Αυξήθηκε η παραγωγή γάλακτος αλλά και οι κτηνοτρόφοι στα νησιά μας

Σε αναπτυξιακή πορεία η κτηνοτροφία

17/09/2015 - 16:41

Κατά 8.000 τόνους περίπου αυξήθηκε η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο νομό Λέσβου το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ελληνικό Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο νομό αυξήθηκε από 27.913 τόνους σε 34.860 τόνους και η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος από 2.343 τόνους έφθασε στους 3.194 τόνους.

Κατά 8.000 τόνους περίπου αυξήθηκε η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στο νομό Λέσβου το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ελληνικό Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα, η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο νομό αυξήθηκε από 27.913 τόνους σε 34.860 τόνους και η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος από 2.343 τόνους έφθασε στους 3.194 τόνους.

Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι του νομού από 2.389 σε 2.550.
Το 2014 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγής γάλακτος στο νομό. Την ίδια χρονιά καταγράφηκε αύξηση της μέσης τιμής του γάλακτος στο νομό στα 0,95 ευρώ για το πρόβειο (από 0,94 ευρώ) και στα 0,56 ευρώ για το κατσικίσιο (από 0,54 ευρώ).

Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» καταγράφει τις ποσότητες γάλακτος που παραδίδονται στα τυροκομεία του νησιού που διαθέτουν άδειες λειτουργίας.

Τα στοιχεία που παρουσιάζουν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της κτηνοτροφίας του νομού και της χώρας συνολικά με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Όμως, υπάρχει ένα τμήμα της παραγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων που δεν καταγράφεται.

Είναι το γάλα που μεταποιείται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους για την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων που θα καταναλώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά και ένας μικρός αριθμός συγγενών και φίλων εντός και εκτός των νησιών του νομού.
Συνήθως οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν το γάλα που δίνουν τα κοπάδια τους στο τέλος της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου για να παράγουν τα αυτοκαταναλώμενα τυροκομικά προϊόντα.

Ανοδική πορεία
Το 2014 ήταν μια καλή γαλακτοπαραγωγικά χρονιά, δηλαδή όλα τα κοπάδια έδωσαν αυξημένη παραγωγή.

Ο καταρροϊκός πυρετός που έπληξε στα τέλη του χρόνου τα κοπάδια δεν επηρέασε την παραγωγή γάλακτος, διότι η επιζωοτία έκανε την εμφάνισή της εκτός της γαλακτοκομικής περιόδου. Επίσης, η αύξηση του αριθμού των κτηνοτρόφων συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος.

Η αύξηση της παραγωγής γάλακτος στο νομό εκτός των άλλων αποτυπώνει και τις προσπάθειες των κτηνοτρόφων να αυξήσουν την παραγωγή τους, δεδομένου ότι είναι πλέον σαφές ότι οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Εκτός αυτού, η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που παρουσιάζει σήμερα το «Ε» δείχνουν ότι αυξάνεται η μέση παραγωγή γάλακτος ανά κτηνοτρόφο.

Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχη αύξηση έχει σημειωθεί και στο μέγεθος των κοπαδιών. Συγκεκριμένα, το 2014 η μέση παραγωγή γάλακτος ανά κτηνοτρόφο στο νομό έφθασε στους 14,92 τόνους όταν το 2010 ήταν 13,40 τόνους.

Και σε πανελλαδικό επίπεδο η παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος ακολούθησε ανοδική πορεία κατά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο η συνολική παραγωγή παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από την παραγωγή ρεκόρ του 2010.

Συγκεκριμένα, το 2014 η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έφθασε στους 664.659 τόνους όταν το 2010 είχε φθάσει στους 703.772 τόνους.
Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής γάλακτος του 2014 στα νησιά του νομού είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα η συμμετοχή του νομού στην πανελλαδική παραγωγή. Έτσι, ενώ το 2013 από το νομό Λέσβου παράχθηκε το 4,72% της συνολικής παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος της χώρας, το 2014 παράχθηκε το 5,73%.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως το 2010 οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου ήταν το 4,94% του συνολικού αριθμού των κτηνοτρόφων της χώρας, ενώ το 2014 ήταν το 5,40% του συνόλου των κτηνοτρόφων της χώρας.

Εκτίμηση
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι κτηνοτρόφοι, σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς τους, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να πετύχουν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας του νομού. Ο κλάδος αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της πρωτογενούς παραγωγής και βασική αιτία γι’ αυτό είναι τα τυροκομικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης που παράγονται στα νησιά μας.
Η κτηνοτροφία δείχνει να είναι επαγγελματική διέξοδος για ένα σημαντικό αριθμό νέων, παρότι είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα.

Και αυτό γιατί τα νησιά του νομού δεν προσφέρουν άλλες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στους νέους.

Στα στοιχεία του 2016 θα δούμε αν τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που θα κληθούν να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι θα αναχαιτίσουν την ανοδική αυτή πορεία της κτηνοτροφίας στα νησιά του νομού μας.

Γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη στις όποιες τελικές επιλογές και αποφάσεις παρθούν την... επόμενη μέρα των εκλογών, αφού η κτηνοτροφία αποδεικνύεται και με τα παραπάνω στοιχεία ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος και της τοπικής οικονομίας, που θέλει τη φροντίδα και τη στήριξη της πολιτείας και όχι την... εμπλοκή της.

Εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, κατά την άποψή μας, είναι και η εξασφάλιση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι του νομού. Η αναμενόμενη μεγάλη μείωσή τους θα είναι σε κάθε περίπτωση ισχυρό πλήγμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey