Αναμένεται μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα

Αλλά μειώνεται η κατανάλωση

06/08/2015 - 15:52

Σημαντική ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα στο επίπεδο των 300.000 τόνων αναμένεται εφέτος, έναντι μόλις 131.900 τόνων την περίοδο 2013/14, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της Infobank Hellastat ΑΕ (IBHS) η οποία εξετάζει τον εγχώριο κλάδο της επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου.

Σημαντική ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα στο επίπεδο των 300.000 τόνων αναμένεται εφέτος, έναντι μόλις 131.900 τόνων την περίοδο 2013/14, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της Infobank Hellastat ΑΕ (IBHS) η οποία εξετάζει τον εγχώριο κλάδο της επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου.

Η παραπάνω εικόνα για την φετινή ελληνική παραγωγή ελαιολάδου δεν αφορά ωστόσο την παραγωγή του νησιού μας η οποία κινείται σε χαμηλά επίπεδα, όπως εκτιμούν και τα στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη Αλέξη, αναλυτή της IBHS, τα ελαιόδεντρα είναι φυσικό να παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγικότητα, μετά την περσινή πολύ χαμηλή επίδοση, ενώ θετικά επέδρασαν και οι κλιματολογικές συνθήκες.

Επιπλέον, οι μεγάλες απώλειες που παρατηρούνται σε Ισπανία και Ιταλία, έχουν διαμορφώσει σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα τις εγχώριες τιμές παραγωγού: στα τέλη του περασμένου Μαΐου η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στη χώρα μας ήταν 3,09 ευρώ το κιλό, υψηλότερη κατά 24% σε ετήσια βάση.

Πωλούνται φτηνά…
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, τα ελληνικά ελαιόλαδα εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης. Ενδεικτικά, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία κυμαίνονταν στα 5,83 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία στα 3,51 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων. Ο όγκος των εξαγωγών διοχετεύεται κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο το επεξεργάζονται και επανεξάγεται ως τυποποιημένο.

Στα κάτω η κατανάλωση
Η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου ωστόσο δείχνει πτωτική πορεία. Ειδικότερα, την περίοδο 2013/2014 εκτιμάται στους 171.000 τόνους, εμφανίζοντας την τελευταία πενταετία σωρευτική κάμψη 25%. Η κάμψη της αγοράς προέρχεται κυρίως από τα τυποποιημένα προϊόντα, καθώς οι καταναλωτικές προτιμήσεις μετατοπίζονται σε μεγάλο βαθμό στο χύμα ελαιόλαδο, το οποίο έχει χαμηλότερη τιμή κατά 10% (η εν λόγω κατηγορία καλύπτει το 75% της ζήτησης).

Σύμφωνα με στελέχη της IBHS, «βασικότερη προϋπόθεση ανάπτυξης αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιολάδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 113 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2013 σημείωσε αύξηση 15,7% στα 474,17 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) κατέγραψαν άνοδο 25,4%, φτάνοντας στα 33,56 εκατ. ευρώ ενώ κέρδη προ φόρων (ΚΠΦ) διαμορφώθηκαν στα 8,21 εκατ. ευρώ έναντι 2,22 εκατ. ευρώ το 2012 Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε σε 6,7%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ βελτιώθηκε σημαντικά σε 1,3%.

Ο δείκτης των ξένων ως προς τα ίδια κεφάλαια το 2013 αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,1 προς 1 ενώ οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε μέσο διάστημα 3,5 μηνών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey