Στη Βουλή των Εφήβων, η Λέσβος

01/07/2012 - 05:56 Ενημερώθηκε 26/04/2017 - 13:10
Ο Παναγιώτης Ζήκος, η Μυρσίνη Μαγλογιάννη και ο Γιώργος Αικατερινάκης είναι οι τρεις έφηβοι βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν το νομό Λέσβου στη Βουλή των Εφήβων το Σεπτέμβριο.
Ο Παναγιώτης Ζήκος, η Μυρσίνη Μαγλογιάννη και ο Γιώργος Αικατερινάκης είναι οι τρεις έφηβοι βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν το νομό Λέσβου στη 14η Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων το Σεπτέμβριο. Οι μαθητές που τελειώνουν τώρα τη β΄ τάξη του λυκείου, συμμετείχαν με εκθέσεις τους που αρίστευσαν στο διαγωνισμό και στη συνέχεια κληρώθηκαν ως τακτικοί έφηβοι βουλευτές για το 2009.

Στις 10 Ιουνίου, με την ολοκλήρωση της α΄ φάσης της ΙΔ΄ Συνόδου του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων, έγινε στο κοινοβούλιο η κλήρωση για το ποιοι θα μετάσχουν στη Σύνοδο. Συνολικά, συμμετείχαν 16.964 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης από 1.290 λύκεια της χώρας (ενιαία, ημερήσια, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), από ΤΕΕ Α΄ κύκλου του ΥΠΕΠΘ και του ΟΑΕΔ και από λύκεια και τεχνικές σχολές της Κύπρου και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Η αξιολόγηση των δοκιμίων έγινε στο Ειδικό Κέντρο Αξιολόγησης της Βουλής των Εφήβων. Αφού αξιολογήθηκαν οι γραπτές εργασίες των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αναδείχθηκαν με ηλεκτρονική κλήρωση 252 έφηβοι βουλευτές απ’ όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, οκτώ επικρατείας, 20 από τον απόδημο ελληνισμό και 20 από την Κύπρο, καθώς και οι αναπληρωματικοί τους.
Η Β΄ φάση της ΙΔ΄ Συνόδου θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου 2009 και περιλαμβάνει τη φιλοξενία των εφήβων βουλευτών, τις συνεδριάσεις κατά επιτροπές και σε ολομέλεια των εφήβων βουλευτών, καθώς και το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται για το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων.
 
Οι βουλευτές…
Στην τριεδρική έδρα της Λέσβου, «εκλέχτηκαν» ως τακτικοί βουλευτές κατά σειρά ο Παναγιώτης Ζήκος, απ’ το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, η Μυρσίνη Μαγλογιάννη από το Γενικό Λύκειο Αγιάσου και ο Γιώργος Αικατερινάκης από το Γενικό Λύκειο Πολιχνίτου.
Αναπληρωματικοί αναδείχθηκαν αντίστοιχα η Μαρία Καραμούτσου απ’ το 2ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, η Μαρία Καλαμπόκα απ’ το Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου και ο Νίκος Αναγνωστόπουλος απ’ το Γενικό Λύκειο Μύρινας.
Μετά από αρκετά χρόνια ο νομός Λέσβου στέλνει φέτος και αγόρια βουλευτές, ενώ δε στέλνει μαθητές απ’ την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, αφού όλοι οι έφηβοι που θα τον εκπροσωπήσουν προέρχονται από γενικά λύκεια.… και οι απόψεις τους
Αυτό όμως που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι τα θέματα που απασχόλησαν τα δοκίμια των μαθητών της Λέσβου, αφού ως γνωστόν οι μαθητές δε διαγωνίζονται όλοι στο ίδιο αντικείμενο, αλλά επιλέγουν να αναπτύξουν ένα θέμα απ’ τα προτεινόμενα. «Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το περιβάλλον της Μυτιλήνης, είναι εκείνο που με απασχόλησε στο πλαίσιο της επιλογής του θέματος για προστασία του περιβάλλοντος», μας είπε ο Παναγιώτης Ζήκος, ο οποίος προσέθεσε ότι έκανε συγκεκριμένες αναφορές στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, θίγοντας την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ.
Ένα ακόμη ζήτημα για το οποίο κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ο Παναγιώτης, που ακολουθεί τη Θεωρητική Κατεύθυνση και σχεδιάζει να γίνει δάσκαλος, είναι η προστασία της πόλης απ’ την οικοπεδοποίηση, απ’ την ανεξέλεγκτη δόμηση.Τις απόψεις της για το μείζον ζήτημα της ανεργίας, που κυρίως πλήττει τη νεολαία και το πώς θα αντιμετωπιστεί, έδωσε η Μυρσίνη Μαγλογιάννη, απ’ την Αγιάσο. Η Μυρσίνη που θέλει να περάσει στο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ιεραρχεί το πρόβλημα της ανεργίας ως απ’ τα σημαντικότερα της σύγχρονης Ελλάδας και στο δοκίμιό της ανέπτυξε τρόπους-προτάσεις με τους οποίους πιστεύει ότι μπορεί να δοθεί διέξοδος.
Δάσκαλος θέλει να γίνει και ο τρίτος βουλευτής του νομού Λέσβου στη φετινή Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, ο Γιώργος Αικατερινάκης απ’ τον Πολιχνίτο, που επέλεξε να διαγωνιστεί στο θέμα της παιδείας και ειδικότερα στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρότασή του είναι να υπάρξει και στη χώρα μας κάτι ανάλογο με το σύστημα που ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου η εισαγωγή και οι εξετάσεις αφορούν συγκεκριμένη σχολή που επιλέγει ο υποψήφιος.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey