Καταγγελία του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά

Ελληνικό γιαούρτι από την Τσεχία

01/06/2016 - 16:09

Χωρίς τέλος είναι τα πλήγματα που δέχονται τα ελληνικά προϊόντα το τελευταίο διάστημα. Χθες, με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παραγωγή στην Τσεχία προϊόντος με την επωνυμία «ελληνικό γιαούρτι». Μία ημέρα νωρίτερα το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει ότι η Νότιος Αφρική θα παράγει φέτα για ένα μεταβατικό διάστημα άγνωστης διάρκειας μέχρι να τροποποιηθεί η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Νοτίου Αφρικής.

Χωρίς τέλος είναι τα πλήγματα που δέχονται τα ελληνικά προϊόντα το τελευταίο διάστημα. Χθες, με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παραγωγή στην Τσεχία προϊόντος με την επωνυμία «ελληνικό γιαούρτι». Μία ημέρα νωρίτερα το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει ότι η Νότιος Αφρική θα παράγει φέτα για ένα μεταβατικό διάστημα άγνωστης διάρκειας μέχρι να τροποποιηθεί η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Νοτίου Αφρικής.

Λίγο καιρό νωρίτερα, το Υπουργείο με ρύθμιση που πέρασε σε νόμο έδωσε τη δυνατότητα παραγωγής γιαουρτιού από μη νωπό γάλα. Κι αν πάμε λίγο πιο πίσω, την τελευταία διετία οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει την παραγωγή φέτας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, μέσα από εμπορικές συμφωνίες που σύναψε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κατάλογος με την απώλεια δικαιωμάτων αποκλειστικής παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ θα γίνει πολύ μεγάλος αν σε αυτόν συμπεριλάβουμε τα προϊόντα που δεν έχουν προταθεί για προστασία στο πλαίσιο της συμφωνίας TTIP. Τέτοια προϊόντα είναι τα ούζα Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, το λαδοτύρι, το κασέρι, το καλαθάκι της Λήμνου, τα ΠΓΕ κρασιά της Λέσβου και άλλα πολλά.

Ωστόσο στην περίπτωση του γιαουρτιού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, έχουμε το εξοργιστικό φαινόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει άδεια παραγωγής στην Τσεχία προϊόντος που θα φέρει τον τίτλο «ελληνικό γιαούρτι», κάτι που πλήττει την ελληνική κτηνοτροφία και τις γαλακτοβιομηχανίες παραγωγής γιαουρτιού.

Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η με νόμιμο τρόπο εξαπάτηση των καταναλωτών, διότι το προϊόν που θα παράγεται στην Τσεχία θα φέρει τον τίτλο ελληνικό προϊόν.

Τι λέει η Κομισιόν
Ειδικότερα η Κομισιόν, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του κ. Μαριά, αναφέρει: «Ο όρος “ελληνικό γιαούρτι” αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανιούνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής».

Γι’ αυτό, αφού χορήγησε τη σχετική άδεια στην Τσεχία, τελικά η Κομισιόν απλά υποχρεώνει τους Τσέχους να «επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “ελληνικό γιαούρτι”, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανιούνται οι καταναλωτές».

Με άλλα λόγια, κάπου -προφανώς με ψιλά γράμματα που δεν θα μπορεί να διαβάσει κανείς- θα αναφέρεται ότι το «ελληνικό γιαούρτι» παράγεται στην Τσεχία!»

Αυτό όμως που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση -τονίζει ο κ. Μαριάς- είναι η απραξία των ελληνικών αρχών όχι μόνο στην παρούσα φάση που η Κομισιόν έδωσε τη σχετική έγκριση αλλά και στο παρελθόν, αφού, όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν, «σύμφωνα με διασαφηνίσεις από τις τσεχικές αρχές, ο όρος “ελληνικό γιαούρτι” χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι».

Διερωτάται βέβαια κανείς τόσο καιρό τι έκανε το Τμήμα του Εμπορικού Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τσεχία. Αλλά και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, τα επιμελητήρια ούτε αυτοί είχαν πάρει είδηση τι είχε συμβεί ή μήπως τελικά ψεύδεται ασυστόλως η Κομισιόν;

Η εξέλιξη αυτή δεν πλήττει μόνο τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν γιαούρτι και θα αποκτήσουν ανταγωνιστές στις διεθνείς αγορές. Πλήττει και τις μικρές βιοτεχνίες παραγωγής γιαουρτιού σε όλη την Ελλάδα που καλύπτουν τοπικές ανάγκες.

Διότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εισαγόμενο γιαούρτι από την Τσεχία που θα αναφέρει ότι είναι ελληνικό γιαούρτι.

Το εισαγόμενο γιαούρτι θα είναι πολύ φθηνότερο από τα γιαούρτια που παράγουν οι τοπικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα αυτές, σταδιακά, να χάσουν το μικρό τμήμα της αγοράς που ελέγχουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey