Ανεξέλεγκτη η αγορά των τροφίμων

01/07/2012 - 05:56
Σχεδόν δύο χρόνια από τότε που συγκροτήθηκε στη Λέσβο το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου τού ΕΦΕΤ, κι ακόμα αυτό δεν έχει μπει σε πλήρη λειτουργία. Από την άλλη μεριά, η Συντονιστική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων (ΣΕΕΤ) υπολειτουργεί.
Σχεδόν δύο χρόνια από τότε που συγκροτήθηκε στη Λέσβο το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου τού ΕΦΕΤ, κι ακόμα αυτό δεν έχει μπει σε πλήρη λειτουργία. Έλεγχοι γίνονται, αλλά μέχρι τώρα στις επιχειρήσεις που ελέγχονται γίνονται… συστάσεις. Από την άλλη μεριά, η Συντονιστική Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων (ΣΕΕΤ) υπολειτουργεί, καθώς οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα έλλειψης προσωπικού. Εν τω μεταξύ, από την αρχή του νέου έτους η ΣΕΕΤ δε θα υφίσταται και κανείς δε γνωρίζει αν θα επαναλειτουργήσει και με ποια δομή. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο τομέας τροφίμων στο Νομό να μείνει ανέλεγκτος, με μεγαλύτερο κίνδυνο, αν μη τι άλλο, να ακυρωθούν βήματα προόδου που έγιναν τα χρόνια που λειτουργούσε η ΣΕΕΤ.

Η επιβολή προστίμων σε παραβάτες έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, καθώς για γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του ΕΦΕΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16 Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή από πέντε μέρες, ανακοινώθηκαν από την κεντρική υπηρεσία του ΕΦΕΤ επιχειρήσεις όλης της χώρας στις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα. Οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου απουσίαζαν από τη λίστα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει, βέβαια, ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων του Βορείου Αιγαίου είναι «αθώες περιστέρες». Ερευνώντας το όλο ζήτημα διαπιστώσαμε ότι στα τέλη του καλοκαιριού σε έναν υπάλληλο του ΕΦΕΤ απλά ανατέθηκε να εκτελεί χρέη προϊσταμένου, κι αυτό μέχρι να γίνει σύμφωνα με το νόμο η τοποθέτηση προϊσταμένου. Η διοίκηση του ΕΦΕΤ, μήνες μετά, δεν έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες κι έτσι στην τοπική υπηρεσία τού ΕΦΕΤ Βορείου Αιγαίου δεν έχουν δημιουργηθεί οι προβλεπόμενες επιτροπές. Γι’ αυτό και οι έλεγχοι που κάνει η υπηρεσία περιορίζονται σε… συστάσεις.
Το πότε θα λυθεί το ζήτημα αυτό δεν το γνωρίζει κανείς, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν ότι προβλέπεται να δοθεί μια διέξοδος εντός τού 2011. Πρόκειται, ωστόσο, για αισιόδοξες εκτιμήσεις, διότι μέχρι σήμερα το μόνο που έχουμε δει είναι πολύχρονες καθυστερήσεις στη σύσταση του Περιφερειακής Διεύθυνσης, στην πρόσληψη του προσωπικού και στο ξεκίνημα των ελέγχων.

Και η ΣΕΕΤ
Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΣΕΕΤ, Στρατής Αρώνης, μας είπε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε συνεδρίαση της ΣΕΕΤ και με δυσκολία κατάφερα να βρω έναν κτηνίατρο από την υπηρεσίας μου να πάει στη συνεδρίαση.» Η παραπάνω δήλωση σίγουρα δείχνει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Επιπλέον, από τις αρχές τού 2011 άλλες υπηρεσίες της Νομαρχίας θα περάσουν στον έλεγχο της Περιφέρειας και άλλες στον έλεγχο του Δήμου Λέσβου. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών όπως είναι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, η Διεύθυνση Εμπορίου και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνεπώς θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η διάθεση προσωπικού για τη ΣΕΕΤ.
Όμως, το χειρότερο είναι πως ο κ. Αρώνης, μόλις 10 ημέρες πριν το τέλος του χρόνου, δε γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη τής ΣΕΕΤ απ’ το νέο έτος. Αν, στην ουσία, θα υφίσταται ως διυπηρεσιακό όργανο ή όχι.


Το υπόμνημα του πρώην προέδρου τής ΣΕΕΤ Ηλία Κουρτζή στον πρόεδρο του ΕΦΕΤ
Κακή η κατάσταση στην αγορά




Το περασμένο καλοκαίρι, ο πρώην πρόεδρος της ΣΕΕΤ Ηλίας Κουρτζής είχε παραδώσει στον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στη Μυτιλήνη ο οργανισμός, υπόμνημα που αναφερόταν στην κατάσταση της αγοράς των τροφίμων. Ο κ. Κουρτζής δεν έδωσε το υπόμνημα ποτέ στη δημοσιότητα. Το «Ε» σήμερα παρουσιάζει ορισμένες από τις επισημάνσεις που είχε κάνει τότε ο πρώην πρόεδρος.
Για την εφαρμογή του συστήματος ελέγχου των κρίσιμων σημείων (ΗACCP) σημειώνει: «Δυστυχώς δεν αποτελούν εξαίρεση κι αυτές ακόμα οι επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν ούτε καν τα προαπαιτούμενα του HACCP.»
Για την ιχνηλασιμότητα: «Δυσδιάκριτη εξαίρεση αποτελούν οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύστημα ιχνηλασιμότητας.»
Για τους αποθηκευτικούς εν γένει χώρους και τους ψυκτικούς θαλάμους σημειώνει πως «πόρρω απέχουν από του να είναι ικανοποιητική η κατάστασή τους».
Ενώ άλλες επισημάνσεις που κάνει, είναι:
- «Οι αποχετεύσεις και η διάθεση των λυμάτων υπήρξαν πάντα ο αδύναμος κρίκος των εγκαταστάσεων τροφίμων.»
- «Ένα άλλο αδύναμο σημείο της τοπικής αγοράς - και φαντάζομαι όχι μόνο - είναι η παράνομη κατάψυξη νωπών ζωικών προϊόντων.»
- «Κρίσιμο σημείο της αγοράς είναι η διάθεση νωπών αλιευμάτων (μαλακόστρακων) με προσθήκη θειωδών αλάτων, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των αλλεργιογόνων ουσιών.»
- «Μεγάλο έργο αναμένει τον ΕΦΕΤ για τον έλεγχο των ΠΟΠ τοπικών προϊόντων.»
- «Ενδημεί στην αγορά η προσφορά προϊόντων αλλοδαπής προέλευσης ως ντόπιων.»
- «Επικίνδυνη διακίνηση και συντήρηση των εμφιαλωμένων νερών. Ο έλεγχος πρέπει να εφαρμοστεί σε επίπεδο εθνικό.»
- «Στις 10 Δεκεμβρίου 2005 σάς ενημερώσαμε για την κυκλοφορία κατεψυγμένων γλυκισμάτων που έχουν κατακλύσει την τοπική αγορά, τα οποία, κατά κανόνα, διατίθενται στον τελικό καταναλωτή ως νωπά, αποκρύπτοντας το γεγονός της κατάψυξής τους.
Μας απαντήσατε στις 10 Φεβρουαρίου 2006 ότι το εν προκειμένω ζήτημα χρήζει νομοθετικής ρύθμισης, η οποία όμως, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.»
Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν στον τομέα των τροφίμων για να εξασφαλιστεί η τήρηση της υγιεινής διάθεσής τους στους καταναλωτές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey