FOLLOW US

Οικονομία

  • Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου με τη μακρά ιστορία μας μυεί στην ιεροτελεστία του ούζου
Η Σαρακοστή θέλει Ούζο Πλωμαρίου!

Η Σαρακοστή δεν είναι μόνο ευκαιρία για να νηστέψουμε, αλλά και για να έρθουμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Γύρω από τα γιορτινά τραπέζια μοιραζόμαστε νόστιμους μεζέδες, ιστορίες και χαμόγελα. Τσουγκρίζουμε ποτήρια με ούζο, ανταλλάσσουμε ευχές και απολαμβάνουμε λίγο περισσότερο κάθε στιγμή.

Οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και ταβερνάκια αυξάνονται αυτές τις ημέρες του χρόνου, καθώς η διάθεση όλων είναι πιο χαλαρή. Σε αυτό φυσικά βοηθάει και το Ούζο Πλωμαρίου που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε περίσταση εδώ και πολλά χρόνια… Συνοδεύει άψογα τους σπιτικούς νηστίσιμους μεζέδες που ετοιμάζουμε με μεράκι και μας ανεβάζει τη διάθεση. Γίνεται αφορμή για να οργανώνουμε μικρές ή μεγαλύτερες συγκεντρώσεις με φίλους και να μοιραζόμαστε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Πόσο μάλλον τις ημέρες της Σαρακοστής, που προσπαθώντας να ακολουθούμε τις παραδόσεις, επιζητούμε και ένα παραδοσιακό ποτό. Για αυτό και εδώ και χρόνια επιλέγουμε το απόσταγμα που παράγεται στο Πλωμάρι της Λέσβου από την οικογένεια Καλογιάννη με αγάπη και μεράκι. Γιατί ποιός δεν θέλει να προσφέρει το καλύτερο στην οικογένεια και τους φίλους του;

Συγκεντρώσεις, τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, τσουγκρίσματα σε μεζεδοπωλεία, ονειρικά σκηνικά από νησιά… Εικόνες που μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τη ζωή λίγο πιο αισιόδοξα και να εκτιμάμε τις μικρές στιγμές. Και κάπως έτσι ένα ποτήρι με ούζο μετατρέπεται στο χαρακτηριστικό εθνικό απόσταγμα, που χρόνια τώρα ενώνει τις παρέες, συμπυκνώνοντας στη γεύση και στα αρώματά του όλη την πεμπτουσία της ελληνικής κουλτούρας.

 

Υπάρχουν μικρές συμβουλές

Υπάρχουν κανόνες για να απολαύσουμε το ούζο ακόμη περισσότερο; Η απάντηση είναι «όχι». Παρόλα αυτά, υπάρχουν μικρές συμβουλές που μας μυούν στην «ιεροτελεστία του Ούζου». Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι η ώρα που πίνουμε το παραδοσιακό απόσταγμα, δεν είναι απλώς μία ώρα για φαγητό, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: είναι η ώρα της παρέας, της ζεστασιάς, της ανεμελιάς και της χαλαρής διάθεσης. Πρόκειται για τη στιγμή, που αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας και μαζί απολαμβάνουμε όλα όσα μας ευχαριστούν.

Για τον λόγο αυτό, η λιτότητα είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζονται πολλές πιατέλες, ενώ ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί. Ο μεζές είναι για να ερεθίσει τη γεύση, όχι να μας χορτάσει. Τα πιάτα που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι ξινά με αλμυρά, γλυκά με πικρά, πικάντικα με ελαφριά. Τα θαλασσινά φυσικά έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες και σε συνδυασμό με το ούζο μας ταξιδεύουν στο απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι.

Πώς, όμως, ακριβώς θα σερβίρετε το ούζο; Το «μυστικό» είναι ότι πρώτα προσθέτουμε νερό και στη συνέχεια πάγο. Δεν το πίνουμε σκέτο και δεν το βάζουμε ποτέ στο ψυγείο. Παρόλα αυτά, ο βασικός κανόνας είναι ένας: αυτοσχεδιάστε αυθόρμητα! Μόνο έτσι θα γνωρίσετε την εμπειρία του αυθεντικού.

 

Από τον Ι. Αρβανίτη στην οικ. Καλογιάννη

Η μακρά ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα στη Λέσβο. Τι έχει αλλάξει από τότε; Τίποτα! Η μυστική συνταγή παράγεται αναλλοίωτη από την οικογένεια Καλογιάννη με σεβασμό και αγάπη, όπως ακριβώς την οραματίστηκε και τη δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης το 1894. Παράγεται από 100% διπλή απόσταξη μέσα σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες και συγκεντρώνει εξαιρετικής ποιότητας καρπούς και βότανα. Μάλιστα, ο γλυκάνισος που καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας στο Λισβόρι, θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Το αποτέλεσμα αυτής της μυστικής πρόσμιξης σφραγίζεται στη φημισμένη συσκευασία με τον χαρακτηριστικό φελλό, προσφέροντας μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.

Περισσότερα όμως για την ιεροτελεστία της απόσταξης μπορείτε να μάθετε στο αποσταγματοποιείο στο Πλωμάρι, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό. Εκεί στεγάζεται και το καλαίσθητο μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου», όπου έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τα μυστικά του διάσημου αποστάγματος, να αγγίξετε τα βότανα και τους καρπούς, αλλά και να κάνετε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τη συλλογή μουσειακών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης και της εμφιάλωσης. Το Πάσχα, άλλωστε, είναι μία ιδανική ευκαιρία για εκδρομές, ανακαλύψεις και επισκέψεις σε μέρη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αυτό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top