Το καλοκαίρι, ή έστω με κάποια μικρή παράταση αναμένεται να παραδοθεί ο δρόμος Καλλονής - Σιγρίου ένα έργο πνοής που αναβαθμίζει την περιοχή της Δυτικής Λέσβου και του νησιού συνολικά

Νέα αρχή 47 χιλιομέτρων... [Vid]

13/02/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 13/02/2021 - 11:34

Με ταχύτατους ρυθμούς, που εντείνονται τον τελευταίο καιρό, προχωράνε οι εργασίες του έργου Καλλονής - Σιγρίου που περιλαμβάνει αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού και συγχρόνως χάραξη σε νέα τμήματα του οδικού άξονα. Τα 47 χιλιόμετρα που θα ενώσουν την Καλλονή με το Σίγρι αναμένεται, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της εγολήπτριας εταιρίας,  να έχουν παραδοθεί αυτό το καλοκαίρι, κάτι που δεν φαίνεται να είναι εφικτό, δεδομένων των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί και το πιθανότερο είναι να υπάρξει κάποια παράταση.

Το έργο, όπως προαναφέρθηκε, έχει συνολικό μήκος 47 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 21 χιλιόμετρα περιλαμβάνουν αναβάθμιση της υφιστάμενης κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα αφορούν τη χάραξη σε νέα τμήματα της οδού. Η διατομή του δρόμου προβλέπεται να είναι 12 μέτρα με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Σε τμήματα του δρόμου με μεγάλη κλίση θα προστεθεί μία ακόμα λωρίδα πλάτους 3,5 μέτρων.

Το οδικό έργο κόστους 41,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «αιώνιων έργων». Ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 με αρχική διάρκεια υλοποίησης τους 52 μήνες και ολοκλήρωση τις αρχές του 2017, δηλαδή μιλούσαμε για ένα έργο που η υλοποίησή του θα είχε χρονική διάρκεια πάνω από 4 χρόνια . Στη συνέχεια  απεντάχθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ καθώς δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί στο συμβατικό χρόνο μέχρι τέλος του 2015 και οι εργασίες είχαν σταματήσει. Τελικά το έργο εντάχθηκε ως έργο-γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, αυτό δηλαδή  που ...τρέχει τώρα . Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών μετατέθηκε για τις 30 Ιουνίου 2021 η ολοκλήρωση του έργου.

Μέχρι τώρα στα 20 χιλιόμετρα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ασφαλτοτάπητα με τις 2 από τις 3 στρώσεις που προβλέπονται, σε 11 χιλιόμετρα οι εργασίες εξελίσσονται και στο υπόλοιπο τμήμα οι εργασίες δρομολογούνται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι το συμβατικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου, όπως προαναφέρθηκε, είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ωστόσο αναμένεται να δοθεί μία μικρή χρονική παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθεί, αναγκαία για να παραδοθεί σε πλήρη χρήση ο οδικός αυτός άξονας μετά από τόσες περιπέτειες που προέκυψαν κατά τη διαδρομή υλοποίησης του.

Τα μέτωπα

Αυτή τη στιγμή γίνονται χωματουργικές εργασίες στο τμήμα από την παράκαμψη της Καλλονής μέχρι τη παράκαμψη Δαφίων, σε ένα συνολικό μήκος περίπου 11 χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα γίνονται εργασίες εκσκαφών, ορυγμάτων και επιχωμάτων.

Ασφαλτικές εργασίες πραγματοποιούνται κάτω από τη Μονή Υψηλού και στην περιοχή από το Σίγρι έως την Άντισσα και στον κόμβο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Το έργο αυτό είναι σημαντικό τόσο για τη Δυτική Λέσβο όσο και για τη Λέσβο συνολικά, γιατί αναβαθμίζεται ένας οδικός άξονας 50 χιλιομέτρων από το Σίγρι μέχρι την Καλλονή. Θα αναβαθμιστεί τόσο η περιοχή όσο και θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εσωτερικά του νησιού» είπε ο Κωνσταντίνος Μηλιούδη προϊστάμενος εργοταξιακού γραφείου του ανάδοχου του έργου ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ.

Τριάντα (30) καινούργια μηχανήματα και 60 άτομα προσωπικό εργάζονται πυρετωδώς, όπως αναφέρει ο υπεργολάβος της ΑΙΓΙΣΤΟΣ ΑΕ, Περικλής Κοντονής σε αυτό το σημαντικό έργο που θα δώσει άλλη πνοή στη Δυτική Λέσβο και θα αναβαθμίσει συνολικά μια κύρια υποδομή του νησιού .

Η ταυτότητα του έργου

Αναλυτικότερα το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη βελτίωση σε μήκος 21 χιλιομέτρων της υφιστάμενης οδού στα σημεία:

  • Έξοδος Δαφίων μέχρι το ύψος της Μονής Λειμώνος
  • Έξοδος Φίλιας μέχρι την είσοδο του Σκαλοχωρίου
  • Έξοδος Βατούσσας μέχρι την είσοδο της Αντισσας
  • Έξοδος Αντισσας (στον κόμβο της Ερεσού) μέχρι την αρχή των ελιγμών πάνω από το Σιγρί

Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων τμημάτων σε μήκος 25,7 χιλιομέτρων στα σημεία:

  • Παράκαμψη Καλλονής και Δαφίων
  • Παραλλαγή της Φίλιας
  • Παραλλαγή του τμήματος Σκαλοχωρίου - Βατούσας
  • Παράκαμψη Άντισσας
  • Παραλλαγή του Σιγρίου (κατάργηση ελιγμών).
  • Προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση 8 ισόπεδων κόμβων και η γέφυρα Άντισσας.

 

Τα προβλήματα

Προβλήματα αντιμετώπισε όμως και ο ανάδοχος. Αρχικά ανάδοχος του έργου ήταν η Κ/Ξ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ - ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ. Λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του σχήματος, που ήταν η αιτία να σταματήσουν οι εργασίες στο αρχικό στάδιο και το έργο να απενταχθεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, με υπαρκτό τον κίνδυνο και να χαθεί, λόγω αυτής της ανεπάρκειας της αρχικής κοινοπραξίας να το υλοποιήσει, υπήρξε υποκατάσταση από την εταιρία ΑΚΤΩΡ η οποία το συνεχίζει μαζί με την εταιρία ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ, με την οποία δημιουργήθηκε νέα κοινοπραξία.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, κυρίως στις νέες διανοίξεις,  ήρθαν στο φως απολιθωμένοι κορμοί δέντρων και όχι μόνο, αφού ο οδικός άξονας διαπερνά μέσα από την περιοχή του απολιθωμένου δάσους και τα όποια ευρήματα επιβάλλεται να προστατευθούν σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να αναδειχθούν, με τη συμβολή του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους,  γεγονός που εκ των πραγμάτων επηρέασε, όπως είναι φυσικό την εξέλιξη του έργου. Αλλωστε το γεγονός ότι ήδη το Μουσείο, με τις ανασκαφές του στη διαδρομή του οδικού άξονα έχει φέρει στο φως σημαντικά απολιθώματα και έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ενός υπαίθριου ...Μουσείου 20 χιλιομέτρων, αποδεικνύει ότι πέρα από αυτόν καθ΄αυτόν τον οδικό άξονα θα αποκτήσει η περιοχή και ένα μοναδικό αξιοθέατο, που θα αποτελεί ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα που παρόμοιο του δεν συναντά κανείς σε άλλα μέρη. Γι΄αυτό με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Καλλονής -Σιγρίου και με  την   ύπαρξη του υπαίθριου αυτού Μουσείου απολιθωμάτων η αναβάθμιση της περιοχής είναι δεδομένη και αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey