Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ορκωτούς ελεγκτές για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ

Σε απόγνωση οι συνεταιρισμοί γυναικών

29/03/2012 - 18:27

Με τη βαριά σκιά των χρεών που άφησαν πίσω τους τα καταστήματα «Lesvos shop» σε συνεταιρισμούς και παραγωγούς-τυποποιητές της Λέσβου, θα διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας σε αρκετά χωριά του νησιού.

Με τη βαριά σκιά των χρεών που άφησαν πίσω τους τα καταστήματα «Lesvos shop» σε συνεταιρισμούς και παραγωγούς-τυποποιητές της Λέσβου, θα διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας σε αρκετά χωριά του νησιού. Οι γυναίκες εκπρόσωποι των συνεταιρισμών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ, προειδοποίησαν, εκφράζοντας την απόγνωσή τους, ότι δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να πάει στα χωριά τους. Αν και η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν ήταν για το «Lesvos shop», οι γυναίκες μέλη των συνεταιρισμών έδωσαν δυναμικά το παρών, τονίζοντας ότι η συνέχιση λειτουργίας των γυναικείων συνεταιρισμών εξαρτάται απ’ το πότε θα εξοφληθούν. Αν υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση, ίσως σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουν συνεταιρισμοί.

Το θέμα της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ εισηγήθηκε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Κουτλής, σημειώνοντας ότι με απόφαση του Ιουλίου τού 2011 το Συμβούλιο ενέκρινε τη διάλυση της αμιγούς νομαρχιακής επιχείρησης της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου με την επωνυμία «Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου». Με την ίδια απόφαση, όπως εξήγησε ο κ. Κουτλής, η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση, χωρίς όμως να έχουν οριστεί εκκαθαριστές, δεδομένου ότι δεν είχε εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο λύσης και εκκαθάρισης των αμιγών επιχειρήσεων σύμφωνα με το νόμο του «Καλλικράτη».

Ήδη όμως, όπως συνέχισε ο εισηγητής, εκδόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που ορίζει ότι η εκκαθάριση των αμιγών επιχειρήσεων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων γίνεται από δύο ορκωτούς ελεγκτές που ορίζονται από το περιφερειακό συμβούλιο και με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η αμοιβή τους.

Με πρόσκληση
Ο Νάσος Γιακαλής, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι για λόγους σκοπιμότητας επέλεξε δικούς του ελεγκτές, πρότεινε να γίνει διαδικασία ανοιχτής επιλογής. Με τη βοήθεια των οικονομικών γνώσεων των συμβούλων της πλειοψηφίας Γιώργου Κουνάκα και Αντώνη Γιαννάκη στη διατύπωση της πρότασης του περιφερειάρχη, το Συμβούλιο αποφάσισε να δημοσιοποιηθεί άμεσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάληψη από ορκωτούς ελεγκτές της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ. Θα επιλεγούν αυτοί που θα δώσουν τη χαμηλότερη προσφορά, ενώ, όπως είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σταύρος Δημηρούδης, η διαδικασία της εκκαθάρισης θα διαρκέσει από ένα μήνα έως τρία χρόνια.

Η εκκαθάριση θα δείξει τι χρέη άφησε η ΑΕΝΑΛ, τόσο με τα καταστήματα «Lesvos shop», όσο και με το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών και τυχόν άλλες δραστηριότητες της ΑΕΝΑΛ.

Όπως είχε γράψει το «Ε», το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, περιγράφει τι θα συμβεί στην περίπτωση που η εκκαθάριση κλείσει με θετικό πρόσημο, όπου και προβλέπεται τα όποια περιουσιακά στοιχεία και κέρδη να περάσουν στη διάδοχη κατάσταση, δηλαδή στην Περιφέρεια. Στο ίδιο πλαίσιο δεν υπάρχει αναφορά τι διαδικασία θα ακολουθηθεί σε σχέση με τα χρέη που θα διαπιστωθούν και κατά πόσο μπορούν ή όχι να μεταβιβαστούν κι αυτά στη διάδοχη κατάσταση της Περιφέρειας. Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, μετά την εκκαθάριση θα διευκρινιστεί πού θα στραφούν αυτοί που έχουν να λαμβάνουν απ’ την ΑΕΝΑΛ για να πάρουν τα οφειλόμενα. Δεν έγινε σαφές απ’ τη συζήτηση αν η όλη διαδικασία θα βασιστεί αποκλειστικά στα συμπεράσματα της εκκαθάρισης ή αν τον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι δικαστικές αποφάσεις και έναντι ποίων.


Αδιέξοδο στους γυναικείους συνεταιρισμούς

Μέχρι να ξοφληθούν… θα κλείσουν!

«Αυτό που περιγράφετε, είναι η συνέχεια της ταλαιπωρίας μας», σχολίασε με αγανάκτηση και ιδιαίτερη φόρτιση μία απ’ τις συνεταιρίστριες όταν σύμβουλοι αναφέρονταν στο πότε και στο πώς θα είναι εφικτή η εξόφληση των χρεών τής ΑΕΝΑΛ. Τα πολλά μέλη των γυναικείων συνεταιρισμών που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, αποχώρησαν δίχως να γίνουν σοφότερες για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τα χρέη τους. Μάλιστα ξεκαθάρισαν πως δε θα ανεχθούν άλλη κοροϊδία, και θα αντιδράσουν απέναντι και σε όσους πάνε στα χωριά τους ζητώντας την ψήφο τους.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι πρώτα αυτός απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη για το θέμα και ζήτησε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα απόδοση των ευθυνών. Είπε πως όταν ανέλαβε την ΑΕΝΑΛ, είχε ήδη χρέη, τα οποία καθάρισε αλλά στη συνέχεια δημιουργήθηκαν άλλα. «Το δικό μου χέρι έπιασε μια ωραία βόμβα. Αν φταίω κι εγώ, να αναλάβω τις ευθύνες μου. Φτάνει όμως πια αυτή η νοσηρή κατάσταση που δεν ξεκαθαρίζει», είπε ο κ. Βογιατζής.

«Λάσπη στον ανεμιστήρα»
Ο κ. Βογιατζής συνεχίζοντας κατήγγειλε επωνύμως παρουσιαστή τηλεοπτικού σταθμού, που για το θέμα τού «Lesvos shop» «ρίχνει τη λάσπη εναντίον μου με τον ανεμιστήρα. Να τελειώνει επιτέλους αυτό το θέμα».

Την τοποθέτηση του κ. Βογιατζή διέκοψε εκπρόσωπος των συνεταιριστριών, η Κατερίνα Γιαννακή απ’ την Αγία Παρασκευή, που απευθυνόμενη στον πρώην νομάρχη ανέφερε: «Εμείς ήμασταν τα κορόιδα, που για επτά μήνες στέλναμε τα προϊόντα μας δίχως να πληρωνόμαστε, ενώ εσείς παίρνατε κανονικά το μισθό σας.»

Ο κ. Βογιατζής ανέφερε στη συνέχεια ότι για οκτώ χρόνια η Νομαρχία ενίσχυσε τους συνεταιρισμούς, ενώ υποστήριξε πως έκανε προσπάθεια για να πάρει δάνειο και να τους εξοφλήσει, δίχως να το καταφέρει.

Και στη συνέχεια υπήρξαν παρεμβάσεις από συνεταιρίστριες που κατηγόρησαν την περιφερειακή αρχή ότι δεν αναλαμβάνει τα χρέη προς τους συνεταιρισμούς.

«Δεν κατεβήκαμε να πούμε τον πόνο μας και πράγματα ήδη γνωστά. Κατεβήκαμε να απαιτήσουμε αυτό που μας είχαν υποσχεθεί, πως δηλαδή θα εξοφληθούν οι οφειλές για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις», είπε στο «Ε» η Μαντώ Μουστάκα απ’ το Συνεταιρισμό της Φίλιας. Η κ. Μουστάκα θύμισε ότι συνολικά τέσσερις συνεταιρισμοί, της Φίλιας, της Ανεμότιας, των Παρακοίλων και του Πολιχνίτου, έχουν δικαστικές αποφάσεις για συνολικές οφειλές απ’ το «Lesvos shop» της τάξης των 160.000 ευρώ.

«Εμείς έχουμε πληρώσει Φ.Π.Α., φόρους, περαιώσεις, επιβαρυνθήκαμε με κόστος για τη δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεών μας, είμαστε οι μόνες που δε φταίνε και τώρα παραμένουμε χωρίς καμμία βοήθεια από κανένα, έτοιμες να βάλουμε λουκέτο σ’ όλους τους συνεταιρισμούς», συνέχισε η ίδια, για να επισημάνει καταλήγοντας: «Μέχρι να μας πληρώσουν, αν μας πληρώσουν, δε θα υπάρχουν συνεταιρισμοί, θα έχουν κλείσει. Παλιά η Νομαρχία στήριζε τους συνεταιρισμούς, είχε έναν άνθρωπο να φροντίζει για την ενημέρωσή τους, να τους λέει για τα προγράμματα. Τώρα η Περιφέρεια τους προσπερνά και τούς έχει εγκαταλείψει.»

Στελέχη της Περιφέρειας σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των συνεταιρισμών έλεγαν πως δεν υπάρχει φόρμουλα και νομικός τρόπος για να μπορέσει να πληρώσει τα χρέη ενός διαλυμένου φορέα, τα οποία αν δε γίνει η εκκαθάριση, ούτε καν προβλέπεται να αναλάβει. Μάλιστα, μας επισημάνθηκε ότι υπάρχει περίπτωση αν η Περιφέρεια αναλάβει στην παρούσα φάση οφειλές τού «Lesvos shop», να κατηγορηθεί στη συνέχεια για απιστία.

Από όλα αυτά συνεπάγεται ότι ο δρόμος για την τακτοποίηση των μεγάλων εκκρεμοτήτων τής ΑΕΝΑΛ - υπάρχουν πάντα και οι εργαζόμενοι, όπως θύμισε ο Στρατής Κόρακας - είναι ακόμη πολύ μακρύς. Ίσως πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι έμμεσης υποστήριξης των συνεταιρισμών, σα μονόδρομος για να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey