Λάδι ολοκληρωμένης διαχείρισης «Μυτιλήνη»

Από την ΕΑΣ Λέσβου, στην αγορά

12/04/2012 - 16:47

Λάδι ολοκληρωμένης διαχείρισης με την επωνυμία «Μυτιλήνη» θα βγάλει στην αγορά η ΕΑΣ Λέσβου το επόμενο διάστημα. Το προϊόν αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος ελαιουργικών φορέων που υλοποίησε η ΕΑΣ Λέσβου από το Φεβρουάριο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2012 και είχε συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ.

Λάδι ολοκληρωμένης διαχείρισης με την επωνυμία «Μυτιλήνη» θα βγάλει στην αγορά η ΕΑΣ Λέσβου το επόμενο διάστημα. Το προϊόν αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος ελαιουργικών φορέων που υλοποίησε η ΕΑΣ Λέσβου από το Φεβρουάριο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2012 και είχε συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ.

Μέσω του προγράμματος αυτού από την ΕΑΣ Λέσβου, πιστοποιήθηκαν 816 ελαιοπαραγωγοί για την ολοκληρωμένη διαχείριση, που καλλιεργούσαν συνολικά 35.000 στρέμματα. Επίσης έγιναν επενδύσεις στο τυποποιητήριο της ΕΑΣ Λέσβου για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου που  είναι αποθηκευμένο εκεί, πιστοποιήθηκαν ελαιοτριβεία ώστε να πληρούν τη νομοθεσία για την παραγωγή τροφίμων και ξεκίνησε η εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας σε ορισμένα από αυτά. Ας σημειωθεί πως οι παραγωγοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προμηθεύτηκαν ελαιοραβδιστικά και ελαιόδιχτα.

Κι άλλο πρόγραμμα…
Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό, η ΕΑΣ Λέσβου υλοποίησε άλλο ένα πρόγραμμα πιστοποίησης 2.000 παραγωγών για ολοκληρωμένη διαχείριση, οι οποίοι πλήρωσαν τέσσερα ευρώ ανά στρέμμα. Οι αρχικοί 816 παραγωγοί που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, δεν πλήρωσαν το κόστος πιστοποίησης. Σήμερα το σύνολο των εκτάσεων στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ξεπερνά τα 210.000 στρέμματα, δηλαδή υπερβαίνει το 40% του ελαιώνα της Λέσβου.

Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, η ΕΑΣ Λέσβου, τα συνεργαζόμενα ελαιοτριβεία και οι παραγωγοί έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν πιστοποίηση όλης της αλυσίδας παραγωγής. Ολοκληρωμένη διαχείριση στο χωράφι σημαίνει ότι οι παραγωγοί ακολουθούν τις οδηγίες γεωπόνου για τις καλλιεργητικές φροντίδες, τη λίπανση και τα μέτρα φυτοπροστασίας που εφαρμόζουν.

Η μεταφορά και η άλεση του καρπού γίνεται μέσα στα πλαίσια συγκεκριμένων προδιαγραφών στα ελαιοτριβεία. Στη συνέχεια το λάδι που παράγεται, αποθηκεύεται σε κατάλληλες δεξαμενές. Το τελικό προϊόν είναι το ποιοτικό λάδι «Μυτιλήνη», που σε λίγες μέρες θα δούμε στα ράφια των καταστημάτων, μια και αυτές τις μέρες κατοχυρώνεται η επωνυμία του. Το προϊόν αυτό θα είναι το πρίμιουμ προϊόν της ΕΑΣ Λέσβου από εδώ και πέρα. Η εμπορική του επιτυχία θα δώσει αυξημένη τιμή στους ελαιοπαραγωγούς που εφαρμόζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση.

Ο διευθυντής τής ΕΑΣ Λέσβου, Στρατής Χατζηδημητρίου, και ο πρόεδρός της, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, μας είπαν: «Επιλέξαμε την ολοκληρωμένη διαχείριση γιατί είναι ένα σύστημα πολύ πιο κοντά στις καλλιεργητικές πρακτικές που γνωρίζουν και εφαρμόζουν οι παραγωγοί μας. Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα συνεχιστεί και την επόμενη τριετία, με το νέο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει η ΕΑΣ Λέσβου. Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε αναγνωρισθεί ως ελαιουργικοί φορείς για την επόμενη τριετία. Ένα άμεσο όφελος που προέκυψε για τους παραγωγούς της Λέσβου από την εφαρμογή του προηγούμενου προγράμματος, ήταν η είσπραξη ποιοτικού παρακρατήματος 6,36 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρόσθετη επιδότηση, που παίρνουν οι παραγωγοί που παράγουν ποιοτικά ελαιόλαδα.»

Και ο κ. Γιαζιτζόγλου κατέληξε: «Τώρα διαπιστώνουμε ότι ο σχεδιασμός της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δίνει ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά συνέπεια, όσοι παραγωγοί είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα λαμβάνουν υψηλότερη επιδότηση από τους υπόλοιπους.»

Διεκδικεί 5,5 εκατ. ευρώ
Για την τριετία 2012 - 2015, η ΕΑΣ Λέσβου έχει ζητήσει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ. Ποσό που είναι τριπλάσιο του πρώτου προγράμματος που υλοποίησε. Αυτές τις μέρες κρίνεται το ύψος των πιστώσεων που θα εγκριθούν, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής ΕΑΣ Λέσβου δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια.

Με αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί η ένταξη νέων παραγωγών στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, η πιστοποίηση κι άλλων ελαιοτριβείων και επενδύσεις στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ένωσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey