«Κατηγορώ» του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, προς την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Επιτηδευμένη άγνοια των προβλημάτων της μέριμνας»

06/06/2012 - 14:36

Για «ανοχή», «άγνοια» και «αργοπορία» ως προς την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η φοιτητική μέριμνα μετά την περικοπή του προϋπολογισμού του ιδρύματος και ειδικά του θέματος της μεταφοράς των φοιτητών, κατηγορεί την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας «Οδυσσέας Ελύτης».

Για «ανοχή», «άγνοια» και «αργοπορία» ως προς την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η φοιτητική μέριμνα μετά την περικοπή του προϋπολογισμού του ιδρύματος και ειδικά του θέματος της μεταφοράς των φοιτητών, κατηγορεί την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας «Οδυσσέας Ελύτης». Απαντώντας, ο αρμόδιος αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης τονίζει τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς πρυτανείας προς το Υπουργείο Παιδείας, κρούοντας παράλληλα τον «κώδωνα του κινδύνου» για αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος εάν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Όπως καταγγέλλει, εκτός άλλων, στη σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος Φοιτητών «Οδυσσέας Ελύτης», η σχεδόν κατά το ήμισυ περικοπή των αποθεματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει οδηγήσει στη μείωση και υποβάθμιση του φαγητού της Λέσχης, στη μη επάρκεια των διαθέσιμων δωματίων για τους φοιτητές που δικαιούνται στέγαση και στις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στα ήδη υπάρχοντα δωμάτια, αλλά και στη μη κάλυψη των ιατρικών εξόδων των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο.

Για τη δωρεάν μεταφορά
«Η σύμβαση με τα λεωφορεία είναι απλήρωτη ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να απειλούμαστε για πολλοστή φορά να πληρώσουμε εισιτήριο για τη μεταφορά από και προς το Λόφο “Ξενία” και τη Θερμή», προσθέτει ο Σύλλογος, που ισχυρίζεται πως την περασμένη Πέμπτη πληροφορήθηκε ότι δε θα ισχύουν τα δωρεάν δρομολόγια από και προς το Πανεπιστήμιο και τις εστίες. «Όλα αυτά γίνονται με την κάλυψη και ανοχή των πρυτανικών αρχών, οι οποίες δήλωσαν πλήρη άγνοια στο ζήτημα της μέριμνας», συνεχίζει, καταγγέλλοντας την «αργοπορία» για τη διευθέτηση των θεμάτων και τη γνωστοποίησή τους στους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ζητώντας παράλληλα από το ίδρυμα να ανταποκριθεί άμεσα στα προβλήματα, ενώ το Δήμο και την Περιφέρεια να πιέσουν για την έγκριση της σύμβασης από το Υπουργείο.

Πριν μια εβδομάδα, ανακοίνωση της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης κατήγγειλε κι αυτή το θέμα της «διακοπής» των δωρεάν μετακινήσεων των φοιτητών με τα λεωφορεία των Αστικών ΚΤΕΛ, λόγω του ότι, όπως κατήγγελλε, το Υπουργείο Μεταφορών δεν ενέκρινε τη σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων. Εκτός άλλων, η ανακοίνωση της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης χαρακτήριζε «ανεκδιήγητο» το να μην υπάρχει δωρεάν μεταφορά φοιτητών ειδικά τις ημέρες της εξεταστικής και καλούσε το Πανεπιστήμιο και όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να λάβουν θέση ως προς τη συντομότερη δυνατή επίλυση του ζητήματος.

«Όφειλαν να είναι ενήμεροι»
Μιλώντας στο «Ε», ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης, διέψευσε αφενός τα όσα αναγράφονταν στην ανακοίνωση της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., υποστηρίζοντας πως το θέμα έγινε σαφές και κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας την περασμένη Πέμπτη, στην οποία παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των φοιτητών. Τόνισε μάλιστα πως δεν «περνάει» από το Υπουργείο Μεταφορών.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα Αστικά ΚΤΕΛ, ούτε έχει αλλάξει το καθεστώς της συνεργασίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ίσως κάποιος οδηγός λεωφορείου μετέφερε κάποια τέτοια είδηση. Το ενδεχόμενο αυτό απέδωσε και ο ίδιος στο ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να αποπληρώσει τα Αστικά ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των φοιτητών, λόγω του «μπλοκαρισμένου» προϋπολογισμού του.

Απαντώντας δε στην ανακοίνωση του Συλλόγου της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, υποστήριξε πως στην τελευταία Σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου, έγινε πλήρης ενημέρωση σχετικά με τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα κατά την τρέχουσα περίοδο, και απεστάλη σχετική επιστολή και στην υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας.

«Κατόπιν αυτών, με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώνουμε την ελλιπή ενημέρωση του Συλλόγου Φοιτητών σχετικά με τις ενέργειες της πρυτανικής αρχής και του Πανεπιστημίου για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων Φοιτητικής Μέριμνας», αναφέρει ο αντιπρύτανης. «Δε γνωρίζω γιατί αναφέρουν όσα λένε περί “άγνοιας” και “αδράνειας”, αφού γνωρίζαμε από την αρχή τις δυσκολίες που είχαμε στα οικονομικά μας και κάναμε συγκεκριμένες ενέργειες για να τα λύσουμε, με ενημέρωση και των φοιτητών. Καλούμε το Σύλλογο να συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα του ιδρύματος.»


Σουλακέλλης για τον προϋπολογισμό:
«Είμαστε σε οριακό σημείο»



«Έχουμε τεράστια προβλήματα με τον προϋπολογισμό, τα οποία αντανακλούν τόσο στη μεταφορά, όσο και στη θέρμανση, τη σίτιση, τη στέγαση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», ανέφερε στο «Ε» ο αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης, σχολιάζοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν στη Φοιτητική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας όχι από έλλειψη χρημάτων, αλλά από έλλειψη θεσμικού πλαισίου. Τα ποσά υπάρχουν, αλλά δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε λόγω του ότι δεν έχει σχηματιστεί το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, που είναι κι αυτό το οποίο, όπως προβλέπει ο νόμος, μπορεί να κάνει τη διαχείριση του προϋπολογισμού.»

Δεδομένου ότι η ευνοϊκότερη για τα ΑΕΙ ρύθμιση που επεχείρησε να κάνει ο τέως ορισμένος στη θέση του υπουργού Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, δεν ευοδώθηκε, αλλά και του ότι μέχρι τις εκλογές δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια αλλαγή, ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου», κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου λόγω του τρέχοντος θεσμικού πλαισίου, εάν δε βρεθεί άμεσα τρόπος να «ρεύσει» ο προϋπολογισμός.

«Είμαστε σε οριακό πλέον σημείο», τονίζει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί πως το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε να μη λειτουργήσει καμμία διοικητική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου το χρονικό διάστημα από 1ης έως 17 Αυγούστου και να παραμείνει μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε, όπως υποστήριξε ο κ. Σουλακέλλης, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και λειτουργικές δαπάνες, τονίζοντας πως για πρώτη φορά θα συμβεί κάτι τέτοιο για πάνω από μια εβδομάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey