ΕΦΕΤ έχουμε, ελέγχους ίσως να έχουμε

01/07/2012 - 05:56
Ενδιαφέρουσα από πολλές πλευρές ήταν η ημερίδα παρουσίασης του ΕΦΕΤ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Λέσβου, στη Μυτιλήνη.
Ενδιαφέρουσα από πολλές πλευρές ήταν η ημερίδα παρουσίασης του ΕΦΕΤ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Λέσβου, στη Μυτιλήνη. Η πρώτη είδηση που δόθηκε ήταν ότι μετά από ένα μήνα θα τοποθετηθεί διευθυντής στην Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου του ΕΦΕΤ, όπως είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, Δημήτρης Κωστάκης. Ελπίζουμε να μην προκύψουν άλλα προβλήματα και η υπόσχεση αυτή να τηρηθεί. Ωστόσο, δε θα πρέπει να αναμένουμε φοβερά πράγματα στον τομέα των ελέγχων, διότι το προσωπικό του οργανισμού στο Βόρειο Αιγαίου δεν αναμένεται να αυξηθεί - στο ορατό μέλλον - πέραν των πέντε υπαλλήλων που διαθέτει σήμερα, αν και ο οργανισμός της υπηρεσίας προβλέπει ότι θα έχει 25 άτομα προσωπικό για να μπορεί να καλύψει όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αλλά και γιατί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα πρέπει να ελέγχονται είναι τεράστιος για τόσο μικρό αριθμό υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, μια πρώτη καταγραφή δείχνει ότι στο νομό Λέσβου υπάρχουν 4.200 επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ (2.500 επιχειρήσεις υπάρχουν στο νομό της Σάμου και 1.600 επιχειρήσεις στο νομό της Χίου). Συνολικά στην Περιφέρειά μας υπάρχουν 8.300 επιχειρήσεις τροφίμων, σε πέντε μεγάλα νησιά που έχουν κακή συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ τους και οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν από ένα αριθμό πέντε υπάλληλων. Δηλαδή αντιστοιχούν 1.660 επιχειρήσεις σε κάθε υπάλληλο, αν υποθέσουμε ότι ένας υπάλληλος μόνος του θα ελέγχει μια επιχείρηση (κάτι που φυσικά δε γίνεται).

«Ανήσυχος»
Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αφού στον ΕΦΕΤ απασχολούνται 260 άτομα, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται 512, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Νυχάς.
Τα παραπάνω είναι ορισμένοι από τους λόγους που έκαναν το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Μανώλη Συρέλλη να δηλώσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι είναι ανήσυχος από τα όσα άκουσε. Διότι δεν πιστεύει ότι ο ΕΦΕΤ, με τη δομή που έχει στο Βόρειο Αιγαίο, θα καταφέρει να κάνει κάτι περισσότερο από έκτακτους ελέγχους. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Ηλίας Πολυχνιάτης, σε σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι η τοπική υπηρεσία του ΕΦΕΤ θα πρέπει να στελεχωθεί με έναν τουλάχιστον χημικό.
Εκ μέρους της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, ο Ηλίας Καλοντζής τόνισε ότι πριν 12 χρόνια έτρεχε στους διαδρόμους της Βουλής για να μπει στο νομοσχέδιο σύστασης του ΕΦΕΤ αναφορά που θα προβλέπει τη δημιουργία περιφερειακής διεύθυνσης στο Βόρειο Αιγαίο, ζητώντας να γίνει πλήρης στελέχωση του ΕΦΕΤ και να δημοσιοποιούνται τα ακραία φαινόμενα παρανομιών.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, έθεσε το θέμα της συνεργασίας του ΕΦΕΤ με την τοπική υπηρεσία του Γενικού Χημείου Κράτους. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας και πρώην πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων, Ηλίας Κουρτζής, εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών, απλά το παράρτημα του Γενικού Χημείου του Κράτους δεν έχει διαπιστευθεί ως τώρα. Κι αυτός είναι ο λόγος που τα δείγματα που λαμβάνονται πρέπει να στέλνονται για έλεγχο σε διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους.


Μικρή η συμμετοχή των επιχειρηματιών της Λέσβου στην εκδήλωση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του ΕΦΕΤ

Πρόθεση…
Ο κ. Νύχας, η κτηνίατρος της Διεύθυνσης Ελέγχων Επιχειρήσεων του ΕΦΕΤ Δήμητρα Παντελεάκη, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΕΦΕΤ, Δημήτρης Κωστάκης, και ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, Τιμολέων Ράλλης, στις τοποθετήσεις τους έδειξαν ότι πρόθεση του οργανισμού είναι να κινηθεί με συντονισμένο τρόπο. Δηλαδή να προγραμματίζει και να πραγματοποιεί ελέγχους στους τομείς που χρειάζεται και να σχεδιάζει και να αναπτύσσει στοχευμένα προγράμματα ελέγχου εκεί που παρατηρείται ο μεγαλύτερος όγκος των προβλημάτων. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΦΕΤ θα προσπαθήσει να απαντήσει στην αδυναμία του να πραγματοποιήσει τον όγκο των ελέγχων που χρειάζονται.
Πρόθεση του ΕΦΕΤ είναι η στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια, αλλά και τις νομαρχιακές υπηρεσίες, προκειμένου να κάνει περισσότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους, και συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε περιπτώσεις νομαρχιών με τις οποίες έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας. Επίσης πρόθεση του οργανισμού είναι να υπάρχει ένα σταθερό και ξεκάθαρο πλαίσιο ελέγχων για όλες τις επιχειρήσεις, το οποίο θα είναι γνωστό σε αυτές πριν γίνουν οι έλεγχοι, ώστε να τηρούν όσα προβλέπουν οι κανονισμοί.
Ένα δεύτερο τμήμα της δράσης του ΕΦΕΤ είναι η εκπαίδευση των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα τρόφιμα. Η κ. Παντελεάκη εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώνουν οι κοινοτικοί ελεγκτές που έρχονται στις ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων, είναι η έλλειψη παιδείας στη διαχείριση των τροφίμων. Ακόμη, τόνισε ότι η χώρα μας έχει μεγάλο έλλειμμα σε προγράμματα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, γεγονός που έχει πολύ μεγάλες συνέπειες στα παραγόμενα τρόφιμα. Για παράδειγμα, στη χώρα μας δεν μπορούν να παραχθούν νωπά τυριά διότι όλο το γάλα που παράγεται πρέπει να παστεριώνεται πριν τυροκομηθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey