Προσπάθειες να βγουν από την καραντίνα τα κοπάδια προβάτων της Λέσβου καταβάλλει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα δοθεί η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους του νησιού να πωλούν ελεύθερα ζώντα ζώα σε κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων σε άλλες περιοχές της χώρας.
Προσπάθειες να βγουν από την καραντίνα τα κοπάδια προβάτων της Λέσβου καταβάλλει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα δοθεί η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους του νησιού να πωλούν ελεύθερα ζώντα ζώα σε κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων σε άλλες περιοχές της χώρας. Σήμερα απαγορεύεται η εξαγωγή ζώντων ζώων εκτός κι αν κατευθύνονται σε σφαγεία για άμεση σφαγή. Το οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους θα είναι τεράστιο, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η αξία των κοπαδιών τους. Ωστόσο δε λείπουν τα εμπόδια.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να αρθεί η καραντίνα είναι να γίνει αιμοληψία και έλεγχος για την ασθένεια σε 200 πρόβατα. Για να ελεγχθούν τα δείγματα αίματος, το εργαστήριο θα πρέπει εκτός των άλλων να έχει και τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι και αντιδραστήρια, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 1.800 ευρώ. Το ευτελές αυτό ποσό, για κρατική υπηρεσία, δεν μπορούσαν να το καλύψουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα το καλύψει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου από κονδύλια που της είχε διαθέσει το υπουργείο.
Ουδέν σχόλιον…
Δηλαδή, αντί το κέντρο θα ενισχύει την περιφέρεια, φθάσαμε στο σημείο η περιφέρεια να χρηματοδοτεί το κέντρο. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Στρατής Αρώνης, σε επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί του αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, πιθανότατα γιατί την Παρασκευή έρχεται κλιμάκιο από το Εργαστήριο Καταρροϊκού Πυρετού στη Μυτιλήνη, προκειμένου να συζητήσουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Είναι κατάντια αυτό που συμβαίνει. Την ώρα που ξοδεύονται εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για φιέστες, δε δίνονται 1.800 ευρώ για τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζεται ένα εργαστήριο. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μονιμοποιηθεί η καραντίνα στην οποία έχουν μπει τα πρόβατα της Λέσβου. Είναι θετικό που η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας έδωσε λύση στο ζήτημα αυτό, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Το υπουργείο πρέπει να αντιληφθεί ότι δουλειά του είναι να λύνει κι όχι να δημιουργεί προβλήματα στους κτηνοτρόφους.»
Την Παρασκευή πρόκειται να έρθει στη Μυτιλήνη η προϊσταμένη του Εργαστηρίου Καταρροϊκού Πυρετού, κ. Όλγα Μαγγανά, μαζί με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να συζητήσουν με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο. Στη σύσκεψη αναμένεται να αποφασισθούν οι έλεγχοι που θα γίνουν για να πιστοποιηθεί ότι η Λέσβος είναι ελεύθερη από τον καταρροϊκό πυρετό.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η πολιτική του ηγεσία αντιμετωπίζουν θετικά την προσπάθεια άρσης της καραντίνας. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, οι οποίες ζητούν να τηρηθούν κατά γράμμα οι κοινοτικοί κανονισμοί για την αντιμετώπιση της νόσου. Ο λόγος είναι ότι φοβούνται εξάπλωσή της στα κοπάδια της υπόλοιπης Ευρώπης.
Η ασθένεια
Ο καταρροϊκός πυρετός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά στη Λέσβο στα μέσα του περασμένου φθινοπώρου. Σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές του νησιού, χωρίς όμως να πάρει το χαρακτήρα επιζωοτίας. Σε αυτό συνέβαλαν και οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηνιάτρων, η νόσος ήρθε στη Λέσβο από τα απέναντι τουρκικά παράλια όπου ενδημεί. Το νησί μπήκε σε καραντίνα τον περασμένο Νοέμβριο κι ως σήμερα αυτή δεν έχει αρθεί.
Θυμίζουμε ότι τα ζώα που νόσησαν από την ασθένεια σφάχτηκαν και τα πτώματά τους οδηγήθηκαν στη μονάδα αδρανοποίησης. Η νόσος πλήττει αποκλειστικά τα ζώα και ποτέ τον άνθρωπο.