Εναρμονισμένο περιφερειακό μοντέλο για την ΚΑΠ

01/07/2012 - 05:56
Η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνει τα όσα είχαμε γράψει στο «Ε» στις αρχές του Αυγούστου, σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, η καταβολή των άμεσων επιδοτήσεων, προτείνεται να συνεχιστεί.
Καμιά αναφορά στο νησιωτικό χώρο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις άμεσες επιδοτήσεις

Η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνει τα όσα είχαμε γράψει στο «Ε» στις αρχές του Αυγούστου, σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, η καταβολή των άμεσων επιδοτήσεων, προτείνεται να συνεχιστεί. Η επιτροπή θεωρεί ότι είναι απαραίτητο αυτές οι επιδοτήσεις να συνεχιστούν, για να μην ανατραπούν οι ισορροπίες στον πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο είναι εξαιρετικά αρνητικό γεγονός ότι δεν προτείνεται ειδικό πλαίσιο για την αγροτική παραγωγή των νησιών της χώρας. Παρά το ότι από το 2003, έχει αναγνωριστεί η ανάγκη, τα νησιά να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης από την ΚΑΠ, καθώς η αποδοτικότητα των εκμεταλλεύσεων και το κόστος παραγωγής, δεν είναι ανάλογη των ηπειρωτικών περιοχών. Προτείνεται η εισαγωγή κριτηρίων σχετικών με το εισόδημα του παραγωγού, το αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε ορεινή περιοχή ή σε περιοχή με φυσικά μειονεκτήματα.

Τα προτεινόμενα κριτήρια
Τα βασικά κριτήρια που προτείνονται, είναι τα εξής:
1. Ο υπολογισμός των άμεσων ενισχύσεων, να γίνει με βάση την επιλέξιμη και όχι τη χρησιμοποιούμενη γεωργική γη. Επιλέξιμη γη είναι αυτή που θεωρείται από τους ορθοφωτοχάρτες, γεωργική γη που αξιοποιείται. Χρησιμοποιούμενη θεωρείται εκείνη που έχει δηλωθεί από τον παραγωγό ότι κατέχει. Για παράδειγμα, ένα χωράφι που έχει διαχωριστό τοιχίο μήκους πεντακοσίων μέτρων και πλάτους μισού μέτρου, χάνει 250 τ.μ. γης, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Επίσης όταν σε ένα χωράφι υπάρχει δασική έκταση, μειώνεται η επιλέξιμη έκταση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που σε ένα χωράφι υπάρχουν αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στον υπολογισμό των βοσκοτόπων και πρέπει να λυθούν τα προβλήματα καθορισμού αυτών των περιοχών. Από την άλλη πλευρά, αν υπάρχουν μελέτες για τη δυνατότητα βόσκησης δασικών εκτάσεων (μελέτες βοσκοικανότητας, όπως συμβαίνει για το δάσος της Αγιάσου) θα μπορούσαν να ενταχθούν προς επιδότηση, νέες εκτάσεις. Εκτίμηση της επιτροπής είναι πως οι επιλέξιμες εκτάσεις γεωργικής γης στην Ελλάδα, είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις χρησιμοποιούμενες, η μέση ενίσχυση ανά εκτάριο στην Ελλάδα, θα γίνει πλέον συγκρίσιμη και πιο εναρμονισμένη με τη μέση ενίσχυση στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό, πιστεύει η επιτροπή ότι θα μειωθεί η ανά στρέμμα επιδότηση που καταβάλλεται στη χώρα μας χωρίς να μειωθούν τα κονδύλια που λαμβάνει.
2. Στη διαμόρφωση της άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η αγροτική έκταση αλλά και το αγροτικό δυναμικό ή η γεωργική απασχόληση, που είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα. Δηλαδή να λαμβάνονται υπόψη οι ώρες εργασίας που απαιτούνται σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα.
3. Η ύπαρξη στην Ελλάδα, πολλών μικρών παραγωγών, καθιστά ουσιαστική, την εισαγωγή ενός ανώτατου χρηματικού ορίου στην επιδότηση που λαμβάνει κάθε παραγωγός στην Ε.Ε, μέτρο που είναι κοινωνικά δίκαιο και συνάδει με τις αρχές της Ε.Ε. Η εισαγωγή ανώτατου ορίου, θα συμβάλλει ώστε να μειωθούν οι πληρωμές στις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις, που τώρα λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης, ενώ τα χρήματα που θα εξοικονομούνται, μπορούν να αναδιανέμονται σε μικρότερους παραγωγούς. Το μέτρο αυτό ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή αλλά πολύ δειλά.
4. Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα, περιοχές σημαντικής βιοποικιλότητας (Natura 2000) και υψηλής φυσικής αξίας αγροτικές περιοχές (HVL) καθώς αυτό συμβαδίζει με τους νέους στόχους της ΚΑΠ αλλά και ευνοεί την Ελλάδα, που έχει σημαντικές εκτάσεις από τις παραπάνω περιοχές.
5. Ιδιαίτερη αντιμετώπιση πρέπει να υπάρχει σε ορεινές, και περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα. Οι παραπάνω περιοχές είναι λιγότερο ανταγωνιστικές και η γεωργία θα εγκαταλειφθεί αν δεν αντιμετωπιστούν ευνοϊκά. Σημαντικές είναι οι εκτάσεις αυτών των περιοχών στην Ελλάδα και πρέπει να προστατευτούν. Οι περιοχές με έντονο πρόβλημα ερημοποίησης και έλλειψης υδάτινων πόρων και οι αγροτικές εκτάσεις εδαφών χαμηλής οργανικής περιεκτικότητας, οι οποίες συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς περιβαλλοντολογικά ευαίσθητων περιοχών.

Η περιφερειοποίηση
Η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκρίνει το μοντέλο της περιφερειοποίησης των επιδοτήσεων αντί της ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν, το μοντέλο αυτό είναι ευνοϊκότερο για την ελληνική αγροτική παραγωγή. Τα βασικά του χαρακτηριστικά, είναι ότι διαμορφώνεται μια ενιαία στρεμματική επιδότηση για μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια, π.χ. τα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης και Εύβοιας. Η επιδότηση θα είναι διαφορετική από περιφέρεια σε περιφέρεια και η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει ποιο θα είναι το ύψος της στρεμματικής επιδότησης σε κάθε περιφέρεια.
Ακόμη και η αντιμετώπιση της Ελλάδας ως ενιαίας περιφέρειας, θεωρείται αρνητική εξέλιξη. Ο διαχωρισμός προτείνεται να γίνει με βάση τις 13 περιφέρειες και τις ιδιαιτερότητες της καθεμιάς. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση, ο διαχωρισμός σύμφωνα με το είδος της αγροτικής παραγωγής και τις χρήσεις της αγροτικής γης. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα διαχωρίζεται σε τρεις περιφέρειες: 1) έντονης καλλιέργειας, 2) χορτολιβαδικές κυρίως εκτάσεις και 3) επιλεκτικής καλλιέργειας με μεγάλα χέρσα τμήματα.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey