Ξεκίνησε η μάχη του γάλακτος

01/07/2012 - 05:56
Η μάχη για τη διάθεση του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου ξεκίνησε. Πρώτος στόχος των συνεταιρισμών είναι να διατηρηθούν οι τιμές του γάλακτος στα περσινά επίπεδα, μια και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αύξηση των τιμών.
Κι ο Κολιός παρακολουθεί από απόσταση

Η μάχη για τη διάθεση του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου ξεκίνησε. Πρώτος στόχος των συνεταιρισμών είναι να διατηρηθούν οι τιμές του γάλακτος στα περσινά επίπεδα, μια και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αύξηση των τιμών. Πέρα από την τιμή του γάλακτος, κρίσιμο ζήτημα για τους κτηνοτρόφους του νησιού είναι ο χρόνος πληρωμής τους από τις τυροκομικές επιχειρήσεις και η διασφάλιση των πληρωμών.

Η διερεύνηση της αγοράς ξεκινάει σχεδόν κάθε χρόνο από το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, επειδή τα μέλη από τις αρχές του Οκτωβρίου συγκεντρώνουν σημαντικές ποσότητες γάλακτος. Αυτές τις μέρες ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνει έναν τόνο γάλακτος την ημέρα και μέχρι το τέλος του μήνα θα συγκεντρώνει 1,5 τόνο.
Προσωρινά το γάλα του Συνεταιρισμού το παραλαμβάνει το μικρό τυροκομείο της οικογένειας Βασίλα. Η αύξηση της παραγωγής απαιτεί να βρεθεί σύντομα ένα μεγάλο τυροκομείο. Πιθανότατα, όπως και πέρυσι, το γάλα του Συνεταιρισμού να καταλήξει στο τυροκομείο Σατζελιώτη.
Πέρυσι η συμφωνία του Συνεταιρισμού με το τυροκομείο διαμόρφωσε την τιμή παραγωγού στα 0,91 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα. Φέτος, αν επιτευχθεί αυτή η τιμή ο Συνεταιρισμός θα είναι ικανοποιημένος. Επειδή οι συνθήκες της τοπικής αγοράς είναι άσχημες, κι όχι επειδή πρόκειται για μια καλή τιμή.

Πτωτικές τάσεις
Τα στελέχη του Συνεταιρισμού φοβούνται ότι θα επικρατήσουν πτωτικές τάσεις στην τοπική αγορά του γάλακτος.
Το προηγούμενο διάστημα έκαναν διερευνητικές επαφές με μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μία από αυτές ήταν και ο όμιλος «Κολιός», ο οποίος έχει φθάσει στο σημείο να αγοράζει γάλα από την Πελοπόννησο για να καλύψει τις ανάγκες του - αλλά και για να στριμώξει τους ανταγωνιστές του.
Ο όμιλος «Κολιός» δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τις προθέσεις του, ίσως διότι θέλει να διαπιστώσει αν είναι πραγματικό το ενδιαφέρον των συνεταιρισμών της Λέσβου να του δώσουν γάλα. Τα προηγούμενα χρόνια στελέχη του ομίλου είχαν έρθει στη Λέσβο και διερεύνησαν την αγορά, κι ενώ αρχικά λάμβαναν υποσχέσεις ότι θα τους δοθεί γάλα, στο τέλος οι συνεταιρισμοί προτιμούσαν να δώσουν όλο το γάλα τους στις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις.

Το τυροκομείο στην Κλειώ
Για τον όμιλο η αγορά γάλακτος από τη Λέσβο συνδέεται άμεσα με την επαναλειτουργία του τυροκομείου που διαθέτει στην περιοχή της Κλειούς. Η μονάδα αυτή είχε κλείσει επειδή δεν τηρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονταν από την άδειά της, ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι ο τέως Δήμος Μανταμάδου δεν ήθελε να λειτουργήσει ένα μεγάλο τυροκομείο εντός των ορίων του. Έτσι, έκανε ό,τι μπορούμε για να παγώσει τις προσπάθειες επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου. Όταν έγινε σαφές ότι τα προσχώματα που έβαζε ο Δήμος Μανταμάδου είχαν καταστήσει αδύνατη την περιβαλλοντική αδειοδότηση του εργοστασίου, ο όμιλος αποφάσισε να το κλείσιμό του.
Σήμερα ο Δήμος Μανταμάδου δεν υπάρχει και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εμποδίσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του τυροκομείου. Γι’ αυτό και ορισμένοι συνεταιριστές, όπως ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει το τυροκομείο. Ωστόσο, μια νέα προσπάθεια επαναλειτουργίας του θα αντιμετωπίσει την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής και των τοπικών συλλόγων τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey