Προβολή δι’ ολίγους…

01/07/2012 - 05:56
Εξαιρετικά μικρή ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση της Cheesenet που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Επιμελητήριο Λέσβου. Λιγότερα από 15 άτομα βρέθηκαν την αίθουσα του Επιμελητηρίου.
Εξαιρετικά μικρή ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση της Cheesenet που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Επιμελητήριο Λέσβου. Λιγότερα από 15 άτομα βρέθηκαν την αίθουσα του Επιμελητηρίου για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση, που στόχο είχε την ενημέρωση δημοσιογράφων και άλλων διαμορφωτών κοινής γνώμης για τα ελληνικά τυριά με ονομασία προέλευσης.

Εκ μέρους της νομαρχίας Λέσβου την εκδήλωση χαιρέτισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας, Χρυσούλα Τζαννή. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι έως σήμερα τα τυριά με ονομασία προέλευσης δεν έχουν τύχει της προβολής που απαιτείται για να γίνουν γνωστά τους καταναλωτές. Και κυρίως για να γίνει γνωστή η ποιοτική τους ανωτερότητα, ώστε να τα προτιμούν οι καταναλωτές.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών τυριών, τις γευστικές τους ιδιαιτερότητες και θρεπτική τους αξία ανέπτυξε ο πρόεδρος της Cheesenet, κ. Παντελής Ραπανάκης.

Ποια είναι…

Τα ΠΟΠ τυριά που έχουν κατοχυρωθεί και παράγονται στα νησιά του νομού Λέσβου είναι:
- Καλαθάκι Λήμνου: Είναι τυρί άλμης και παράγεται στο νησί της Λήμνου από γάλα πρόβειο ή μείγμα αυτού με γίδινο. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης γίδινου, αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% κατά βάρος. Έχει σχήμα μικρό κεφαλιού και δεν έχει εξωτερικό περίβλημα. Η μάζα του είναι λευκή, ενώ στην επιφάνεια του είναι αποτυπωμένα τα σημάδια από το καλαθάκι της λυγαριάς μέσα στο οποίο ωριμάζει. Θεωρείται μαλακό τυρί και έχει σήμα κυλινδρικό με χαρακτηριστική ανάγλυφη μορφή. Έχει υφή συμπαγή με λίγες μηχανικές σχισμές και καθόλου ή λίγες τρύπες, με ευχάριστη, ελαφρά όξινη γεύση και πλούσιο άρωμα. Ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη.
- Κασέρι: Παράγεται στους νομούς Λέσβου και Ξάνθης και στις περιοχές Μακεδονίας και Θεσσαλίας από πρόβειο γάλα ή μείγμα αυτού με γίδινο. Σε περίπτωση ανάμειξής του με γίδινο γάλα, το τελευταίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% κατά βάρος. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή πίτσας. Είναι ημίσκληρο έως σκληρό τυρί με συμπαγή μάζα. Το σχήμα του είναι κυλινδρικό, αλλά και παραλληλεπίπεδο. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο με ελάχιστες έως καθόλου οπές και γεύση ευχάριστη με πλούσιο άρωμα.
- Λαδοτύρι Μυτιλήνης: Παράγεται μόνο στο νησί της Λέσβου από γάλα πρόβειο, ή μείγματα αυτού με γίδινο γάλα. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης γίδινου γάλακτος, αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Είναι γνωστό και με το όνομα «κεφαλάκι». Το βασικό χαρακτηριστικό του τυριού είναι ότι ωριμάζει σε ελαιόλαδο και για αυτό ονομάζεται «λαδοτύρι». Έχει αλμυρή γεύση, ευχάριστο άρωμα και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο. Κατατάσσεται στην κατηγορία των σκληρών τυριών με επιδερμίδα σκληρή και ξηρή με μικρές οπές διασκορπισμένες σε όλη τη μάζα του και χρώμα λευκό έως λευκοκίτρινο.
- Φέτα: Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μείγματα του με κατσικίσιο στο νομό Λέσβου και στις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου. Έχει ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση και φυσικά λευκό χρώμα. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί σε πολλούς και διάφορους συνδυασμούς με άλλα τρόφιμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey