Ο μέσος όρος του εξαμήνου είναι υψηλότερος από τον περυσινό

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας

27/07/2017 - 19:08

 

Τον Ιούνιο συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση της δηλωμένης ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπως και στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του τρέχοντος έτους. Έτσι τον Ιούνιο, ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία ήταν 12.219, όταν το Μάη ήταν 12.567. Τον Ιούνιο του 2016, οι άνεργοι αναζητούντες εργασία ήταν 12.512. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017, ο μέσος όρος των ανέργων που αναζητούν εργασία στο βόρειο Αιγαίο, διαμορφώθηκε σε 13.722. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 ο μέσος όρος ήταν 13.062. Ο αυξημένος μέσος όρος κατά 712 ανέργους, οφείλεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους όταν οι άνεργοι αναζητούντες εργασία ξεπερνούσαν κατά πολύ τους 14.500.  Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του πρώτου εξαμήνου είναι πως μόλις τον Ιούνιο οι άνεργοι ήταν λιγότεροι από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Η χρονική περίοδος μείωσης της δηλωμένης ανεργίας δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός ανέργων απορροφήθηκε από τις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών του βορείου Αιγαίου. Τα διάφορα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μικρή επίδραση έχουν στη μείωση του αριθμού των ανέργων. Τον Ιούλιο από τις λίστες των ανέργων, αναμένεται να διαγραφεί και ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων του προγράμματος Νέων αγροτών. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό να δούμε παραπέρα κάμψη της δηλωμένης ανεργίας, ιδιαίτερα αν συνεχιστούν οι προσλήψεις στις τουριστικές επιχειρήσεις. Στοιχείο που δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα είναι η επίδραση της προσπάθειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν δηλαδή στον τομέα του τουρισμού θα αρχίσουν οι απολύσεις προσωπικού.  Αν δηλαδή οι άνεργοι θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους ή αν ο αριθμός τους θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο. 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey