Γραπτή καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για τα θαλασσοδάνεια και τις ακάλυπτες επιταγές τού 2004

Στο φως το πάρτυ της Συνεταιριστικής

10/04/2012 - 16:31

Έντονος αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των μελών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Όσο περνάει ο καιρός, η παγωμάρα της πρώτης στιγμής υποχωρεί και ο θυμός κυριαρχεί. Όλο και περισσότερα είναι πλέον τα μέλη της Τράπεζας που αναζητούν να αποδοθούν ευθύνες για το κλείσιμό της, ενώ την ίδια ώρα η προσπάθεια συγκρότησης της επιτροπής για τη σωτηρία της δείχνει να καρκινοβατεί.

Έντονος αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των μελών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Όσο περνάει ο καιρός, η παγωμάρα της πρώτης στιγμής υποχωρεί και ο θυμός κυριαρχεί. Όλο και περισσότερα είναι πλέον τα μέλη της Τράπεζας που αναζητούν να αποδοθούν ευθύνες για το κλείσιμό της, ενώ την ίδια ώρα η προσπάθεια συγκρότησης της επιτροπής για τη σωτηρία της δείχνει να καρκινοβατεί. Μέχρι χθες, 20 ημέρες μετά το κλείσιμο της Συνεταιριστικής, δεν είχε ανακοινωθεί ούτε καν η συγκρότηση της επιτροπής, και φυσικά ούτε κάποια ενέργειά της. Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί, έως τώρα, γενική συνέλευση των μελών της Τράπεζας, την οποία είχε ζητήσει ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.

Τα μέλη της Τράπεζας επιλέγουν άλλους τρόπους για να αντιδράσουν. Στέλνουν επιστολές και μηνυτήριες αναφορές στις δικαστικές αρχές. Μία από αυτές έφθασε στα χέρια μας τις προηγούμενες ημέρες, με την υπογραφή «Γιάννης Αγιάννης» (προφανέστατα πρόκειται για ψευδώνυμο). Αποδέκτης της μηνυτήρια αναφοράς είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Πλήρωνε χωρίς αντίκρυσμα
Ο συντάκτης αναφέρει ότι από το Μάιο του 2004 έως το Νοέμβριο του 2004 η Συνεταιριστική πλήρωνε επιταγές συγκεκριμένων πελατών της αν και δεν υπήρχαν κατατεθειμένα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ο καταγγέλλων αποδίδει την ευθύνη για τη συγκεκριμένη τακτική στην τότε διοίκηση της Τράπεζας κι αναφέρεται τόσο στο τότε Δ.Σ., όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν τις υποθέσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Η συγκεκριμένη τακτική ήταν γνωστή από τότε και είχε οδηγήσει στο διορισμό επιτρόπου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα το «Ε» είχε αποκαλύψει αυτή την καταφανώς παράνομη πρακτική, από το 2005. Ωστόσο, πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας τόσο αναλυτικά στοιχεία. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, από το Μάιο έως το Νοέμβριο του 2004, στο πλαίσιο αυτό πληρώθηκαν σε μια ΕΠΕ 35 ακάλυπτες επιταγές αξίας 675.000 ευρώ, σε μια Α.Ε. 12 ακάλυπτες επιταγές 499.000 ευρώ, σε όμιλο επιχειρήσεων εννέα ακάλυπτες επιταγές 32.000 ευρώ, στον ιδιώτη Π.Α. 48 ακάλυπτες επιταγές 757.000 ευρώ, στον ιδιώτη Σ.Ι. εννέα ακάλυπτες επιταγές αξίας 127.000 ευρώ, στον ιδιώτη Χ.Θ. επτά ακάλυπτες επιταγές αξίας 63.000 ευρώ, στην ιδιώτη Η.Μ. 10 ακάλυπτες επιταγές αξίας 75.000 ευρώ και στον ιδιώτη Δ.Δ. 15 ακάλυπτες επιταγές αξίας 191.000 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, από τα διαθέσιμα της Τράπεζας πληρώθηκαν μέσα σε ένα εξάμηνο ακάλυπτες επιταγές αξίας 2,736 εκατ. ευρώ.

Τα θαλασσοδάνεια
Παράλληλα, στην επιστολή γίνονται συγκεκριμένες καταγγελίες και για τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν την περίοδο 2003 - 2005 σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που δεν είχαν την έδρα τους στη Λέσβο.

Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις συμφερόντων του κ. Μπεμπεδέλλη, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η συνολική τους αξία ανέρχεται στο 1,84 εκατ. ευρώ. Για τις χρηματοδοτήσεις αυτές, αλλά και για επιταγές επιχειρήσεων του κ. Μπεμπεδέλλη που είχαν πληρωθεί από τα διαθέσιμα της Τράπεζας, η διοίκηση της Συνεταιριστικής είχε καταφύγει στη Δικαιοσύνη στις 2 Μαρτίου τού 2007. Συνολικά ο όμιλος Μπεμπεδέλλη φαίνεται εκείνη την εποχή να έχει χρηματοδοτηθεί με 2,515 εκατ. ευρώ.

Ο καταγγέλλων, που δηλώνει μέτοχος της Τράπεζας, πιστεύει ότι το τότε Δ.Σ. της Τράπεζας είναι υπεύθυνο, επειδή δεν έδειξε τη στοιχειώδη επιμέλεια στη διαχείριση της περιουσίας της. Δηλαδή τού αποδίδει την αντικειμενική ευθύνη που έχει κάθε διοικητικό συμβούλιο. Στους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές, αποδίδει «πρωτοφανή στα παγκόσμια τραπεζικά χρονικά αφέλεια, αν όχι και σκοπιμότητα επιδιώκοντας ίδιο όφελος. Για τούτο πρέπει να ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί εκείνης της χρονικής περιόδου.».

Από τα στοιχεία που παρατίθενται πιο πάνω, τίθεται το εύλογο ερώτημα: είναι δυνατόν όλες αυτές οι έμμεσες και άμεσες χρηματοδοτήσεις να δίνονταν εν αγνοία τού Δ.Σ.; Ή έστω κάποιων μελών τού Δ.Σ., που είχαν αποφασιστικό ρόλο στη λειτουργία της Τράπεζας; Πώς αντέδρασαν τα μέλη τού Δ.Σ. όταν αποκαλύφθηκε η όλη υπόθεση;

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που ζητούν να απαντηθούν τα μέλη της Συνεταιριστικής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey