«Κάθησε» στα 2,15 ευρώ τα τρία δέκατα, το λάδι

Άνοιξε την αγορά η Ένωση

26/11/2012 - 13:41

Με το που μπήκαν φρέσκα ελληνικά λάδια στην ευρωπαϊκή αγορά, οι τιμές παραγωγού πήραν την κατηφόρα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τα παρατηρητήρια τιμών της Ιταλίας και της Ισπανίας, αυτό δείχνουν και οι τιμές ελαιολάδου που ανακοίνωσε χθες η ΕΑΣ Λέσβου.

Με το που μπήκαν φρέσκα ελληνικά λάδια στην ευρωπαϊκή αγορά, οι τιμές παραγωγού πήραν την κατηφόρα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τα παρατηρητήρια τιμών της Ιταλίας και της Ισπανίας, αυτό δείχνουν και οι τιμές ελαιολάδου που ανακοίνωσε χθες η ΕΑΣ Λέσβου. Η οποία ανακοίνωσε τις τιμές αγοράς του ελαιολάδου από τους παραγωγούς του νησιού.

Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 2,15 ευρώ το κιλό για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών, 1,85 ευρώ το κιλό για τον άσσο και 1,60 ευρώ το κιλό για το βιομηχανικό πεντάρι. Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για πληρωμή εντός τριμήνου για τα βρώσιμα ελαιόλαδα και για άμεση πληρωμή για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα.

Οι τιμές παραγωγού
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή παραγωγού για τα λάδια νέας εσοδείας που ανακοίνωσε η Ένωση, είναι 2,15 ευρώ το κιλό για την οξύτητα 0,3 βαθμών με άμεση πληρωμή του παραγωγού, μετά από την παράδοση καταστάσεων πληρωμής, και 2,25 ευρώ το κιλό για πληρωμή μετά από έξι μήνες. Η τιμή για τον άσσο διαμορφώνεται στα 1,85 ευρώ το κιλό για πληρωμή μετά από τρεις μήνες και σε 1,95 ευρώ το κιλό για πληρωμή μετά από 180 ημέρες. Αντίστοιχα οι τιμές για το δυάρι διαμορφώνονται στα 1,70 ευρώ το κιλό και στα 1,80 ευρώ το κιλό, για το τριάρι στα 1,66 ευρώ και 1,76 ευρώ το κιλό, για το τεσσάρι στα 1,63 ευρώ και 1,73 ευρώ το κιλό και για το πεντάρι στα 1,60 ευρώ και 1,70 ευρώ το κιλό. Η πληρωμή για τα φρέσκα βιομηχανικά λάδια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, είναι άμεση. Οι τιμές για τα ελαιόλαδα παλαιάς εσοδείας, είναι ίδιες, όμως η πληρωμή για τα βιομηχανικά λάδια θα γίνεται μετά από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που είχε ανακοινώσει η Ένωση στις 6 του περασμένου Μαρτίου, οι τιμές παραγωγού είχαν διαμορφωθεί ως εξής: Ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 βαθμών 1,90 ευρώ το κιλό για πληρωμή δύο μήνες μετά την παράδοση των καταστάσεων πληρωμής και 2,00 ευρώ το κιλό για πληρωμή μετά από έξι μήνες μετά την παράδοση των καταστάσεων πληρωμής, ελαιόλαδο άσσος 1,75 ευρώ και 1,85 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, ελαιόλαδο δυάρι 1,60 ευρώ και 1,70 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, ελαιόλαδο τριάρι 1,39 ευρώ και 1,44 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, ελαιόλαδο τεσσάρι 1,36 ευρώ και 1,41 ευρώ το κιλό αντίστοιχα και ελαιόλαδο πεντάρι 1,33 ευρώ και 1,38 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

Ο διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, σε δήλωση του στο «Ε» τόνισε: «Στις τιμές παραγωγού που δώσαμε, θα πρέπει να προσθέσετε την προμήθεια 2,5% που δίνουμε στους συνεταιρισμούς. Οι τιμές που δίνουμε, είναι οι καλύτερες δυνατές με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς είμαστε ικανοποιημένοι. Σίγουρα τόσο εγώ όσο και το Δ.Σ. της Ένωσης, θα ήθελε να δίναμε πολύ καλύτερες τιμές».


Τι ισχύει σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα
Το ευρωπαϊκό «χρηματιστήριο»

Οι τιμές χονδρικής στη Χάεν της Ισπανίας από τα μέσα του Νοεμβρίου, ακολουθούν πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, στις 14 Νοεμβρίου έγιναν αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 2,565 ευρώ το κιλό, ενώ χθες έγιναν συναλλαγές στα 2,35 ευρώ το κιλό. Δηλαδή καταγράφηκε κάμψη 0,20 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου. Η ανώτερη τιμή στην, Χαέν της Ισπανίας, καταγράφηκε στις 8 Νοεμβρίου. Σε τριμηνιαία βάση, η ανώτερη τιμή καταγράφηκε στις αγοραπωλησίες ελαιολάδου στην περιοχή, που έγιναν περί τις 10 Οκτωβρίου και ήταν 3,25 ευρώ το κιλό. Επισημαίνουμε ότι οι τιμές που αναφέρουμε για τη Χαέν της Ισπανίας, δεν είναι αυτές που καταγράφονται στις συναλλαγές που γίνονται, δηλαδή είναι οριακές τιμές.

Την εβδομάδα 12 ως 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ismea, στην Ιταλία, η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,67 ευρώ το κιλό και κατέγραψε πτώση 8,4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μέση τιμή χονδρικής του παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,24 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 2,1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αυξημένη κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μέση τιμή χονδρικής του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 1,99 ευρώ το κιλό και είναι αυξημένη κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 34,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι μέσες τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, κυμαίνονται από τα 2,41 ευρώ το κιλό ως τα 2,74 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Ινστιτούτου Ismea.

Στην εγχώρια αγορά
Στην Ελλάδα, οι μέσες τιμές χονδρικής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνονται από τα 2,48 ευρώ το κιλό ως τα 2,23 ευρώ το κιλό. Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου είναι 1,85 ευρώ το κιλό. Τέλος, οι μέσες τιμές χονδρικής του βιομηχανικού ελαιολάδου στη χώρα μας, κυμαίνονται από τα 1,74 ευρώ το κιλό (στη Μυτιλήνη) ως τα 1,65 ευρώ το κιλό. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα, παρουσιάζουν κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι ιταλικές τυποποιητικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται φέτος να προβούν σε μαζικές αγορές ελαιολάδου. Θα παίρνουν όσο λάδι χρειάζονται κάθε φορά για την τυποποίησή τους, ώστε να μειώσουν το χρηματοοικονομικό κόστος που συνεπάγεται η αγορά και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey