Ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Λέσβου ζητά χρόνο προσαρμογής

Παρέμβαση για τους ελέγχους στα ελαιοτριβεία

24/02/2017 - 14:14

Την κατανόηση των τοπικών ελεγκτικών αρχών ζητούν οι ελαιοτριβείς της Λέσβου προκειμένου να γίνει ομαλά η προσαρμογή τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση του κατσίγαρου. Με μια ήπια ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες αποφεύγουν να κάνουν κριτική προς την Περιφέρεια και δείχνουν ότι είναι πρόθυμοι να αξιοποιήσουν το νέο νομικό πλαίσιο.

Την κατανόηση των τοπικών ελεγκτικών αρχών ζητούν οι ελαιοτριβείς της Λέσβου προκειμένου να γίνει ομαλά η προσαρμογή τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση του κατσίγαρου. Με μια ήπια ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες αποφεύγουν να κάνουν κριτική προς την Περιφέρεια και δείχνουν ότι είναι πρόθυμοι να αξιοποιήσουν το νέο νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι απαιτείται να γίνουν από την πλευρά τους επενδύσεις που είναι αδύνατον να γίνουν μέσα σε μία ημέρα και πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ελαιοσυλλογής.

Να σημειωθεί ότι στην επιστολή τους οι ελαιοτριβείς δεν θέτουν θέμα αναμονής μέχρι τη νέα τροποποίηση του νομικού πλαισίου της ΚΥΑ, που υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο.

Στην ανακοίνωση καταγράφεται για ακόμη μια φορά η πάγια θέση των ελαιοτριβέων πως ο κατσίγαρος δεν προκαλεί ρύπανση και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει η απόρριψή του στους ποταμούς και τη θάλασσα να αποτελεί στοιχείο που θα αποτρέπει την αδειοδότηση των μονάδων τους.

Για να στηρίξουν τον ισχυρισμό αυτόν, επικαλούνται πρόσφατες εξετάσεις που έκανε στα νερά των κόλπων Γέρας και Καλλονής το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, όσο και παλαιότερη μελέτη του καθηγητή Γεωργίου Τσιρτσή (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας, 2000), «η οποία επιμελώς αποσιωπάται», όπως αναφέρουν.

 

Αδύνατη η άμεση συμμόρφωση

Ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η νέα νομοθεσία δημοσιεύτηκε στα μέσα του Δεκέμβρη που πέρασε, δηλαδή μέσα στην εφετινή ελαιοκομική περίοδο, που για τη Λέσβο ακόμη είναι σε εξέλιξη. Η αυτόματη, άμεση συμμόρφωση των ελαιοτριβείων με αυτήν είναι αδύνατη, γιατί απαιτείται κατασκευή μεγάλων δεξαμενών για κατσίγαρο ή στεγανών για διφασική πυρήνα, προμήθεια βυτίων για μεταφορά κατσίγαρου ή διφασικής πυρήνας, σωληνώσεων και πλήθος νέων διοικητικών ενεργειών. Και αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και μάλιστα σε περίοδο πλήρους απασχόλησης με την έκθλιψη της ελιάς και ενόψει δημοσίευσης του αναπτυξιακού νόμου».

Με βάση όλα αυτά, ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Λέσβου ζητά από τις τοπικές ελεγκτικές αρχές να κατανοήσουν αυτήν την πραγματικότητα και να επιδείξουν γενναιοφροσύνη, «έτσι ώστε να δώσουν τη δυνατότητα η προσαρμογή με τις επιλογές που θεσπίζει η νέα νομοθεσία για όσους και όσες επιλέξουν να γίνει στα ανθρωπίνως δυνατά χρονικά πλαίσια, απρόσκοπτα, χωρίς έωλες εμβαλωματικές ενέργειες. Άλλωστε, κρίνοντας από τις επίσημες δηλώσεις, προφανώς για τους ίδιους λόγους δεν ασκείται από την κεντρική διοίκηση πίεση για άμεσους ελέγχους στα ελαιοτριβεία και επομένως για συλλογή “εύκολων” πεπραγμένων».

 

Τείνει να γίνει σίριαλ

Με την παρέμβασή του αυτή ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων ζητά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν κράτει, θεωρώντας ότι το διάστημα από την ισχύ της νέας ΚΥΑ είναι μικρό για τις αναγκαίες προσαρμογές, αναμένοντας συγχρόνως και τις διορθωτικές κινήσεις από μέρους του αρμόδιου Υπουργείου, που άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσιρώνης ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες με τη φερτάρδευση αξιοποιώντας και την εμπειρία άλλων χωρών. Φαίνεται τελικά ότι αυτό το σίριαλ θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια μέχρι να λυθούν οι όποιες εκκρεμότητες που επικαλούνται καλώς ή κακώς οι εμπλεκόμενοι με το θέμα αυτό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey