Ζητούμενο η πολιτική λύση του θέματος για την Περιφέρεια

Μία από τα ίδια με τη βιολογική γεωργία

15/10/2015 - 15:16

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν» λέει ο στίχος του τραγουδιού του Μανώλη Ρασούλη που ερμήνευσε εκπληκτικά ο Νίκος Παπάζογλου.

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν» λέει ο στίχος του τραγουδιού του Μανώλη Ρασούλη που ερμήνευσε εκπληκτικά ο Νίκος Παπάζογλου.

Ο στίχος αυτός απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της βιολογικής γεωργίας, κι έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται καταλογισμοί στους παραγωγούς για αχρεωστήτως καταβληθείσες επιδοτήσεις, να επιβάλλονται πρόστιμα και γενικά να καρκινοβατεί όλο το πρόγραμμα.

Για ακόμη μια φορά διαπιστώνεται ότι οι θέσεις των αγροκτημάτων που έχουν δηλωθεί στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας δεν είναι σταθερές, ή οι δηλωμένες εκτάσεις δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι πραγματικές εκτάσεις να είναι μικρότερες από τις δηλωμένες.

Η βάση όλων των παραπάνω προβλημάτων είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας κτηματολογίου στο μεγαλύτερο μέρος της Λέσβου, αλλά και η προβληματική κατάσταση του κτηματολογίου στις περιοχές που έχει συνταχθεί.

Έτσι παρατηρείται το κωμικοτραγικό φαινόμενο, τα αγροκτήματα από χρονιά σε χρονιά να αλλάζουν θέση, π.χ. ένα αγρόκτημα που το 2012 ήταν στην περιοχή των Βατερών, το 2013 «μετακόμισε» μεταξύ Βασιλικών και Λισβορίου και το 2014 «βρέθηκε» στον Σταυρό.

Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι αγροκτήματα που είναι στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας έχουν δηλωθεί κι από άλλους παραγωγούς που δεν είναι στο πρόγραμμα. Με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η πληρωμή όλων των παραγωγών που έχουν δηλώσει τα εν λόγω αγροκτήματα μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα.

Στόχος να ξεμπλοκαριστεί
Τέτοια προβλήματα έχουν διαπιστωθεί σε περίπου 230 περιπτώσεις βιοκαλλιεργητών, στα δύο προγράμματα που υλοποιούνται για το έτος 2012.

Το μέγεθος του προβλήματος ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση. Σε άλλες περιπτώσεις οι παραγωγοί κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν χρήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα πολύ μικρής κλίμακας και οι απώλειες επιδοτήσεων που θα υποστούν οι παραγωγοί, δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες ευρώ.
Ακριβής εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος θα διαμορφωθεί όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώσει τις πληρωμές της βιολογικής γεωργίας για το 2012.

Ωστόσο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης διερευνά τις δυνατότητες να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα. Ήδη έχει θέσει το ζήτημα στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη, και ετοιμάζει προτάσεις για την αντιμετώπιση του, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου. Στις αρχές του Νοεμβρίου, ο κ. Αδαμίδης πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Μπόλαρη οπότε και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως μας είπε.

Πρόθεση του κ. Αδαμίδη είναι να ξεκαθαριστεί το θέμα ώστε να ξεμπλοκαριστεί το πρόγραμμα και να επιταχυνθεί ο χρόνος πληρωμής των παραγωγών.
Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε το φαινόμενο να αναρτώνται πίνακες πληρωμής βιοκαλλιεργητών και στην συνέχεια οι πίνακες αυτοί να ανακαλούνται.

Αυστηρότητα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν το σύνολο των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της βιολογικής γεωργίας με όλο και μεγαλύτερη αυστηρότητα. Δεν πρόκειται για δυστροπία των διοικητικών υπαλλήλων.

Είναι οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν στα στελέχη της υπηρεσίας, οι κοινοτικοί έλεγχοι που γίνονται συχνά πυκνά και οδηγούν σε μεγάλους καταλογισμούς σε βάρος της χώρας μας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey