Μπλοκαρισμένα επί ώρες

01/07/2012 - 05:56
Σκληρή μάχη δόθηκε χθες το πρωί στον Πειραιά από τους συνδικαλιστές τής ΠΝΟ για να μη φύγει από το λιμάνι κανένα πλοίο τής ΝΕΛ, της ΑΝΕΚ και της Hellenic Seaways. Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινούσαν «Νήσος Χίος» και «Θεόφιλος» τα δρομολόγια.
Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινούσαν «Νήσος Χίος» και «Θεόφιλος» τα δρομολόγια για Χίο και Μυτιλήνη

Σκληρή μάχη δόθηκε χθες το πρωί στον Πειραιά από τους συνδικαλιστές τής ΠΝΟ για να μη φύγει από το λιμάνι κανένα πλοίο τής ΝΕΛ, της ΑΝΕΚ και της Hellenic Seaways. Στον Πειραιά βρίσκονται περισσότερες από 200 νταλίκες με προορισμό τη Μυτιλήνη, με τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα. Ωστόσο, στις 3 το απόγευμα φάνηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις για να αποτραπεί η φόρτωση και η αναχώρηση όλων των πλοίων. Εκείνη την ώρα αναχώρησε το πλοίο τής Hellenic Seaways «Νήσος Μύκονος» με προορισμό την Ικαρία και τη Σάμο.


Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, η ΠΝΟ αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της έως τη Δευτέρα. Έτσι, περί τις 6 το απόγευμα επρόκειτο να αναχωρήσει το «Νήσος Χίος» από τον Πειραιά για Χίο και Μυτιλήνη, δηλαδή με 5,5 ώρες καθυστέρησης. Η αναχώρηση του «Νήσος Χίος» από Μυτιλήνη επρόκειτο να γίνει περί τις 3 με 3:30 το πρωί της Τετάρτης.
Κανονικά επρόκειτο να αναχωρήσει και το «Θεόφιλος» της ΝΕΛ από το λιμάνι του Πειραιά. Η προγραμματισμένη ώρα αναχώρησής του ήταν για τις 7 το απόγευμα.

Εικόνα… λιμανιού
Η εικόνα που παρουσίαζε χθες το πρωί το λιμάνι του Πειραιά έμοιαζε με πεδίο μάχης λίγο πριν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες. Από τη μια ήταν οι απεργοί τής ΠΝΟ που είχαν μπλοκάρει τα πλοία και από την άλλη, οι ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, έτοιμες να επέμβουν. Ωστόσο, έως την ώρα που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας, και οι δύο πλευρές δεν είχαν προβεί σε καμμία ενέργεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Νωρίς το πρωί, η ΠΝΟ μπλόκαρε τα πλοία τής Hellenic Seaways με προορισμό τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Συγκεκριμένα εμπόδισε την αναχώρηση των πλοίων «Απόλλων Ελλάς», «Ποσειδών Ελλάς» και «Νεφέλη». Επίσης μπλόκαρε τα πλοία «Νήσος Μύκονος» με προορισμό τη Σάμο και την Ικαρία, «Νήσος Χίος» με προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη και «Θεόφιλος» για Χίο και Μυτιλήνη επίσης.
Σε κατάσταση «πολεμικού» συναγερμού ήταν τα επιτελεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που πίεζαν την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να πάρουν μέτρα ώστε να αποδεσμευτούν τα πλοία τους.

Οι επιχειρηματίες

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΠΝΟ, κατηγορώντας την ότι καταστρέφει την επιβατηγό ναυτιλία και τους ναυτικούς που υποτίθεται ότι προστατεύει.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Με πρωτοφανείς αποφάσεις δικτατορικής νοοτροπίας, η ΠΝΟ επιτρέπει σε κάποιους να λειτουργούν απρόσκοπτα, όπως στα πορθμεία Σαλαμίνας, και συνδιαλέγεται επιλεκτικά με κάποιες εταιρείες πλοιοκτησίας που θεωρεί ότι εξυπηρετούν τις σκοπιμότητές της. Ταυτόχρονα, εκβιάζει τους μικρούς πλοιοκτήτες να υποκύψουν στις παράλογες απαιτήσεις της για άμεση καταβολή αμφισβητούμενων αναδρομικών.»
Στο στόχαστρο του ΣΕΕΝ μπαίνει και η κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται ότι παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο χώρο με πρωτοφανή απάθεια και ανοχή, επιτρέποντας στους επιστρατευμένους ναυτικούς να κάνουν οκταήμερη απεργία και σε μη ναυτικούς να κάνουν καταλήψεις καταπελτών, παραβιάζοντας έτσι κάθε κανονισμό περί ασφαλείας του πρώτου λιμανιού της χώρας (ISPS).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey