Καινοτόμες υπηρεσίες από το έργο ODYSSEA, στα πλαίσια της «γαλάζιας οικονομίας» σε Λήμνο και Αη Στράτη

Πρόγνωση καιρού και θαλάσσιων συνθηκών

07/03/2018 - 14:15

Μία νέα υπηρεσία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα στη Λήμνο και τον Αγ. Ευστράτιο παρέχει από τα μέσα Φεβρουαρίου το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πρόκειται για το ερευνητικό έργο ODYSSEA, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσεται μια νέα υπηρεσία που σκοπό έχει σύμφωνα με τον συντονιστή του, καθηγητή του ΔΠΘ, Δρ Γεώργιο Συλαίο, «να παρέχει εξατομικευμένη πληροφόρηση, αρχικά ως προς τη χρήση των κοινωνικών δικτύων (Facebook & Twitter) και αργότερα μέσω μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, σε θέματα πρόγνωσης καιρού και θαλάσσιων συνθηκών σε όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα».

Η υπηρεσία επιδιώκει να υποστηρίξει τις δραστηριότητες όλων των εμπλεκομένων στην αναδυόμενη «γαλάζια οικονομία», που περιλαμβάνει τις μυδοκαλλιέργειες, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την αλιεία, τις θαλάσσιες μεταφορές, τις εξέδρες και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, κ.ο.κ.), παρέχοντας τους μετρήσεις και προγνώσεις σε καθημερινή βάση, οι οποίες προέρχονται από ευρωπαϊκές και διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Ένταξη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Η υπηρεσία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 και έκτοτε έφθασε να καλύπτει διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας και μεε την ένταξη της θαλάσσιας περιοχής Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, το σύστημα υπηρεσιών που αναπτύσσει το έργο ODYSSEA παρέχει ημερήσιες προβλέψεις για ύψος κύματος, πρόβλεψη επιφανειακών ρευμάτων και πρόβλεψη επιφανειακής χλωροφύλλης.

Επίσης δίνεται σημειακή πληροφορία στο λιμάνι της Μύρινας και το λιμάνι του Αγ. Ευστρατίου με τη μορφή διαγράμματος για παραμέτρους, όπως μέση αλατότητα και μέση πυκνότητα στην επιφάνεια της θάλασσας, μεταβολή της θερμοκρασίας νερού με το βάθος σε μία τυπική στήλη νερού, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας και η μέση θερμοκρασία του αέρα. H κάλυψη της ακριτικής περιοχής του Βορείου Αιγαίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του τελικού στόχου του έργου ODYSSEA να μετατρέψει τα δεδομένα που συλλέγονται από δορυφορικά και επί τόπια συστήματα παρακολούθησης της Γης σε χρήσιμη πληροφορία που θα συμβάλλει στην βελτίωση της απόδοσης και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρηματικών και άλλων δραστηριοτήτων σε όλη την Μεσόγειο Θάλασσα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey