«Ας αντιγράψουμε τους Ιταλούς»

01/07/2012 - 05:56
Να δημιουργηθεί στη χώρα μας η νέα κατηγορία του 100% Ελληνικού Ελαιολάδου ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου και Μιχάλης Κριτσωτάκης, με ερώτηση που κατέθεσαν στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.
Να δημιουργηθεί στη χώρα μας η νέα κατηγορία του 100% Ελληνικού Ελαιολάδου ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου και Μιχάλης Κριτσωτάκης, με ερώτηση που κατέθεσαν στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Η νέα κατηγορία ελαιολάδου εμφανίστηκε το προηγούμενο διάστημα για πρώτη φορά στην Ιταλία και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες ιταλικές υπηρεσίες να ζητηθεί η καθιέρωσή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές σημειώνουν: «Έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη ότι στη χώρα μας δεν έχει εκπονηθεί εθνική πολιτική για το ελληνικό ελαιόλαδο. Τούτο αποδεικνύει και η πρωτοβουλία των Ιταλών να προστατεύσουν και να ενισχύσουν τους δικούς τους ελαιοπαραγωγούς. Συγκεκριμένα, συνέστησαν την εταιρεία 100% Italian Olive Oil, στην οποία συμμετέχουν περί τις 130 ιταλικές εταιρείες ελαιολάδου (παραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, μονάδες τυποποίησης). Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί αφενός στην παραγωγή και εμπορία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και αφετέρου στη διαφύλαξη της ποιότητας του ιταλικού ελαιολάδου και την προώθησή του στο εξωτερικό.»
Σημαντικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας απετέλεσε η, από 1ης Ιουλίου 2009, υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης των παρθένων ελαιολάδων. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ως απάντηση στην επιθετική πολιτική της ισπανικής εταιρείας SOS Cuetara, η οποία, τα δύο τελευταία χρόνια προχώρησε στην εξαγορά σημαντικών ιταλικών επωνυμιών, που ως αποτέλεσμα είχε να εμπορεύεται το 50% του ελαιολάδου στην Ιταλία.

Υψηλής ποιότητας

Στη νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου τίθενται αυστηρότεροι κανόνες για την ποιότητα του ελαιολάδου σε σχέση με το συμβατικό εξαιρετικά παρθένο, όπως βαθμός οξύτητας έως 0,4 %, οξείδωση έως 12%, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά.
Η όλη προσπάθεια συμπεριέλαβε όλους τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου (παραγωγούς, συνεταιρισμούς, χονδρέμπορους, τυποποιητές, εστιατόρια, μεγάλες αλυσίδες, ενώσεις ελαιοτριβείων, επιστημονική κοινότητα, συναφή τεχνολογία, γευσιγνώστες, τις διωκτικές αρχές για περιπτώσεις απάτης, καταναλωτές, δημοσιογράφους, καθώς και άλλους φορείς που σχετίζονται με το ελαιόλαδο). Παράλληλα, προβλέπονται και δράσεις για την προώθηση του προϊόντος στις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία.
Στόχος της εταιρείας αποτελεί η ένταξη και άλλων παραγωγών ελαιολάδου στη χώρα, ούτως ώστε να παράγεται, ως υψηλή ποιότητα, τουλάχιστον το 40 έως 50% του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη Ιταλία (σημειώνεται ότι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία εκτιμάται στους 200.000 περίπου τόνους ετησίως).
Η νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα αποφέρει υψηλότερες τιμές στον παραγωγό, τουλάχιστον τέσσερα - πέντε ευρώ ανά κιλό, γι’ αυτό η ιταλική πλευρά προτίθεται να ζητήσει την καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου.
Στη χώρα μας υπάρχουν ως γνωστόν φορείς προώθησης ελαιολάδου, οι οποίοι μάλιστα έχουν χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά με ανύπαρκτο όφελος για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey