«Ψαλίδι» στη δακοκτονία

01/07/2012 - 05:56
Ο προϋπολογισμός του φετινού προγράμματος δακοκτονίας θα είναι μειωμένος κατά 10% φέτος σύμφωνα με όσα δηλώνει στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Λέσβου, Κυριάκος Βάσσος.
Ο προϋπολογισμός του φετινού προγράμματος δακοκτονίας θα είναι μειωμένος κατά 10% φέτος σύμφωνα με όσα δηλώνει στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Λέσβου, Κυριάκος Βάσσος. Αυτό γίνεται με εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι οφείλεται στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες.
Υπάρχει κίνδυνος από τη μείωση της δαπάνης απ’ τη στιγμή που θα γίνουν λιγότεροι ραντισμοί στους ελαιώνες, όμως ο κ. Βάσσος σημειώνει ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποφευχθεί αν γίνει σωστός προγραμματισμός και ξεκινήσει εγκαίρως η δακοκτονία και φυσικά αν δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον οι ελαιοπαραγωγοί.


«Το ύψος του προϋπολογισμού του προγράμματος δακοκτονίας δεν είναι σταθερό», εξηγεί ο κ. Βάσσος. «Εξαρτάται από την εξάπλωση που έχει ο δάκος κάθε φορά, από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, τη νέα ελαιοκομική περίοδο έχουμε μεγάλη παραγωγή καρπού· τότε η προσβολή του δάκου θα είναι μικρή. Επίσης, αν έχουμε καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι, τότε η δράση του δάκου θα μειωθεί. Αν ξεκινήσει νωρίς το πρόγραμμα της δακοκτονίας, τότε το έντομο δε θα καταφέρει να αναπτυχθεί και έτσι η δράση του θα είναι περιορισμένη.»
Κατά συνέπεια, περιορισμένη δράση του δάκου σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνουν λιγότεροι ψεκασμοί και αλυσιδωτά, σε μείωση του κόστους για εργάτες δακοκτονίας και για εντομοκτόνα.

Δίχως πρόβλημα;

Ως συνεπαγόμενο των παραπάνω, η μείωση της δαπάνης για τη δακοκτονία είναι δυνατό να μη δημιουργήσει προβλήματα στην ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις. Κι αυτό σημαίνει ότι τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών θα εγκρίνουν έγκαιρα την πρόσληψη του προσωπικού της δακοκτονίας και τη διάθεση των πιστώσεων, ώστε ο πρώτος ψεκασμός να γίνει στις αρχές του Ιουνίου κι όχι στις αρχές του Ιουλίου.
Στο πρόγραμμα της δακοκτονίας του 2009 έγιναν έξι ψεκασμοί. Να επαναλάβουμε ότι είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η ζημιά που έκανε ο δάκος, σε συνδυασμό με άλλες ασθένειες, είχαν τραγικά αποτελέσματα για την ελαιοπαραγωγή της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey