FOLLOW US

Οικονομία

  • Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στο νησί μας και συμφωνία συνεργασίας σε θέματα γεωδιάτρησης και ανάδειξης φυσικών μνημείων
Από το Γεωπάρκο της Κίνας στη Λέσβο

Στελέχη του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Yuntaishan της Κίνας επισκέφθηκαν τη Λέσβο με σκοπό να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά μνημεία του νησιού μας, που αποτελεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και τη συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε θέματα ανάδειξης γεωλογικών μνημείων και γεωδιατήρησης.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν o Αναπλ. Διευθυντής του Γεωπάρκου Yuntaishan κ. Zhang Tieying καθώς και ο Διευθυντής της Προστατευόμενης Περιοχής του Βουνού Shennongshan του Γεωπάρκου Yuntaishan κ. Guo Haoshou.

Αρχικά επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, όπου ενημερώθηκαν για το εκτεταμένο πρόγραμμα προστασίας και συντήρησης των απολιθωμένων δένδρων, το οποίο εκτελείται με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020 από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, όπου ενημερώθηκαν για τον εκθεσιακό σχεδιασμό, τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις ευαισθητοποίησης για τους φυσικούς κινδύνους και τις καταστροφές. Δήλωσαν δε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τη δράση για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου με τη χρήση της σεισμικής τράπεζας για την προσομοίωση της σεισμικής κίνησης.

Στα πλαίσια της επίσκεψης η κινεζική αντιπροσωπεία γνώρισε τον πλούτο της γεωλογικής κληρονομιάς του νησιού, τους σημαντικότερους ηφαιστειακούς γεωτόπους, τα φυσικά τοπία και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου, ενώ παράλληλα βρέθηκαν και στο Κάστρο Μυτιλήνης, το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο Γέρας, το Ιερό του Μέσσου, επισκεπτόμενοι και την Έκθεση «Το Δάσος κάτω από το Δρόμο» στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Μεταξύ των δύο Γεωπάρκων υπογράφηκε συμφωνίας συνεργασίας, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων, διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, καθώς και στους τομείς της εκθεσιακής παρουσίασης μουσειακών συλλογών και οργάνωσης, λειτουργίας και προβολής Μουσείων. Επιπρόσθετα, στους τομείς της έρευνας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης προσωπικού, της ανάπτυξης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και της διασύνδεσης των δύο γεωπάρκων. 

 

Yuntaishan, Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

 

Το Γεωπάρκο Yuntaishan της Κίνας βρίσκεται στην επαρχία Χενάν, βόρεια της πόλης Jiaozuo, στους νότιους πρόποδες των βουνών Taihangshan και καλύπτει μια έκταση 556 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θεωρείται παράδεισος για τον περιπατητικό τουρισμό και διαθέτει την υψηλότερη αναγνώριση (5 Α) ως τοπίο ανεπανάληπτου φυσικού κάλλους από το Υπουργείο Τουρισμού της Κίνας.

Κύριο χαρακτηριστικό του Γεωπάρκου είναι τα ιδιαίτερα ορεινά τοπία, οι στενές κοιλάδες με εντυπωσιακούς καταρράκτες και λίμνες, τα φαράγγια με τις κατακόρυφες ορθοπλαγιές που δημιουργεί η διάβρωση των κόκκινων γεωλογικών σχηματισμών Danxia, οι οποίες σε συνδυασμό με την πλούσια βιοποικιλότητα και την πολιτιστική κληρονομιά συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου περιλαμβάνονται το εντυπωσιακό Κόκκινο Φάραγγι, οι κρεμαστές πηγές, οι καταρράκτες Yuntaishan, η οροσειρά Qingtianhe, οι υποβλητικές βραχομορφές της περιοχής Fenglinxia, η εντυπωσιακή κοιλάδα του ποταμού Qingtianhe και η κορυφογραμμή Dragon Crest του όρους Shennongshan. Αποτελεί το βορειότερο σημείο εξάπλωσης προστατευόμενων ειδών, όπως είδη πιθήκων και ερπετών. Το Γεωπάρκο διαθέτει εντυπωσιακού επιπέδου υποδομές για τουρισμό φύσης, πυκνό δίκτυο μονοπατιών και τους ιδιαίτερα δημοφιλείς εντυπωσιακούς κρεμαστούς διαδρόμους περιπάτου πάνω από τα φαράγγια και τις κοιλάδες του Πάρκου.

Τα εντυπωσιακά τοπία και οι μοναδικές γεωμορφές συνέβαλαν ώστε η περιοχή να αποτελεί ένα διάσημο φυσικό τουριστικό προορισμό, πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top