Αφορά έκταση 1.938.300 στρεμμάτων

O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, Γιώργος Λαγουτάρης Φωτογραφία Αρχείου: Ελένη Γαλάνη

Στο ΥπΑΑΤ τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκηση της ΠΒΑ

06/04/2024 - 09:30

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να αναλάβει τελικά την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στις 4 Απριλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε με επιστολή του στους 13 Περιφερειάρχες να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους, για την Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στο επόμενο 15νθήμερο. Σύμφωνα με δήλωση του προϊστάμενου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, Γιώργου Λαγουτάρη η απάντηση της ΠΒΑ κινείται προς την κατεύθυνση, να αναλάβει το Υπουργείο το έργο αυτό. 

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Ε» για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης το σύνολο του προϋπολογισμού για την εκπόνηση της μελέτης για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τον κ. Λαγουτάρη είναι 872.235 ευρώ για έκταση 1.938.300 στρεμμάτων για όλη τη ΠΒΑ και περιλαμβάνει τις Δημόσιες Εκτάσεις Βόσκησης. Η χρηματοδότηση του έργου θα γινόταν από την είσπραξη τελών βόσκησης της Περιφέρειας και από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Μάλιστα η ΠΒΑ είχε συγκεντρώσει για τον σκοπό αυτό από τα τέλη βόσκησης περί τις 200.000 ευρώ και είχε ενημερώσει το Υπουργείο για το υπόλοιπο των χρημάτων που θα έπρεπε να συμπληρωθούν από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Ωστόσο τα χρήματα από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προκηρυχθεί η προγραμματική σύμβαση και να προχωρήσει το έργο. 

Στο δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ σημειώνεται ότι «ήδη έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ για λόγους που σχετίζονται με το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τους βοσκοτόπους. Η μη ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης οδήγησε στα πρόστιμα αυτά». 

Παράλληλα αναφέρεται ότι χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας, η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές, η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey