ. ευρώ για τη Λέσβο (για τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη, τα ποσά είναι 34,8 χιλ. και 1,4 χιλ. ευρώ αντίστοιχα). Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στα σχολεία της Λέσβου θα διατεθεί για το πετρέλαιο του χειμώνα.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά, τόσο σε κτήρια όσο και σε αυλές, οι οποίες θα έχουν καθαριστεί στο σύνολό τους μέχρι και την Τρίτη», δήλωσε ο κ. Ζαφειρίου. «Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και το Δήμο Λέσβου που μας διέθεσε τους πενταμηνίτες κι έτσι έγιναν πολλές εργασίες με ελάχιστο κόστος και έξοδα από μέρους μας μόνο για τα υλικά. Μέχρι στιγμής, τα κονδύλια με τα οποία παλεύαμε, ήταν αυτά της πρώτης δόσης που πήραμε το Μάρτιο του 2012, ενώ ό,τι ποσό πάρουμε από εδώ και πέρα, θα το διαθέσουμε για να προμηθευτούμε πετρέλαιο.»


Απεργούν οι Δάσκαλοι
Αρχή με κινητοποιήσεις

Θυμίζουμε πως την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τον αγιασμό, οι δάσκαλοι της Λέσβου θα συμμετέχουν στην απεργία στην οποία καλεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Την Τετάρτη 12 του μήνα θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ σχετική συνέντευξη Τύπου αναμένεται να δώσουν την ερχόμενη Δευτέρα ή ανήμερα του «πρώτου κουδουνιού». Χτες το απόγευμα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου επρόκειτο να πραγματοποιήσει συνέλευση, ώστε να αποφασίσει τα σχετικά με τις κινητοποιήσεις.

Οι Δάσκαλοι διαμαρτύρονται για τους μισθούς, τις εργασιακές συνθήκες που αφορούν τους πρωτοδιόριστους, αλλά και την υποχρηματοδότηση των σχολείων, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί με τους διορισμούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey