Υποσχέθηκε μικρότερο κόστος για τις δηλώσεις o Αποστόλου

Το ΟΣΔΕ επιστρέφει σπίτι με... αργά βήμα

03/03/2017 - 16:28

Σημαντικές αλλαγές στο ΟΣΔΕ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αθήνα. Τις περισσότερες από αυτές τις είχε προαναγγείλει το «Ε» με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου και τίτλο «Κονταίνει η «Gaia Επιχειρείν», ψηλώνουν οι φορείς Α». Χθες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι καταργούνται οι φορείς Β και πλέον όλοι οι φορείς διαχείρισης των αιτήσεων του ΟΣΔΕ θα έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες. Από τα όσα είπε ο κ. Αποστόλου επιβεβαιώθηκε και το «κόντεμα» της «Gaia Επιχειρείν» αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην εταιρεία. Το ουσιαστικό συμπέρασμα από τις δηλώσεις του κ. Αποστόλου είναι πως γίνονται ορισμένα βήματα στην κατεύθυνση ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει τον έλεγχο του ΟΣΔΕ, κι η «Gaia Επιχειρείν» να περιοριστεί στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου. Αυτή την εκτίμηση ο επιβεβαίωσε ο υπουργός δηλώνοντας:  «Η βασική μας στόχευση, για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του παραμένει και υλοποιείται σταδιακά. Και οι τωρινές αλλαγές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη, στα δύο χρόνια διακυβέρνησής μας δεν βάλαμε μόνο τάξη στις πληρωμές των ενισχύσεων, αλλά και μειώσαμε το κόστος υποβολής των δηλώσεων για τους αγρότες από συνολικά 70 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014 στα 35 εκατ. το 2016».

Σημαντικές αλλαγές στο ΟΣΔΕ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αθήνα. Τις περισσότερες από αυτές τις είχε προαναγγείλει το «Ε» με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου και είχε τίτλο «Κονταίνει η «Gaia Επιχειρείν», ψηλώνουν οι φορείς Α». Χθες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι καταργούνται οι φορείς Β και πλέον όλοι οι φορείς διαχείρισης των αιτήσεων του ΟΣΔΕ θα έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες. Από τα όσα είπε ο κ. Αποστόλου επιβεβαιώθηκε και το «κόντεμα» της «Gaia Επιχειρείν» αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην εταιρεία. Το  συμπέρασμα από τις δηλώσεις του κ. Αποστόλου είναι πως γίνονται ορισμένα βήματα στην κατεύθυνση ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει τον έλεγχο του ΟΣΔΕ, κι η «Gaia Επιχειρείν» να περιοριστεί στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου. Αυτή την εκτίμηση ο επιβεβαίωσε ο υπουργός δηλώνοντας:  «Η βασική μας στόχευση, για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του παραμένει και υλοποιείται σταδιακά. Και οι τωρινές αλλαγές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη, στα δύο χρόνια διακυβέρνησής μας δεν βάλαμε μόνο τάξη στις πληρωμές των ενισχύσεων, αλλά και μειώσαμε το κόστος υποβολής των δηλώσεων για τους αγρότες από συνολικά 70 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014 στα 35 εκατ. το 2016».

Παράλληλα ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε πως από τις 15 Μαρτίου ξεκινάει η περίοδος υποβολής των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ και θα διαρκέσει ως τις 15 Μάη. Εκπρόθεσμες αιτήσεις δύναται να υποβληθούν έως τις 9 Ιουνίου, αλλά με ποινή 1% ανά ημέρα καθυστέρησης. Αυτό σημαίνει ότι περίοδος κατάθεσης των δηλώσεων φέτος θα έχει διάρκεια δύο μηνών, αν δεν δοθεί παράταση και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει πιο ομαλά η κατάθεση τους. Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι πως σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους φορείς υποδοχής των αιτήσεων η κατάθεση θα έπρεπε να ξεκινά το Φεβρουάριο. Δηλαδή υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμη μέχρι να γίνεται ομαλά η κατάθεση των δηλώσεων.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Αποστόλου συνέδεσε το ζήτημα των δασικών χαρτών με την ταχύτερη έναρξη κατάθεσης των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ. Συγκεκριμένα τόνισε: «Με δεδομένες τις ασφυκτικές κανονιστικές προθεσμίες, αλλά και τις διαδικασίες κύρωσης των δασικών, παρέχουμε τη σχετική άνεση χρόνου χαρτών, προγραμματίσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε την έναρξη των εργασιών για την ομαλή συλλογή των αιτήσεων, τη δυνατότητα για καλύτερο προγραμματισμό σε όλους τους εμπλεκόμενους (παραγωγούς, φορείς, ΟΠΕΚΕΠΕ), αλλά και ποιοτικότερες υπηρεσίες από πλευράς των πιστοποιημένων φορέων».

Τι αλλάζει στο ΟΣΔΕ

Οι σημαντικότερες από τις ανακοινώσεις για το ΟΣΔΕ του κ. Αποστόλου είναι οι εξής:

-    Οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, θα υποβάλλονται δωρεάν με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

-    Απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες «αποσφαλμάτωσης» των αιτήσεων με μια σειρά μέτρων, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η κατάργηση των φορέων Β' βαθμού. Πλέον, οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετονομάζονται σε «Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων».  Η ηγεσία του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν δεχθεί σκληρή και δίκαιη κριτική γιατί ανέχθηκαν να υπερκοστολογείται η διαδικασία της αποσφαλμάτωσης. Συγκεκριμένα ενώ πρόκειται για μια διαδικασία που κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ κοστολογούνταν μερικά εκατομμύρια. Η απάντηση του υπουργείου σε αυτή την κριτική ήταν πως δεν ήθελε να βάλει σε κίνδυνο την διαδικασία πληρωμών.  Διότι το μισό εισόδημα των αγροτών της χώρας προέρχεται από τις επιδοτήσεις. Κατά την συνέντευξη τύπου ο υπουργός ανέφερε ότι με τις παρεμβάσεις που γίνονται θα μειωθεί το κόστος των δηλώσεων για τους παραγωγούς.

-    Συστήνεται και λειτουργεί Επιτροπή, εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων, καθώς και της αξιολόγησης του έργου τους. Το έργο της Επιτροπής θα υποστηρίζεται από ειδικές εφαρμογές μέσω του πληροφοριακού συστήματος εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Επιτροπή επιτηρεί το έργο ολόκληρου του δικτύου των φορέων και φροντίζει για την τήρηση των υποχρεώσεων των φορέων υποδοχής και του φορέα συντονισμού, οι οποίες απορρέουν από τις σχετικές προσκλήσεις διαγωνισμού και τις μετέπειτα συμβάσεις (ΣΔΕΠΥΑΠ) που έχουν υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Για τους δασικούς χάρτες

 «Η διαδικασία», είπε ο υπουργός για τους δασικούς χάρτες, «για την εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια αναγκαιότητα, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Είμαι δε και προσωπικά από εκείνους που ιστορικά έχουν δώσει αγώνες για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας και να μπουν τα πράγματα που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα σε μια κανονικότητα. Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές, θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με τη καταβολή των ενισχύσεων, όσο και τη κυριότητα των εκτάσεων». Για τον λόγο αυτόν, όπως εξήγησε, σύμφωνα με τον ν.4389/2016 κοινοποιούνται τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας.

«Δεν είναι ένα θέμα», σημείωσε, «που χειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών -και της κυβέρνησης συνολικά- να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι επιπτώσεις που τυχόν προκύψουν από τη κύρωση των δασικών χαρτών θα καταχωρηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των πληρωμών των ενισχύσεων».

Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε τη διαφωνία του με τις απόψεις που προτείνουν λύσεις τύπου οικιστικών πυκνώσεων και ιωδών πολυγώνων, αλλά και οριζόντιων αποχαρακτηρισμών. «Αν εφαρμοστούν», υπογράμμισε, «τέτοιες λύσεις, τότε όχι μόνο κάθε χωράφι θα είναι και μια πύκνωση, οπότε θα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν θα έχει μείνει δασικός χάρτης, αλλά και κάθε αποχαρακτηρισμός ενδέχεται να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών. Γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των εκχερσωμένων αγρών σε επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις και σε καταπατήσεις οικιστικού χαρακτήρα». Κατέληξε: «Δεν θέλουμε με τίποτα ο αγροτικός χώρος να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν πραγματικές δασικές εκτάσεις».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey