Οι Ενώσεις πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί

01/07/2012 - 05:56
Το ζήτημα της ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών της χώρας απασχόλησε το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την τελευταία συνεδρίασή του, εν όψει της κατάθεσης νομοσχεδίου από την κυβέρνηση για τις συγχωνεύσεις συνεταιρισμών.
Το ζήτημα της ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών της χώρας απασχόλησε το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την τελευταία συνεδρίασή του, εν όψει της κατάθεσης νομοσχεδίου από την κυβέρνηση για τις συγχωνεύσεις συνεταιρισμών. Η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι αρκετά ριζοσπαστική, αφού θέτει ως στόχο να μετατραπούν οι ενώσεις συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και οι σημερινοί πρωτοβάθμιοι σε τμήματα αυτών. Η ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει ότι στόχος της είναι η εξασφάλιση της ουσιαστικής συσπείρωσης, η διατήρηση της εθελοντισμού που χαρακτηρίζει τους συνεταιρισμούς, η διασφάλιση της ισοτιμίας στη μεταχείριση των μελών τους παράλληλα με τις αναγκαίες δεσμεύσεις, οι οποίες θα αποφασίζονται και θα τηρούνται από τα μέλη. Τονίστηκε επίσης ότι κανένας παραγωγός δεν πρέπει να αποκλείεται από τη συμμετοχή του στο συνεταιρισμό εάν πραγματικά ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, που παράλληλα είναι μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, θέλει διαφορετική αντιμετώπιση για τους συνεταιρισμούς της Λέσβου. Συγκεκριμένα δήλωσε στο «Ε»: «Η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι σωστή. Αρκεί να σας πω ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 6.500 συνεταιρισμοί και από αυτούς μόνο 500 έχουν μια κάποια δραστηριότητα. Σκεφθείτε ότι ένας συνεταιρισμός, αν δε δημοσιεύσει ισολογισμό για δύο συνεχόμενα χρόνια, κλείνει. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 6.000 συνεταιρισμοί της χώρας είναι μόνο σφραγίδες. Για παράδειγμα, στο Αγρίνιο υπάρχουν 130 συνεταιρισμοί από τους οποίους λειτουργούν μόλις τρεις. Στο Ναύπλιο υπάρχουν 60 συνεταιρισμοί, από τους οποίους λειτουργούν μόλις δύο. Στη Λήμνο υπάρχουν 30, αλλά δε λειτουργεί κανένας, στην ΕΑΣ Παγγαίου υπάρχουν 40 συνεταιρισμοί και είναι ζήτημα αν υπάρχει ένας που λειτουργεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί, όμως, να εφαρμοστεί στη Λέσβο που έχουμε 50 ενεργούς συνεταιρισμούς, δηλαδή το 10% των ενεργών συνεταιρισμών της χώρας. Είναι διαφορετική περίπτωση και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με το ίδιο πλαίσιο.»

Οι προτάσεις
Τα βασικά σημεία των προτάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι τα εξής:
1) Οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών (ΕΑΣ) να αποτελέσουν ισχυρούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και να εξυπηρετούν απευθείας τα μέλη τους.
2) Οι γενικές συνελεύσεις να είναι λειτουργικές, με περιορισμένο αριθμό μελών, ώστε να γίνεται ουσιαστικός διάλογος.
3) Οι υφιστάμενοι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί να αποτελέσουν τμήματα του νέου συνεταιρισμού (πρώην ΕΑΣ), στα οποία να λειτουργούν ως τμηματικές συνελεύσεις για την εκλογή αντιπροσώπων.
4) Στο νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό (πρώην ΕΑΣ) να γίνονται δεκτά και νομικά πρόσωπα ως μέλη, εάν το προβλέπει το καταστατικό, με την προϋπόθεση ότι δε θα ασκούν παρόμοιες ή ανταγωνιστικές δραστηριότητες.
5) Οι κεντρικές ενώσεις να αποτελέσουν δευτεροβάθμιους συνεταιρισμούς, κλαδικού χαρακτήρα.
6) Συνεταιριστικές εταιρείες να συνεχίσουν να υπάρχουν και να είναι μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ.
7) Η ΠΑΣΕΓΕΣ να παραμένει η κορυφαία οργάνωση συντονισμού και εκπροσώπησης της συνεταιριστικής κίνησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey