Οικονομικά εν συντομία

01/07/2012 - 05:56
Νέο «δωράκι», με άρωμα προεκλογικού χαρακτήρα, είναι έτοιμο να χορηγήσει το υπουργείο Μεταφορών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία των Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ).
«Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ στα ΚΤΕΛ
Νέο «δωράκι», με άρωμα προεκλογικού χαρακτήρα, είναι έτοιμο να χορηγήσει το υπουργείο Μεταφορών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία των Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ). Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επερχόμενο σχέδιο νόμου θα περιέχεται διάταξη, η οποία δίδει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ΚΤΕΛ. Τα χρήματα αυτά, τα οποία θα δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναφέρονται μονάχα στο 2009, με δεδομένο ότι την περίοδο 2004 - 2008 το υπουργείο Μεταφορών είχε χορηγήσει ακόμα 118 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκπροσώπους των ΚΤΕΛ, τα χρήματα αυτά θεωρούνται «λογικά», καθώς εφέτος αντικαταστάθηκαν 250 λεωφορεία, ενώ ακολουθούν άλλα 100. Για την περίοδο 2004 - 2008, τα 118 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ, στην αντικατάσταση 2.600 λεωφορείων και στην ανακαίνιση σταθμών.

Περιορισμός εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΑΝ
Στo πλαίσιο της κατάργησης ή της συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αποφάσισε η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τους εποπτευόμενους από το ΥΠΑΝ φορείς, καταργούνται τρεις φορείς, συγχωνεύονται άλλοι 19 σε οκτώ, περιορίζονται τα διοικητικά συμβούλια από 22 σε οκτώ και μειώνεται ο αριθμός των μελών των Δ.Σ. από 192 σε 66.

Πόλεμος «προσφορών» στο εμπόριο
Η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» ανεπανόρθωτα το εμπόριο, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έχει παρατηρηθεί πτώση του τζίρου κατά 20%, ενώ η κερδοφορία των καταστημάτων έχει μειωθεί κατά 40%. «Εργαλείο» για την αντιμετώπιση της αδράνειας που καταγράφεται στην αγορά είναι τα 10ήμερα προσφορών σε συγκεκριμένα είδη, που έχει γίνει πλέον καθεστώς στα εμπορικά καταστήματα τα οποία προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες.

Πτώση 10 - 20% στις τιμές εξοχικών
Να «ζεστάνουν» την αγορά εξοχικής κατοικίας, η οποία δείχνει να βρίσκεται ακόμη σε… χειμερία νάρκη, θα προσπαθήσουν κατασκευαστές και ιδιοκτήτες μέσω της μείωσης των τιμών που ζητούν για τα ακίνητα όπου έχουν βάλει πωλητήριο. Μετά από πολύμηνη στάση αναμονής, κατά τη διάρκεια της οποίας διατήρησαν σταθερές ή μείωσαν οριακά (2 με 3% στις περισσότερες περιπτώσεις) τις τιμές των εξοχικών, οι developers διαπίστωσαν πως το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι δύσκολο να αναζωπυρωθεί αν προηγουμένως οι ίδιοι δεν περιορίσουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey