Στα 3,10 το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα

Ελπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί

29/01/2014 - 15:19

Το κλίμα στην αγορά του ελαιολάδου δείχνει να αλλάζει. Οι τιμές χονδρικής καταγράφουν ανοδικές τάσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Το κλίμα στην αγορά του ελαιολάδου δείχνει να αλλάζει. Οι τιμές χονδρικής καταγράφουν ανοδικές τάσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ωστόσο, η ισπανική αγορά δεν ακολουθεί την ίδια πορεία και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς αναστέλλει ή καθυστερεί την άνοδο των τιμών. Με δυο λόγια, αυτήν τη στιγμή στην αγορά του ελαιολάδου διαμορφώνονται δύο διαφορετικές τάσεις.

Η πρώτη και πλέον ισχυρή τάση είναι η σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού στην περιοχή των 2,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των 0,3 βαθμών. Πρόκειται για την τάση που διαμορφώνεται στην ισπανική αγορά ελαιολάδου.

Στον αντίποδα βρίσκεται η δυναμική τάση ανόδου των τιμών που καταγράφεται στην Ιταλία και την Ελλάδα. Σε αυτήν τη φάση, η άνοδος είναι στοιχείο που αφορά στα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Ωστόσο, αν παγιωθεί η ανοδική τάση, θα επωφεληθούν και οι παραγωγοί των παρθένων ελαιολάδων.

Δε θα συμβεί το ίδιο με τους παραγωγούς των βιομηχανικών λαδιών, καθώς στην αγορά υπάρχει υπερπληθώρα αυτή την περίοδο.

Χαρακτηρίζουμε την τάση της ισπανικής αγοράς ισχυρή διότι ο όγκος παραγωγής του 1,35 εκατ. τόνων για την ελαιοπαραγωγική περίοδο 2013 - 2014 θα σφραγίσει την εξέλιξη των τιμών όπως κι αν έχουν τα πράγματα.

Η δυναμική που αναπτύσσεται στην ελληνική και την ιταλική αγορά, επιδιώκει να καθορίσει τις τιμές των πολύ καλών έξτρα παρθένων ελαιολάδων, δηλαδή ενός μικρού τμήματος της παραγωγής για το οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση και παράγεται κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Ανακοινώσεις
Την Παρασκευή, η ΕΑΣ Μεσσηνίας ανακοίνωσε ότι αγοράζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών προς 3,10 ευρώ και πληρώνει με τρίμηνη επιταγή.

Η τιμή αυτή αφορά στα ελαιόλαδα που πληρούν τις προδιαγραφές τού ΠΟΠ Καλαμάτα, όπως έγραψε έγκριτος δημοσιογράφος Γιάννης Σινάπης στην «Ελευθερία» της Μεσσηνίας. Εντός της προηγούμενης εβδομάδας, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Λακωνία ανήλθε στα 2,96 ευρώ το κιλό, μετά από δημοπρασία που έκανε ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης για μια ποσότητα 60 τόνων ελαιολάδου.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες μας από την Κρήτη αναφέρουν ότι η τιμή παραγωγού που κυριαρχεί, είναι τα 2,50 ευρώ το κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει τα 2,60 ευρώ το κιλό. Πάντα για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα 0,3 βαθμών.

Χθες το μεσημέρι, ο διευθυντής τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, μας έλεγε: «Πράγματι αυτή την περίοδο βλέπουμε σημάδια ανόδου στις τιμές του ελαιολάδου.

Ωστόσο δεν έχουν ακόμη παγιωθεί. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ζήτηση για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραδοτέο στην Ιταλία στην τιμή των 2,85 ευρώ το κιλό, όταν το προηγούμενο διάστημα οι τιμές χονδρικής ήταν έως και 0,15 ευρώ χαμηλότερες.»

Στην Ιταλία, η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανήλθε στα 2,95 ευρώ το κιλό την προηγούμενη βδομάδα και κατέγραψε άνοδο 3,1% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία ανήλθε στα 2,40 ευρώ το κιλό καταγράφοντας εβδομαδιαία αύξηση κατά 5%.

Η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου ανήλθε στο 1,75 ευρώ το κιλό και ήταν αυξημένη κατά 1,9%.

Στην Ισπανία, σύμφωνα με το ISMEA, οι μέσες τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνονταν από τα 2,07 ευρώ στη Χαέν έως τα 2,53 ευρώ στο Borgas. Το άνοιγμα των τιμών εκφράζει και τη διαφορά στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Προχθές Δευτέρα το απόγευμα, το ίδρυμα Olivar έδινε τη μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην περιοχή τής Χαέν, στα 2,15 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την προηγούμενη εβδομάδα είχε διαμορφωθεί στα 2,06 ευρώ το κιλό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey