Μείον 65% το Μάη

Βουτιά στο κενό έκαναν οι αφίξεις τουριστών

07/06/2016 - 17:16

Χειρότερα δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί η τουριστική περίοδος του 2016, καθώς τα στοιχεία των αφίξεων του Απριλίου και του Μαΐου, καταγράφουν την καταστροφική πορεία του κλάδου. Συγκεκριμένα, το φετινό Μάη έφθασαν στη Λέσβο 4.217 τουρίστες, όταν ένα χρόνο πριν, οι αφίξεις ήταν 12.043 (ιστορικό υψηλό για μήνα Μάη από το 2004 και μετά).

Χειρότερα δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί η τουριστική περίοδος του 2016, καθώς τα στοιχεία των αφίξεων του Απριλίου και του Μαΐου, καταγράφουν την καταστροφική πορεία του κλάδου. Συγκεκριμένα, το φετινό Μάη έφθασαν στη Λέσβο 4.217 τουρίστες, όταν ένα χρόνο πριν, οι αφίξεις ήταν 12.043 (ιστορικό υψηλό για μήνα Μάη από το 2004 και μετά).

Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό στις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ είχε καταγραφεί το Μάη του 2012 και ήταν 7.065 τουρίστες.

Σε ποσοστά, η κάμψη των αφίξεων το 2016 σε σχέση με το 2015, ανήλθε στο 65%. Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες διότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των πτήσεων τσάρτερ από και προς τη Λέσβο και κατά συνέπεια είναι δεδομένος ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στα αεροσκάφη που προσεγγίζουν το νησί. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτιμούμε πως οι αφίξεις δεν θα ξεπεράσουν τις 25.000 στο σύνολο της τουριστικής σεζόν του 2016.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλή Αντωνίου, η κάμψη των αφίξεων του Μαΐου σημαίνει απώλεια 8.000 ημερομισθίων για τους εργαζόμενους του κλάδου, που είτε υποαπασχολήθηκαν το μήνα αυτό, είτε παρέμειναν άνεργοι. Οι απώλειες σε τζίρο για την οικονομία της Λέσβου, εκτιμά ότι ανέρχονται στα 5 εκατ. ευρώ.

Η απώλεια του τζίρου υπολογίζεται με βάση τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, που ανέρχεται σε 625 ευρώ ανά τουρίστα που φθάνει στο νησί.
Η απογοητευτική εικόνα που δίνουν οι παραπάνω αριθμοί, είναι αδύνατο να περιγράψει αυτό που πραγματικά συμβαίνει στα τουριστικά χωριά της Λέσβου. Κάτοικος της Λέσβου που στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας επισκέφθηκε την Πέτρα, μας έλεγε: «Σε όλη τη διαδρομή από την είσοδο του χωριού ως την πλατεία της Πέτρας, έβλεπα ανοιχτά μαγαζιά χωρίς πελάτες.

Οι σερβιτόροι κάθονταν στην είσοδο των καταστημάτων και με κοιτούσαν μέσα στα μάτια σε μια προσπάθεια να με προσελκύσουν ο καθένας στο μαγαζί του.

Στην πλατεία της Πέτρας συνάντησα τρεις - τέσσερις παρέες ντόπιων κατοίκων, που έπιναν καφέ και πέντε με έξι τουρίστες, που είχαν από ένα ποτήρι μπύρας στο χέρι».
Κάτοικος της Πέτρας μάς έλεγε ότι οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοι του χωριού είναι σε απόγνωση. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνέλευση με την συμμετοχή περισσότερων από 200 κατοίκων. Στις τοποθετήσεις όσων μίλησαν, κυριαρχούσε το αίσθημα της αγανάκτησης για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Παράλληλα πολλές τοποθετήσεις είχαν έντονα ρατσιστικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο.
Ίδια είναι η εικόνα που μας μεταφέρουν και όσοι επισκέφθηκαν την Σκάλα Ερεσού τις προηγούμενες ημέρες. Άδεια μαγαζιά, ελάχιστοι πελάτες, στην πλειοψηφία τους ντόπιοι.
Με χωριό φάντασμα μοιάζει ο Μόλυβος, λένε όσοι βρέθηκαν εκεί στα τέλη του Μάη και σημειώνουν πως η εικόνα του χωριού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή που είχε το Μάη του 2015 και του 2014.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey