Ομογενής «χτίζει» την πύλη εισόδου

29/11/2013 - 22:56

Προϋποθέσεις που δεν μπορούσε να διασφαλίσει το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, έθετε η «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) Α.Ε.», που τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον της να λειτουργήσει ένα ακόμη κατάστημα duty free στη Λέσβο συμμετέχοντας και στο κόστος των υποδομών που διαμορφώνονται για να λειτουργήσει η νέα πύλη εισόδου στην Πέτρα.

Προϋποθέσεις που δεν μπορούσε να διασφαλίσει το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, έθετε η «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) Α.Ε.», που τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον της να λειτουργήσει ένα ακόμη κατάστημα duty free στη Λέσβο συμμετέχοντας και στο κόστος των υποδομών που διαμορφώνονται για να λειτουργήσει η νέα πύλη εισόδου στην Πέτρα.

Έτσι, και προκειμένου να μην απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος διαδικασιών με τη διενέργεια διαγωνισμού απ’ το Δημόσιο, το Λιμενικό Ταμείο αναζήτησε νέο χορηγό για την κατασκευή των οικίσκων που πρέπει να τοποθετηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν οι χερσαίες εγκαταστάσεις της πύλης.

Ο χορηγός αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο ενός ομογενή επιχειρηματία στο Τορόντο, του Αναστάσιου Νικολαΐδη, που το προηγούμενο Σάββατο υπέγραψε παρουσία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστα Κορδώνη, στο γραφείο του στη Μυτιλήνη, την πράξη δωρεάς 100.000 ευρώ στο Λιμενικό Ταμείο για την κατασκευή λυόμενων αιθουσών συνολικού εμβαδού 170 τετραγωνικών μέτρων. Αμέσως μετά, ανατέθηκε σε τοπική μονάδα η υλοποίηση του έργου, που θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 40 ημερών, με στόχο στις 10 Ιανουαρίου του νέου χρόνου να έχει τελειώσει το σύνολο των υποδομών της πύλης εισόδου Πέτρας στο Καβάκι.

«Μεγάλη προσφορά στον τόπο»
Πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης, κατασκευής βάσης ώστε να τοποθετηθούν οι οικίσκοι και περίφραξης του χώρου στον οποίο θα λειτουργήσει η υπό αδειοδότηση νέα πύλη Schengen, έργο που κόστισε συνολικά περί τις 55.000 ευρώ και καλύφθηκε απ’ το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.

Ήταν ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότη για τους οικίσκους, αφού δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια χρήσης των λυόμενων αιθουσών που προσέφερε δωρεάν ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς για τις εγκαταστάσεις της πύλης. Οι λυόμενες αυτές αίθουσες είχαν απορριφθεί ως ακατάλληλες απ’ την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στα τέλη Αυγούστου, ενώ η ίδια υπηρεσία έθεσε στο Λιμενικό Ταμείο και τις προδιαγραφές για το πώς θα πρέπει να είναι οι χώροι των εγκαταστάσεων που θα τοποθετηθούν.
«Δυστυχώς τα ΚΑΕ έθεταν προϋποθέσεις τις οποίες δεν μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε, γιατί πραγματικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα δεδομένα που θα αφορούν στη λειτουργία της πύλης από τώρα», ανέφερε ο κ. Κορδώνης, εξηγώντας ότι εάν κινούσε τη διαδικασία να γίνει διαγωνισμός απ’ το Δημόσιο για την κατασκευή των οικίσκων, πέραν των χρημάτων που θα έπρεπε να διατεθούν απ’ το Λιμενικό Ταμείο, θα καθυστερούσε τουλάχιστον για ένα χρόνο η ολοκλήρωσή τους.

«Χρειάζεται να επισημάνω ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο καν ποιος πρέπει να κάνει το διαγωνισμό, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αφού το πλαίσιο παραμένει ασαφές», συνέχισε ο κ. Κορδώνης, προσθέτοντας ότι μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, και μετά από διαμεσολάβηση των Γιώργου Εγγλέζου απ’ το Επιμελητήριο και Σάββα Κουρούτσαλτη απ’ τον Σκουτάρο, υπήρξε «η πραγματικά μεγάλη προσφορά για τον τόπο απ’ τον ομογενή μας στον Καναδά Αναστάσιο Νικολαΐδη».

Σε χρόνο-ρεκόρ
Ο κ. Κορδώνης ανέφερε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Η πρώτη επαφή του με τον κ. Νικολαΐδη έγινε την προηγούμενη Τρίτη και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, το Σάββατο όπως προαναφέραμε, ολοκληρώθηκε η πράξη δωρεάς των 100.000 ευρώ. «Μετά απ’ αυτή την κορυφαία χειρονομία, από έναν επιχειρηματία που ήδη έχει φροντίσει και για το Σχολείο της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Σκουτάρου, αναθέσαμε κατ’ ευθείαν την κατασκευή των οικίσκων, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί απ’ την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και περιμένουμε σε περίοδο 40 ημερών την παράδοσή τους», κατέληξε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, εκφράζοντας τις θερμότατες ευχαριστίες του στο δωρητή, που σημειωτέον αναχώρησε για το Τορόντο λίγο μετά τη δωρεά.

Έως τις 10 Ιανουαρίου θα έχει γίνει και η τοποθέτηση των οικίσκων στον ήδη διαμορφωμένο χώρο, οπότε και θα απομένει η χορήγηση της προσωρινής άδειας λειτουργίας της νέας εισόδου, αλλά και η δρομολόγηση πλοιαρίων, για να ανοίξει στην πλέον τουριστική περιοχή της Λέσβου μια νέα πύλη-πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης για όλο το νησί.

Χρειάζεται να αναφέρουμε πως θα υποστηρίξει και περαιτέρω την όλη διαδικασία των εγκρίσεων που απαιτούνται, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, που κατ’ επανάληψη το προηγούμενο διάστημα έχει μεριμνήσει για μια σειρά από επιμέρους ζητήματα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο της όλης προσπάθειας για δημιουργία δεύτερης πύλης εισόδου στη Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey