Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για αύξηση των τιμών του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος στη Λέσβο και τη Λήμνο τη φετινή χρονιά, αν και δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια θετική εξέλιξη. Στη Λήμνο πάντως τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.
Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για αύξηση των τιμών του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος στη Λέσβο και τη Λήμνο τη φετινή χρονιά, αν και δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια θετική εξέλιξη. Μια δήλωση που κατά την άποψή μας δείχνει πού θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του γάλακτος είναι αυτή που έκανε στο «Ε» ο κ. Γρηγόρης Ρόδος: «Αν οι τιμές του γάλακτος στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν πέσουν σημαντικά, δε θα πέσουν και στη Λέσβο. Ακόμη κι αν στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε μια οριακή κάμψη των τιμών ενός ή δύο λεπτών, οι τιμές στη Λέσβο θα μείνουν σταθερές.»
Στη Λήμνο τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ ξεκάθαρα, με την ΕΑΣ Λήμνου να αναμένει τον τυροκόμο Νταμπίζα, που έχει νοικιάσει το τυροκομείο της, για να κλείσει συμφωνία. Τα δύο πιο πιθανά σενάρια είναι είτε να μείνουν σταθερές οι τιμές είτε να παρουσιάσουν μια οριακή κάμψη. Τα περιθώρια ελιγμών για την Ένωση είναι μικρά, εκτός κι αν κάποια από τις άλλες τοπικές τυροκομικές μονάδες δώσει καλύτερες τιμές στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται, οπότε και το σκηνικό θα αλλάξει.
Τι συμβαίνει στη Λέσβο
Στη Λέσβο υπάρχει έντονη κινητικότητα, τόσο από την πλευρά των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών όσο και από την πλευρά των τυροκομικών επιχειρήσεων, αλλά δεν έχει κλειστεί κάποια συμφωνία.
Εξαίρεση στην πτωτική πορεία των τιμών του γάλακτος αποτελεί ο συνεταιρισμός του Μεσοτόπου, ο οποίος έδωσε το γάλα του στο τυροκομείο Σατζελιώτη για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει, προφορικά, ότι η τιμή παραγωγού του γάλακτος δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 0,91 ευρώ το κιλό. Για τους επόμενους μήνες της νέας γαλακτοπαραγωγικής περιόδου ο συνεταιρισμός θα προχωρήσει σε νέα συμφωνία - όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Μανώλης Κωνσταντιδέλλης - με όποιον έμπορο δώσει την καλύτερη προσφορά. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός είχε δώσει το γάλα των μελών του στο τυροκομείο της εταιρείας «Αιολικός» και υπάρχει θετική εικόνα για αυτήν τη συνεργασία στο συνεταιρισμό.
Για ακόμη μια χρονιά υπάρχει κινητικότητα από τον όμιλο «Κολιός». Στα μέσα του Νοεμβρίου έγινε σύσκεψη στην Κάπη, όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι από τους συνεταιρισμούς Στύψης, Μανταμάδου, Πελόπης, Κάπης, Κλειούς και εκπρόσωπος του ομίλου και κατά την οποία εκ μέρους του ομίλου αναφέρθηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την απορρόφηση μέρους της τοπικής παραγωγής γάλακτος. Από την πλευρά τους οι συνεταιρισμοί ζήτησαν από την εκπρόσωπο της «Κολιός» να διευκρινίσει ποια είναι η ποσότητα του γάλακτος που θέλει να αγοράσει από τη Λέσβο και σε ποια τιμή. Ορισμένοι συνεταιριστές, όπως ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στύψης, Ιγνάτης Μανάβης, βλέπουν θετικά την ενεργοποίηση του ομίλου «Κολιός» στη Λέσβο, πιστεύοντας πως μπορεί να βοηθήσει σε μια μικρή άνοδο των τιμών. Άλλοι, όπως ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κλειούς, Νίκος Βασίβαγλης, εκτιμούν ότι δύσκολα θα πάρει γάλα ο όμιλος από τη Λέσβο επειδή το γάλα που παράγεται στο νησί παρουσιάζει μείωση από χρόνο σε χρόνο. Εκτιμούν δε, ότι δε θα υπάρχουν σημαντικές ποσότητες γάλακτος για να αγοράσει ο όμιλος «Κολιός».
Ο κ. Μανάβης μάς ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και άλλος τυροκόμος εκτός Λέσβου που φέτος θα δραστηριοποιηθεί στο νησί, ωστόσο απέφυγε να τον ονομάσει. Επίσης σημειώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κινήσεις συντονισμού των γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών της Λέσβου.
Θετικά βλέπει την ενεργοποίηση του ομίλου «Κολιός» στη Λέσβο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και κτηνοτρόφων, Λευτέρης Μανδάνης.
Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Στρατής Κυρατζής, αναφέρει ότι φέτος οι τυροκόμοι προσπαθούν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των τυροκομείων, γεγονός που πιστεύει πως οφείλεται στα σημαντικά αδιάθετα αποθέματα τυριών που υπάρχουν στα ψυγεία-αποθήκες των τυροκομείων. Γι’ αυτό τονίζει ότι «πρέπει να φύγει γάλα από το νησί».
Ο Ρόδος στην Αγία Παρασκευή
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία «Λεσβιγάλ» βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη σύναψη συμφωνίας με το Συνεταιρισμό της Αγίας Παρασκευής, για την αξιοποίηση του τυροκομείου που διαθέτει ο δεύτερος. Αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, τότε ένα μέρος του γάλακτος που μέχρι τώρα τυροκομούνταν στη μονάδα της «Λεσβιγάλ», που βρίσκεται μεταξύ Βατούσας και Σκαλοχωρίου, θα τυροκομείται στην Αγία Παρασκευή. Κτηνοτρόφοι της Αγίας Παρασκευής αναφέρουν ότι βλέπουν θετικά να δώσει ξανά ο Συνεταιρισμός το γάλα στη «Λεσβιγάλ», καθώς έμειναν ικανοποιημένοι από τη χωρίς προβλήματα πληρωμή τους. Θυμίζουμε ότι το 2008 ο Συνεταιρισμός είχε δώσει το γάλα και το τυροκομείο σε επιχειρηματία που ήρθε για πρώτη φορά στη Λέσβο, τον κ. Παύλο Πισκιλίδη, συνεργασία η οποία είχε πολλά προβλήματα και έως σήμερα υπάρχουν σημαντικές οφειλές του κ. Πισκιλίδη προς τα μέλη του Συνεταιρισμού.
Οι κινήσεις των τυροκόμων
Το τυροκομείο Σατζελιώτη, όπως αναφέραμε πιο πάνω, ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, καθώς παραλαμβάνει γάλα από το Συνεταιρισμό του Μεσοτόπου. Στις αρχές του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του τυροκομείου τής «Αιολικός» που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε επίσης το τυροκομείο του κ. Φάνη Ρόδου.
Περί τις 10 με 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει το τυροκομείο Θυμέλη στην Άντισσα. Ο κ. Ιγνάτης Θυμέλης αναφέρει πως σε όλα τα τυροκομεία του νησιού υπάρχουν μεγάλα αποθέματα τυριών από την περσινή χρονιά, γεγονός που επιβαρύνει τη λειτουργία τους. Συζητήσεις για την τιμή του γάλακτος με τους συνεταιρισμούς που συνεργάζεται δεν έχουν γίνει ακόμη, αλλά θα γίνουν σύντομα και πιστεύει πως κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχει ξεκαθαριστεί η τιμή παραγωγού για το γάλα της Λέσβου.
Ο κ. Γρηγόρης Ρόδος αναφέρει ότι το εργοστάσιο της «Λεσβιγάλ» θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, όταν θα υπάρχει παραγωγή γάλακτος. Όπως ο κ. Θυμέλης, έτσι και ο κ. Ρόδος αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές αδιάθετες ποσότητες τυριού από την περσινή χρονιά.
Κριτήριο οι τιμές των ζωοτροφών
Πέρα από τα όσα αναφέρουν οι συνεταιριστές και οι τυροκόμοι, οι μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού είναι βέβαιο ότι στη διαμόρφωση της τιμολογιακής τους πολιτικής λαμβάνουν υπόψη ορισμένους παράγοντες: τις τιμές των ζωοτροφών, τις τιμές του γάλακτος στην ηπειρωτική Ελλάδα, την είσοδος στην αγορά της Λέσβου νέων ανταγωνιστών, το γενικότερο οικονομικό κλίμα της χώρας, τους ρυθμούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, τις τιμές αγοράς του τυριού από τα σούπερ μάρκετ και το χρόνο εξόφλησης των υποχρεώσεών τους.