ΠΕΚ: Άθλιες συνθήκες εργασίας και εκφοβισμός στο Χοτ- Σποτ

19/01/2017 - 19:59

Εκτός από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του Hot Spot (τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες) το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλλει τον εκφοβισμό, την εκτόξευση «απειλών» από πλευράς της εργοδοσίας και προϊσταμένου, και τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στο Hot Spot στη Μόρια

Εκτός από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του Hot Spot (τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες) το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλλει τον εκφοβισμό, την εκτόξευση «απειλών» από πλευράς της εργοδοσίας και προϊσταμένου, και τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στο Hot Spot στη Μόρια:

«Στα προγράμματα αυτά, που δεν είναι άλλο από προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, συντήρησης και ενίσχυσης της υπάρχουσας κατάστασης, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μισθό της τάξης των 500 € κάτω από αντίξοες συνθήκες και καλούνται ανεξαρτήτως ειδικότητας να πραγματοποιούν τις όποιες εργασίες τους ανατίθενται κάτω από την «απειλή» της «άρνησης εκτέλεσης εργασίας» και της μη καταβολής του ημερομισθίου. Αυτές οι συνθήκες αναδείχθηκαν ακόμα πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες με την επιδρομή του χιονιά στο νησί μας, και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι δούλευαν και συνεχίζουν να δουλεύουν αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας.

 

Το δικαίωμα, των συναδέλφων στο Hot Spot της Μόριας, στην εργασία δεν μπορεί να είναι σύμφωνα με τις προσωπικές βλέψεις, με τις απαράδεκτες συμπεριφορές του εκάστοτε «υπευθύνου», δεν μπορεί να είναι με ημερομηνία λήξης (5 μήνες – 8 μήνες) και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Καταγγέλουμε αυτές τις πρακτικές και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στην τρομοκρατία που επιχειρείται, να μην δεχθούν τη μη καταβολή του ημερομισθίου τις μέρες του χιονιά για όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εργασία τους λόγω των καιρικών συνθηκών και να μην υποκύψουν στις απειλές περί άρνησης εργασίας. Να απαντήσουν ενωμένοι και να απαιτήσουν μαζί με το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία, την επιτροπή εργαζομένων στο Hot Spot στη Μόρια για :

  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, για σταθερή κάλυψη των θέσεων σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
  • Διάθεση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Γάντια, μάσκες, παπούτσια κ.α) από τον Δήμο.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής & ασφάλειας. Άμεσα να γίνει εμβολιασμός όλων των εργαζομένων.
  • Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς των εργαζομένων προς και από το χώρο εργασίας (Hot Spot Μόριας)

 

Για τους μετανάστες – πρόσφυγες :

  • Να καταργηθούν τα κέντρα διαλογής (hot spots) και οι καταυλισμοί καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Να διαμορφωθεί με ευθύνη του κράτους ανοιχτή δομή προσωρινής φιλοξενίας, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, ασφάλειας, αξιοπρεπούς διαβίωσης και εκπαίδευσης όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων.
  • Να απεγκλωβιστούν τώρα από τη Λέσβο και από όλη την Ελλάδα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Γρήγορα να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις ασύλου όλων όσων έχουν τις προϋποθέσεις και όλοι οι υπόλοιποι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.
  • Οι εργαζόμενοι να παλέψουν ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που σφραγίζει και διαιωνίζει τον εγκλωβισμό τους και οξύνει όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και στους ίδιους και στους κατοίκους του νησιού.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey