FOLLOW US

Οικονομία

  • Η ισοτιμία με το ευρώ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καταγράφοντας χθες ιστορικό ρεκόρ
«Έσπασε» το φράγμα των  6 λιρών!

Τρομερές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία το μεσημέρι της Τρίτης να «σπάει» ακόμα και το φράγμα των 6 τουρκικών λιρών! Είναι τέτοιο το ανοδικό ράλι τους τελευταίους μήνες, που αισθάνεται κανείς ότι η τουρκική λίρα κινείται με «σπασμένα φρένα», χάνοντας συνεχώς όλο και κάτι από την ελάχιστη αξία που της έχει απομείνει έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένα καλοκαίρι πριν, τον Αύγουστο του 2017, η ισοτιμία τουρκικής λίρας και ευρώ ήταν σχεδόν στο 4 προς 1, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο οι Τούρκοι έχουν απολέσει τεράστιο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης σε ευρώ, με τα μηνύματα μάλιστα να μην είναι καθόλου αισιόδοξα για το εγγύς μέλλον.

Η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο 3,13%, μέσα σε μόλις μία ημέρα τη Δευτέρα (6/8) και έκλεισε τελικά στα 6,08 έναντι του ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι στη διάρκεια της ημέρας «σκαρφάλωσε» ακόμα και στα 6,27 προς 1 ευρώ, δείχνοντας την τάση που υπήρχε και για την επόμενη ημέρα. Χθες Τρίτη (7/8) η ξέφρενη πορεία της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε και στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας κινούνταν κοντά στα 6,18 έναντι του ευρώ, δημιουργώντας ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ.

Κάθε νόμισμα, δύο όψεις

Σε μια δεύτερη ανάγνωση ωστόσο, αφού κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, το ταξίδι προς τα απέναντι παράλια δεν ήταν ποτέ φθηνότερο όσο σήμερα. Η τεράστια αλλαγή στην ισοτιμία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ευνοεί τις διακοπές στην Τουρκία όσο ποτέ άλλοτε. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα τουριστικά θέρετρα στις ακτές της γειτονικής χώρας στην πλευρά του Αιγαίου έχουν κατακλυστεί από κόσμο, που επιλέγει να περάσει εκεί τις διακοπές του, ξοδεύοντας κατά πολύ λιγότερα συγκριτικά με οπουδήποτε αλλού στη Μεσόγειο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους Λέσβιους, που αποφασίζουν να περάσουν μία ή περισσότερες ημέρες στο Αϊβαλί, τα Μοσχονήσια ή την ευρύτερη περιοχή του Τσανάκαλε. Είναι χαρακτηριστικό, πως αν κάποιος πέρυσι τέτοιες μέρες ταξίδευε στην Τουρκία με 100 ευρώ διαθέσιμα, αυτά θα αντιστοιχούσαν σε 400 τουρκικές λίρες. Σήμερα τα ίδια 100 ευρώ αξίζουν 600 τουρκικές λίρες, κάτι που ευνοεί ασφαλώς τον τουρίστα απ’ όπου κι αν προέρχεται. Όλα εξάλλου, πλέον, είναι φθηνότερα και αυτό είναι εμφανές τόσο στα καταλύματα όσο και στα προϊόντα.

 

Απαιτούνται γενναίες προσφορές

Σε ότι αφορά τους Λέσβιους ξενοδόχους και εν γένει τους επαγγελματίες του τουρισμού, το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει φτάσει στα ύψη έναντι του ευρώ, δημιουργεί ανισορροπία στις προσδοκώμενες αφίξεις από τα απέναντι παράλια. Παρότι ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο πιο «δυνατός» μήνας για τους Τούρκους επισκέπτες στη Λέσβο, με την ισοτιμία να αγγίζει τις 6,2 λίρες ανά ευρώ, οι δυνατότητες πολυήμερων διακοπών στα ελληνικά νησιά είναι πλέον περιορισμένες.

Με δεδομένη τη γιορτή του «Κουρμπάν Μπαϊράμ» από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου, που μαζί με τα σαββατοκύριακα πριν και μετά, ανεβάζουν τις διαθέσιμες ημέρες διακοπών σε 9 για τους Τούρκους, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επαγγελματίες στο νησί μας, που έχουν προβεί σε γενναίες προσφορές, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επισκεπτών από τη γειτονική χώρα. Μια πρακτική ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έχει μειωθεί αισθητά και πλέον εάν αποφασίσουν να έρθουν στα ελληνικά νησιά, είτε θα μείνουν λιγότερες ημέρες είτε θα ξοδεύουν λιγότερα ανά ημέρα, ώστε να αξιοποιήσουν ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, το διαθέσιμο μπάτζετ για τις διακοπές τους.

Προσδοκίες και εκτιμήσεις

Σημειώνεται ότι η Λέσβος προσδοκά σε περισσότερους από 12.000 Τούρκους επισκέπτες στη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, σε μια περίοδο που ο τουρισμός του νησιού καλείται να δείξει «χαρακτήρα» και να βγει νικητής από μια μάχη που εν πολλοίς κρίνεται ως και άνιση, έχοντας να αντιμετωπίσει ασύμμετρες πιέσεις από κάθε κατεύθυνση.

Το ευχάριστο είναι τουλάχιστον, ότι οι προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ προς το νησί μας είναι άκρως ικανοποιητικές στην «καρδιά» του καλοκαιριού, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες πως αν δεν μειωθούν και οι επισκέπτες από την Τουρκία, ο μήνας θα κυλήσει αρκετά θετικά, θυμίζοντας πρόσφατες εποχές πριν την προσφυγική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top