Οικονομικές επισημάνσεις

01/07/2012 - 05:56
Μέτρα αναθέρμανσης του χειμαζόμενου κατασκευαστικού κλάδου και της οικοδομής ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με έμφαση στην ενεργειακή και στατική αναβάθμιση των κτηρίων και στην προώθηση συνεταιριστικών προγραμμάτων για λαϊκή κατοικία.
- Μέτρα αναθέρμανσης του χειμαζόμενου κατασκευαστικού κλάδου και της οικοδομής ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με έμφαση στην ενεργειακή και στατική αναβάθμιση των κτηρίων και στην προώθηση συνεταιριστικών προγραμμάτων για λαϊκή κατοικία. Σύμφωνα με τις θέσεις του ΤΕΕ για την οικοδομική δραστηριότητα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας, καθώς κατά μέσον όρο την περίοδο 2000 - 2004 συμμετείχε κατά περίπου 7% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και πάνω από 8% στη συνολική απασχόληση. Η συνολική συμβολή του κλάδου, άμεση και έμμεση, στην πράξη υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ και το 17% της απασχόλησης. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η χάραξη κλαδικής πολιτικής για την κατασκευή στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός δεκαετούς στρατηγικού σχεδιασμού. Μάλιστα το ΤΕΕ θα προχωρήσει με τους φορείς που εκπροσωπούν όσους παράγουν υλικά, κατασκευάζουν οικοδομές και εργάζονται σε αυτήν και τις εξαρτώμενες από αυτήν δραστηριότητες στη στήριξη μέτρων αναθέρμανσης της οικοδομής.

- Δραματική είναι η κατάσταση του κλάδου, όπως καταγράφεται από το Επιμελητήριο. Συγκεκριμένα, υπάρχει υπερπροσφορά διαμερισμάτων, καθώς οι εκτιμήσεις αναλυτών ανεβάζουν το απούλητο απόθεμα στην τάξη των 180.000. Έτσι, έργα υποδομών και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας σημαίνουν αύξηση της απασχόλησης (είναι κορυφαίος τομέας έντασης εργασίας), γρήγορη ανακύκλωση του χρήματος, εσωτερική προστιθέμενη αξία, ενίσχυση του πιο δυναμικού εξαγώγιμου βιομηχανικού κλάδου, των δομικών υλικών και των πλέον καινοτόμων για την Ελλάδα εφαρμογών. Στο πλαίσιο αυτό, μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα είναι η προώθηση της κοινωνικής κατοικίας, που μπορεί να οργανωθεί με τη συνεργασία συνενώσεων πολιτών και ΟΕΚ, η πρόβλεψη επιπλέον επιδοτήσεων για την πρώτη κατοικία, ενώ για τις υπάρχουσες κατοικίες απαραίτητη είναι η προώθηση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» για τους δήμους και «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

- Διόγκωση του αποθέματος απούλητων κατοικιών και σταδιακή μείωση των τιμών για την επόμενη διετία προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση για την αγορά ακινήτων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, που παρουσιάστηκε από το ΤΕΕ. Ως προς τη σημερινή εικόνα της κτηματαγοράς, διαπιστώνει μεγάλη υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας, πτώση πωλήσεων κατά 50% - 70% το 2009, ενώ κάνει λόγο για απόθεμα απούλητων κατοικιών το οποίο ενδέχεται να αγγίζει ακόμη και τα 250.000 σπίτια, ενώ προβλέπει για τους επόμενους μήνες ακόμη και πτωχεύσεις οικοδομικών εταιρειών. Η κτηματαγορά θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια έως ότου ανακάμψει, καθώς η «χρυσή εποχή» έχει περάσει και η αιτία εντοπίζεται στο γεγονός ότι η κτηματαγορά κινείται από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν περιορίσει δραματικά τις χρηματοδοτήσεις τους: Από 35% που ήταν προ πενταετίας ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων, πέρυσι έφτασε μόλις στο 4%.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey