Αν και έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που λειτούργησε για τελευταία μέρα το «Lesvos shop», οι συνεταιρισμοί γυναικών της Λέσβου συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από το «κανόνι» που βάρεσαν τα δύο καταστήματα της νομαρχιακής επιχείρησης.
Οι συνεταιρισμοί γυναικών και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του Νομού
Η Παρασκευή 20 Απριλίου τού 2010 ήταν η τελευταία ημέρα που λειτούργησε το «Lesvos shop». Αν και έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε, οι συνεταιρισμοί γυναικών της Λέσβου συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από το «κανόνι» που βάρεσαν τα δύο καταστήματα της νομαρχιακής επιχείρησης. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και πολλές μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις της Λέσβου και της Λήμνου που παράγουν και τυποποιούν τοπικά προϊόντα, μια και για πολλές από αυτές τα ανεξόφλητα χρέη που τους άφησε η ΑΕΝΑΛ, ανέρχονται στα κέρδη που αποκομίζουν σε ένα ολόκληρο χρόνο.
Οι οφειλές προς όλες αυτές τις επιχειρήσεις κυμαίνονται μεταξύ 10.000 και 40.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα οι ίδιες υποστηρίζουν. Το πόρισμα, όμως, των ορκωτών λογιστών δίνει εντελώς διαφορετικά ποσά. Συγκεκριμένα καταγράφει πολύ μικρά ποσά ως υποχρεώσεις προς τους συνεταιρισμούς γυναικών. Ωστόσο, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του περασμένου Ιουλίου αναφέρθηκε ότι δεν είχαν διασταυρωθεί οι υποχρεώσεις τις ΑΕΝΑΛ προς τους συνεταιρισμούς με τα στοιχεία που τηρούν οι τελευταίοι. Κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει προκειμένου να προσδιοριστεί το πραγματικό ύψος των υποχρεώσεων της ΑΕΝΑΛ προς τους προμηθευτές της.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον πόρισμα των ορκωτών λογιστών, η οφειλή προς το Συνεταιρισμών Γυναικών Αγίας Παρασκευής είναι 1.537 ευρώ, προς το Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου 893 ευρώ, προς το Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων 8.711 ευρώ, προς το Συνεταιρισμό Γυναικών Σκαλοχωρίου 1.497 ευρώ, προς το Συνεταιρισμό Γυναικών Ασωμάτου 615 ευρώ, προς το Συνεταιρισμό Γυναικών Πολιχνίτου 1.686 ευρώ, προς το Συνεταιρισμό Γυναικών Γέρας 1.782 ευρώ, προς το Συνεταιρισμό Γυναικών Άγρας 243 ευρώ.
Μικρού μεγέθους…
Το σύνολο των γυναικείων συνεταιρισμών της Λέσβου, αλλά και οι περισσότερες τοπικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, είναι μικρού μεγέθους, με μικρό κύκλο εργασιών. Οι περισσότερες από αυτές είδαν το «Lesvos shop» ως πραγματικό αποκούμπι, καθώς η λειτουργία των καταστημάτων σε Μυτιλήνη και Αθήνα αύξησε σημαντικά τον τζίρο τους. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους οι γυναικείοι συνεταιρισμοί είδαν σημαντικά κέρδη από το «Lesvos shop», με αποτέλεσμα να το εμπιστευτούν και να το στηρίξουν ακόμη και όταν άρχισε να περνάει δύσκολες μέρες. Δεν πίστευαν ότι μια αμιγώς νομαρχιακή επιχείρηση θα τους άφηνε απλήρωτους.
Έτσι, ένας συνεταιρισμός που υπέστη ζημιά 10.000 ευρώ από το «Lesvos shop», για να την αποσβέσει θα πρέπει να κάνει πενταπλάσιο τζίρο, αν υποθέσουμε ότι δουλεύει με ένα μέσο περιθώριο κέρδους 20%. Δηλαδή θα πρέπει να κάνει πωλήσεις ύψους 50.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα των γυναικείων συνεταιρισμών της Λέσβου, αφού ένα βαζάκι με γλυκό του κουταλιού δεν πωλείται ακριβότερα από πέντε με δέκα ευρώ. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων, που σε ανακοίνωσή του για το συνέδριο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στη Σκάλα Λακωνίας, σημειώνει ότι «οι άρχοντες της Λέσβου απαγχονίζουν ένα μέσο ανάπτυξης και προβολής της λεσβιακής κοινωνίας (βλ. “Lesvos shop”)».
Ηθική στήριξη στους συνεταιρισμούς γυναικών
Στη Σκάλα Λακωνίας βρέθηκαν εκπρόσωποι από τους γυναικείους συνεταιρισμούς της Λέσβου το τριήμερο 10 έως 12 Νοεμβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε συνέδριο στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας.
Στο συνέδριο έστειλαν εκπροσώπους τους οι Συνεταιρισμοί Γυναικών Παρακοίλων, Μεσοτόπου, Αγίας Παρασκευής, Πολιχνίτου, Αγιάσου, Φίλιας και Ασωμάτου, ενώ διοργανωτές του ήταν η Διεύθυνση Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Δήμος Ευρώτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων.
Το συνέδριο ήταν εποικοδομητικό και η φιλοξενία άριστη. «Ενισχύθηκε ηθικά το έργο μας και για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε το μέγεθος και την αξίας των δραστηριοτήτων μας, οι οποίες έτυχαν το σεβασμό και της εκτίμησης των αρχόντων της Λακωνίας, σε αντίθεση με τους άρχοντες της Λέσβου, που απαγχονίζουν ένα μέσο ανάπτυξης και προβολής της λεσβιακής κοινωνίας (βλ. “Lesvos shop”). Υπάρχει όμως και ο μύθος της Λερναίας Ύδρας. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, γιατί αγαπάμε τον τόπο μας περισσότερο από τον εαυτό μας και δεν αντέχουμε να τον βλέπουμε να μαραζώνει. Και εκείνοι ας το ξανασκεφτούν…», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων, Μαρία Γιαβάση.