Από Ελεγκτές Περιβάλλοντος, ΚΕΠΠΕ και Επιθεώρηση Εργασίας

Τριπλοί έλεγχοι στα ελαιοτριβεία

16/12/2014 - 16:39

Μπαράζ ελέγχων δέχθηκαν τα ελαιοτριβεία της Λέσβου τις προηγούμενες ημέρες, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το ΚΕΠΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας από την Αθήνα.

Μπαράζ ελέγχων δέχθηκαν τα ελαιοτριβεία της Λέσβου τις προηγούμενες ημέρες, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το ΚΕΠΠΕ (Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας από την Αθήνα.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν πήγαν στα ελαιοτριβεία της Λέσβου, γι’ αυτό και οι ελαιοτριβείς με τους οποίους μιλήσαμε χθες, δε γνώριζαν ότι έγιναν έλεγχοι. Αυτήν τη φορά οι έλεγχοι είχαν επικεντρωθεί στα σημεία που πέφτει ο κατσίγαρος. Επίσης έγιναν νέοι διοικητικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν αδειοδοτηθεί τα ελαιοτριβεία και με ποιες διαδικασίες.

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Επιθεωρητές τόνισαν πως θα πρέπει να γίνουν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων από την πλευρά των υπηρεσιών της Περιφέρειας, κι αυτό ανεξάρτητα από το εάν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία επανεξετάζουν τη νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Επίσης τόνισαν πως για το πλαίσιο λειτουργίας των ελαιοτριβείων της Λέσβου είναι ενήμεροι τόσο η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης όσο και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

«Θέμα ανοικτό…»
Χθες το απόγευμα, σε δηλώσεις του στο «Ε», ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης τόνισε: «Όσοι πιστεύουν ότι το θέμα των ελαιοτριβείων αντιμετωπίστηκε και οι ελαιοτριβείς δε χρειάζεται να κάνουν κάτι, έχουν σχηματίσει λάθος εντύπωση.

Το θέμα είναι ανοιχτό, εμείς από την πλευρά μας ως Περιφέρεια θα κάνουμε τους ελέγχους που οφείλουμε να κάνουμε κι ελπίζουμε οι ελαιοτριβείς να δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει την προσπάθεια να αλλάξει το νομικό πλαίσιο κυρίως για τα μικρά ελαιοτριβεία, ώστε να μειωθεί το κόστος για την τήρηση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως είναι οξύμωρο την ώρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος συζητά την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να συνεχίζουν τους ελέγχους με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, διότι η τακτική αυτή σημαίνει πως πρακτικά πιέζονται οι ελαιοτριβείς να εφαρμόσουν ένα νομικό πλαίσιο που πολύ σύντομα θα αναμορφωθεί.

Οι έλεγχοι του ΚΕΠΠΕ
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Γιώργος Λεμονός, αναφερόμενους στους ελέγχους που έκανε το ΚΕΠΠΕ στην περιοχή του Πολιχνίτου με αφορμή καταγγελία για νεκρά ψάρια στον Αλμυροπόταμο, τόνισε: «Είναι φανερό πως τα ψάρια που εμείς βρήκαμε, είχαν πεθάνει από ασφυξία η οποία προκλήθηκε από έλλειψη οξυγόνου».

Ακόμη τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη Λέσβο τις επόμενες εβδομάδες. Η εντολή για την πραγματοποίηση των ελέγχων από το ΚΕΠΠΕ δόθηκε από τον κ. Βαλσαμίδη, ο οποίος δήλωσε στο «Ε» πως αφορμή για τους ελέγχους αποτέλεσαν δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο.

Όμως, πριν γίνει έλεγχος από το ΚΕΠΠΕ, είχε επέμβει το Λιμεναρχείο, το οποίο σχημάτισε δικογραφία και έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι στον Αλμυροπόταμο πέφτουν τόσο αστικά λύματα, όσο και κατσίγαρος από ελαιοτριβεία της περιοχής.

Ελαιοτριβείς της Λέσβου υποστηρίζουν πως τις επόμενες ημέρες θα αποδειχθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε μια σκευωρία που στόχο είχε να συκοφαντήσει τα ελαιοτριβεία της περιοχής και όλη της Λέσβου.

Έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας
Κλιμάκιο Επιθεωρητών Εργασίας από την Αθήνα έκανε ελέγχους σε ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία του νησιού την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι έλεγχοι ήταν ιδιαίτερα ενδελεχείς, όπως μάθαμε, και αφορούσαν το εάν είναι ασφαλισμένοι οι εργαζόμενοί τους και αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Έγιναν σειρά υποδείξεων, όπως ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι των ελαιοτριβείων να φορούν αντιολισθητικές μπότες, να φορούν κράνη εργασίας και ωτοασπίδες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey