«Μας λείπουν υποδομές», λέει η αρμόδια αντιδήμαρχος Τουρισμού

Λιγότεροι Ευρωπαίοι τον Απρίλιο

22/05/2012 - 15:26

Κατά 32% μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ τον περασμένο Απρίλιο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, ήρθαν 1.447 τουρίστες έναντι 2.130 τουριστών το 2011. Στην πλειοψηφία τους είναι παρατηρητές της ορνιθοπανίδας.

Κατά 32% μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ τον περασμένο Απρίλιο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, ήρθαν 1.447 τουρίστες έναντι 2.130 τουριστών το 2011. Στην πλειοψηφία τους είναι παρατηρητές της ορνιθοπανίδας που έχει η Λέσβος και οι περισσότεροι διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή της Καλλονής. Επίσης, ένα μικρό μέρος των επισκεπτών προέρχονταν από την Κύπρο, που φτάνουν αμέσως μετά το Πάσχα για να επισκεφθούν τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ.

Οι αφίξεις τουριστών του Απριλίου παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση από χρόνο σε χρόνο, όπως δείχνουν τα στοιχεία τού «Ε». Για την τελευταία οκταετία, η χρονιά με τις μικρότερες αφίξεις ήταν το 2010 (μόλις 1.219), ενώ το 2005 είχαμε μόλις 1.225 αφίξεις. Ο φετινός Απρίλης δεν είναι από τους χειρότερους, απλά ο περσινός ήταν ο καλύτερος της οκταετίας, γι’ αυτό και προκύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό μείωσης των αφίξεων (32%).

Το παραπάνω ποσοστό δε δείχνει την τάση της τουριστικής κίνησης για το νησί μας, ούτε καν ως σοβαρή ένδειξη δεν μπορεί να εκληφθεί, αφού οι αφίξεις του Απριλίου αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών αφίξεων τουριστών στο νησί.

Λόγος ανησυχίας
Το μόνο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι αφίξεις από την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία δείχνουν σαφή σημάδια υποχώρησης.

Οι Ευρωπαίοι τουρίστες του Απριλίου θα μπορούν να αυξηθούν σημαντικά αν γίνει συστηματική δουλειά για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και την ανάδειξη της ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί η Λέσβος κάθε άνοιξη.

Σε δήλωσή της στο «Ε», η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, σημειώνει: «Οι παρατηρητές της ορνιθοπανίδας είναι πελάτες που επί σειρά ετών έρχονται στο νησί και στηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Έρχονται στο νησί μας επειδή έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν σπάνια ήδη πουλιών, όπως οι ίδιοι λένε. Το θετικό για εμάς είναι ότι πρόκειται για τουρίστες που έρχονται και ξανάρχονται.»

Όπως τονίζει η κ. Πνακά, «οι αφίξεις και αυτής της κατηγορίας τουριστών παρουσιάζει κάμψη λόγω της κρίσης. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι έχουν και μεγάλη οικολογική ευαισθησία.

Μια πεταμένη πλαστική σακούλα ή ένα άδειο μπουκάλι μέσα σε ένα υγρότοπο είναι αρκετά για να επιδράσουν αρνητικά την ψυχολογία τους.». Και καταλήγει: «Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης έχει προγραμματίσει ορισμένες δράσεις για την τουριστική προβολή της Λέσβου, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτές δε θα λύσουν το πρόβλημα. Δεν αρκούν μερικές διαφημιστικές καταχωρήσεις για να ανασχέσουν τη μείωση των αφίξεων. Οφείλουμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει το νησί.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey