Χωρίς επιστροφή Φ.Π.Α.

18/02/2015 - 15:01

Πολύμηνη καθυστέρηση παρατηρείται στην επιστροφή τού Φ.Π.Α. τού 2013 των αγροτών της Λέσβου. Πρόκειται για την επιδότηση που τα προηγούμενα χρόνια πληρωνόταν κάθε φθινόπωρο κι οι κτηνοτρόφοι τη χρησιμοποιούσαν προκειμένου να προμηθευτούν ζωοτροφές.

Πολύμηνη καθυστέρηση παρατηρείται στην επιστροφή τού Φ.Π.Α. τού 2013 των αγροτών της Λέσβου. Πρόκειται για την επιδότηση που τα προηγούμενα χρόνια πληρωνόταν κάθε φθινόπωρο κι οι κτηνοτρόφοι τη χρησιμοποιούσαν προκειμένου να προμηθευτούν ζωοτροφές.

Την επιστροφή Φ.Π.Α. λαμβάνουν όλοι οι παραγωγοί για τα αγροτικά προϊόντα που πουλάνε, βάση των τιμολογίων που καταθέτουν και υπό την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες των προϊόντων που πουλάνε, κινούνται εντός των αποδεκτών ορίων που έχουν τεθεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικών Ανάπτυξης.

Τα όρια αυτά έχουν προσδιοριστεί με βάση τις εκτάσεις που δηλώνει κάθε παραγωγός στην αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης. Θυμίζουμε πως η επιστροφή Φ.Π.Α. έχει μειωθεί από το 11% στο 6% από το Απρίλιο του 2013. Παρά τη μείωση, όμως, το ποσό που δικαιούνται οι αγρότες του Νομού, ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με ορισμένους συνεταιριστές, η καθυστέρηση οφείλεται στη μείωση του προσωπικού που απασχολείται στη ΔΟΥ Μυτιλήνης, η οποία πλέον διαχειρίζεται το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών της συγκεκριμένης επιδότησης.

Οι ίδιοι αναφέρουν πως για να πληρωθεί η επιδότηση αυτή, θα πρέπει να γίνει έλεγχος όλων των δικαιούχων, καθώς η ΔΟΥ είναι υποχρεωμένη να παρακρατά την επιδότηση από τους παραγωγούς που δεν έχουν πληρώσει φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ, άλλους φόρους και χρέη προς το Δήμο.

Οφείλεται αλλού;
Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η καθυστέρηση στην πληρωμή της συγκεκριμένης επιδότησης είναι αποτέλεσμα της κακής πορείας των δημόσιων οικονομικών κι αναφέρουν πως πιθανότατα θα καθυστερήσει κι άλλο η πληρωμή της, διότι θεωρούν ότι δε θα βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση.

Τους προηγούμενους μήνες, ορισμένοι συνεταιρισμοί μετά από εγκύκλιο που τους απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν πληρώσει την επιδότηση αυτή στους παραγωγούς μέλη τους. Στην ουσία έκαναν μια διευκόλυνση στο κράτος χρησιμοποιώντας σημαντικό μέρος από τα ελάχιστα διαθέσιμα.

Όσο καθυστερεί η πληρωμή της επιδότησης, τόσο καθυστερούν και οι εν λόγω συνεταιρισμοί να βάλουν στο ταμείο τους τα χρήματα που ήδη έχουν δώσει.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, καθώς μεγάλος αριθμός αγροτών από το 2014 τηρεί βιβλία εσόδων - εξόδων και δε δικαιούνται να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη επιδότηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey