Συγκρατημένα χαμόγελα για τους παραγωγούς

Ανεβαίνουν οι τιμές του λαδιού

03/01/2013 - 15:27

Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, οι χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κινούνται ανοδικά στην Ιταλία και την Ισπανία. 

Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, οι χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κινούνται ανοδικά στην Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα οι εξελίξεις των τιμών δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικές για τους παραγωγούς. Σε ελάχιστες περιπτώσεις και για μικρές ποσότητες καταγράφονται τιμές παραγωγού στα 2,50 ευρώ το κιλό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από τα 2,15 έως τα 2,20 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των 0,3 βαθμών.

Αν η αγορά λειτουργήσει ομαλά, υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές παραγωγού - σε μέσα επίπεδα - έως τα 2,40 με 2,50 ευρώ ανά κιλό. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να το επιθυμούν οι μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν την έδρα τους στην Ισπανία και την Ιταλία.

Οι συνθήκες στην αγορά, ωστόσο, μόνο ομαλές δεν είναι. Η οικονομική κρίση στις ελαιοπαραγωγικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και οι πολιτικές επιπτώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και κυρίως δεν επιτρέπουν σε κανένα να πιστεύει ότι η άνοδος των τιμών θα σταθεροποιηθεί για μακρύ χρονικό διάστημα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις του ελαιοκομικού τομέα έχουν δείξει ότι αφήνουν τις τιμές να ανέβουν λίγο πριν μπουν στην αγορά σημαντικές ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου, και στις δύο επόμενες εβδομάδες αναμένεται να μπουν μεγάλες ποσότητες ισπανικού. Αμέσως μετά, οι «μεγάλοι παίκτες» σπρώχνουν τις τιμές προς τα κάτω. Η τακτική αυτή στριμώχνει τους «μικρούς παίκτες», που αδυνατούν να συναγωνιστούν τους «μεγάλους» στις τιμές που πουλάνε το τελικό προϊόν.

Ισπανία

Λοκομοτίβα στην εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου θα είναι και πάλι η αγορά της Ισπανίας. Ειδικότερα, το 2012 οι τιμές χονδρικής στην Ισπανία ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 1,85 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το στοιχείο που καθόριζε τις εξελίξεις στην αγορά, ήταν η υπερπαραγωγή στην ιβηρική χώρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η παράλληλα πτωτική πορεία και κάμψη στην κατανάλωση ελαιολάδου. Με μικρά σκαμπανεβάσματα, οι τιμές συνέχισαν να κινούνται σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τα μέσα του Ιουλίου. Από το σημείο αυτό και έως τις αρχές του Οκτωβρίου, οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου κινούνταν συνεχώς ανοδικά. Συγκεκριμένα έφθασαν να γίνονται αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου μέχρι και τα 2,70 - 2,80 ευρώ το κιλό. Αμέσως μετά, ακολούθησε μια περίοδος αργής υποχώρησης των τιμών παραγωγού, που έφτασε και τα 2,40 ευρώ το κιλό. Από τα μέσα του Δεκεμβρίου και μετά, οι τιμές χονδρικής ανέκαμψαν και έφθασαν στο τέλος τού 2012 στα 2,65 ευρώ το κιλό. Παράλληλη ήταν η πορεία που ακολούθησαν οι τιμές χονδρικής του παρθένου και του βιομηχανικού ελαιολάδου. Το ινστιτούτο ISMEA της Ιταλίας τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κατέγραφε αυξήσεις στις χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που κυμαίνονταν από 0,3% έως 9,3% σε εβδομαδιαία βάση. Σε ετήσια βάση, οι αυξήσεις τιμών κυμαίνονταν από το 18,20% έως το 35,90%.

 

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τής ΠΑΣΕΓΕΣ, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών τρεις μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου ανακοίνωσε τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 2,15 ευρώ το κιλό. Χθες το μεσημέρι, πάλι, η ιστοσελίδα τής ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωνε πως ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας και Ιθάκης ανακοίνωσε ότι η τιμή που δίνει στους παραγωγούς μέλη του είναι 2,60 ευρώ το κιλό (πάντα για το έξτρα παρθένο). Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις δείχνουν την αντιφατική εικόνα που παρατηρείται στην ελληνική αγορά του ελαιολάδου κι η οποία είναι αποτέλεσμα της χρόνιας παθογένειας που δημιουργεί η πολυδιάσπαση των ελαιοπαραγωγικών ενώσεων και συνεταιρισμών. Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, η ΕΑΣ Σητείας αγόρασε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τους παραγωγούς μέλη της για 2,50 ευρώ το κιλό, η ΕΑΣ Ηρακλείου 2,22 ευρώ το κιλό, η ΕΑΣ Πεζών 2,20 ευρώ το κιλό. Στα 2,50 ευρώ το κιλό αγοράζει το λάδι η ΕΑΣ Μεσσηνίας από τους παραγωγούς του Νομού, αλλά στην περίπτωσή της το στοιχείο που καθορίζει την εξέλιξη των τιμών, είναι τα έντονα διοικητικά προβλήματα και όχι οι πραγματικές εμπορικές δυνατότητές της.

 

 Ιταλία

Στην Ιταλία, η τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα τέλη τού 2012 ξεπέρασε τα 2,85 ευρώ το κιλό σε μέσα επίπεδα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που επιτρέπει άνοδο των τιμών παραγωγού στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι σε μέσα επίπεδα ο Ιταλός παραγωγός εισπράττει 2,70 ευρώ ανά κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία διαμορφώθηκε στα 2,15 ευρώ το κιλό και του βιομηχανικού ελαιολάδου, στο 1,89 ευρώ το κιλό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey