Μέτρα για τη στήριξη του ελαιολάδου

20/12/2012 - 15:29

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του ελαιολάδου. Αυτό απάντησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου, που είχε κατατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του ελαιολάδου. Αυτό απάντησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου, που είχε κατατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η ερώτηση έγινε με αφορμή τη συνεργασία δύο ισπανικών κολοσσών του κλάδου, της Grupo Hojiblanca και της Deolio S.A..

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην απάντησή του μεταξύ άλλων σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τροποποιήσεις των κανονισμών για τις προδιαγραφές εμπορίας, των χημικών χαρακτηριστικών και αναλύσεων και της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, την αύξηση των ελέγχων (με σχετικές αναλύσεις επικινδυνότητας) και των ποινών, τη βελτίωση της μεθόδου δειγματοληψίας και μέτρα για τη βελτίωση της σήμανσης των ελαιόλαδων, με σκοπό την προστασία του καταναλωτή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από την πλευρά του, συνεργάζεται με τους φορείς του κλάδου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι εθνικές θέσεις για τις προτεινόμενες αλλαγές. Σε εθνικό επίπεδο, επεσήμανε ότι ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» έχει δημιουργήσει αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης των 27 αναγνωρισμένων ελαιόλαδων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, στο οποίο έχουν ενταχθεί περί τις 550 ελαιουργικές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των οργανώσεων ελαιουργικών φορέων, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε την αποτελεσματική παρέμβαση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εγκριθεί η παράταση χορήγησης της πρώτης δόσης της προκαταβολής μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012, ούτως ώστε να αποδεσμευτούν εγγυητικές επιστολές για να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση νέων προκαταβολών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey