Αριθμός εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013

Πήρε όσους ζήτησε, με περισσότερες «ειδικές» θέσεις

11/05/2012 - 14:13

Συνολικά 705 καινούργιους φοιτητές θα δεχθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα τμήματα της Μυτιλήνης, με την έναρξη του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πέντε μόνο άτομα αυξημένος σε σχέση με τον περσινό αριθμό που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ το ίδρυμα υποχρεούται να δεχθεί 155 φοιτητές παραπάνω από αυτούς που είχε ζητήσει τον περασμένο χειμώνα.

Συνολικά 705 καινούργιους φοιτητές θα δεχθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα τμήματα της Μυτιλήνης, με την έναρξη του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πέντε μόνο άτομα αυξημένος σε σχέση με τον περσινό αριθμό που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ το ίδρυμα υποχρεούται να δεχθεί 155 φοιτητές παραπάνω από αυτούς που είχε ζητήσει τον περασμένο χειμώνα. Την ίδια στιγμή, οι κατά πολύ αυξημένες θέσεις ειδικών κατηγοριών εισακτέων (πολυτέκνων, τρίτεκνων κ.λπ.) προκύπτουν από την πρόθεση του Υπουργείου να τονώσει τα περιφερειακά ιδρύματα και εκλαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως κάτι ιδιαίτερα θετικό.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε ζητήσει μέσα στο χειμώνα που μας πέρασε, 40 λιγότερους φοιτητές για τα έξι τμήματα της Μυτιλήνης, αριθμός ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν για άλλα ΑΕΙ της χώρας, τα οποία, ειδικά για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό τους, ζήτησαν κατά πολύ μειωμένο αριθμό εισακτέων.

Πιο συγκεκριμένα, το ίδρυμα είχε ζητήσει 30 φοιτητές για το Τμήμα Περιβάλλοντος, 170 για το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, από 100 εισακτέους για τα Τμήματα Γεωγραφίας και Κοινωνιολογίας, 50 για το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας και 100 για το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, είναι 70, 170, 160, 100, 70 και 135, οι οποίοι αναλογούν σε 40 επιπλέον εισακτέους για το Τμήμα Περιβάλλοντος, 60 επιπλέον εισακτέους για το Τμήμα Γεωγραφίας, 20 επιπλέον για το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας και 35 για το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Σημειώνεται πως σταθερός, στους 100 εισακτέους, παραμένει και για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος ο αντίστοιχος αριθμός για το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου.

«Πάνω» οι ειδικές κατηγορίες
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται κατά πολύ ο αριθμός των εισακτέων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.) που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας για το σύνολο των επτά τμημάτων των δύο νησιών, αφού, από 42 που είχαν οριστεί πέρυσι, φτάνουν φέτος τους 166.

Πιο συγκεκριμένα, στο Τμήμα Γεωγραφίας ορίζονται φέτος 33 θέσεις ειδικών κατηγοριών, στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας 14, στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας 36, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας 19, στο Τμήμα Περιβάλλοντος 17, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας 28 και στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής 19.

Εξ άλλου, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας από την ερχόμενη χρονιά απαλείφονται τα ηλικιακά όρια από τους πολύτεκνους και τρίτεκνους υποψηφίους, όπως απαλείφεται και η προϋπόθεση της κατοχής οικογενειακού εισοδήματος ορισμένου ύψους, ενώ καταργείται η προϋπόθεση της διοικητικής περιφέρειας.

Αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης:
«Πολύ θετική απόφαση…»

Ως ιδιαιτέρως θετική βλέπει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ο αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης.

Μιλώντας χτες στο «Ε», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μπαμπινιώτης άλλαξε λίγο πριν το Πάσχα το νόμο για τις μετεγγραφές και οι αλλαγές που προκύπτουν και στις ειδικές κατηγορίες, ενισχύουν τα περιφερειακά ιδρύματα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, θεωρούμε πολύ θετική την απόφαση του Υπουργείου να μη μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ακολουθώντας σε γενικές γραμμές τις ανάγκες των τμημάτων. Όσο για τους εισακτέους ειδικών κατηγοριών, αν και δεν ξέρουμε αν όντως θα καλυφθούν οι θέσεις, ελπίζουμε να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey