Απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ελαιόκαρπο και άλλο φυτικό κεφάλαιο

Καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο

04/12/2012 - 15:37

Σχεδόν ολοσχερής είναι η καταστροφή του αγροτικού οδικού δικτύου της Λέσβου στις περιοχές του Πολιχνίτου, της Αγιάσου, της Γέρας, του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης, από τη νεροποντή του περασμένου Σαββάτου. Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες, που τίθεται πρόβλημα συγκομιδής του ελαιοκάρπου από τους ελαιώνες του νησιού.

Σχεδόν ολοσχερής είναι η καταστροφή του αγροτικού οδικού δικτύου της Λέσβου στις περιοχές του Πολιχνίτου, της Αγιάσου, της Γέρας, του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης, από τη νεροποντή του περασμένου Σαββάτου. Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες, που τίθεται πρόβλημα συγκομιδής του ελαιοκάρπου από τους ελαιώνες του νησιού.

Οι καταστροφές πολλών αγροτικών δρόμων κάνουν αδύνατη την πρόσβαση των αγροτών στα χωράφια τους, ενώ ας σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η βατότητα δεν είχε αποκατασταθεί από τις ζημιές που είχαν υποστεί κατά τον περσινό χειμώνα ακόμη.

Χθες, ο αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Βατός μάς είπε ότι «τα μηχανήματα του Δήμου Λέσβου θα ασχοληθούν με την αποκατάσταση των προβλημάτων της αγροτικής οδοποιίας μόλις αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στους οικισμούς». Δηλαδή μετά από μια εβδομάδα περίπου.

Και καρπόπτωση
Σε παραποτάμιες περιοχές, όπως στο χωριό Σταυρός και στα χωριά του πρώην Δήμου Ευεργέτουλα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε σημαντική καρπόπτωση και την καταστροφή αναβαθμίδων, ενώ μεγάλες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από λάσπες και φερτά υλικά από τα νερά της βροχής.

Στην περιοχή του Σταυρού έχουν χαθεί περίπου 80 ζώα, στην πλειοψηφία τους πρόβατα και αρνιά, αλλά και αρκετά γουρούνια και γουρουνόπουλα. Επίσης η λάσπη που μπήκε στα χωράφια όταν υπερχείλισε ο ποταμός, κατέστρεψε πολλά αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά, ο ελαιοτριβέας Γιώργος Βερβέρης μάς είπε ότι «στον κάμπο του Σταυρού δεν έχει μείνει ούτε φράχτης, ούτε δίχτυ ούτε τίποτα. Η κοίτη του ποταμού από τα 30 μέτρα πλάτος που είχε, έγινε 80 μέτρα.».

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος δήλωσε πως κλιμάκια υπηρεσιακών στελεχών καταγράφουν την έκταση των ζημιών σε όλες της περιοχές που χτυπήθηκαν από νεροποντή. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς έχουν καταγραφεί καταστροφές και στα θερμοκήπια. Ο κ. Φλώρος σημειώνει: «Όπου είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε σωστούς καθαρισμούς στις κοίτες των ποταμών, δε δημιουργήθηκε πρόβλημα.

Αντίθετα, εκεί όπου δε μας άφησαν να κάνουμε σωστή δουλειά, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, είχαμε σημαντικές ζημιές. Πρέπει να σας πω», συνέχισε ο κ. Φλώρος, «ότι όταν κάναμε καθαρισμούς στην περιοχή του Ευεργέτουλα, δε μας άφησαν να κόψουμε δέντρα που είχαν φυτρώσει στην κοίτη του ποταμού. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα.»

Ο ελαιοτριβέας Γιώργος Κατζανός, αναφερόμενος στην κατάσταση των ελαιώνων της περιοχής Ευεργέτουλα, είπε: «Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν λιοχώραφα που αν ήταν δικά μου, δε θα ξαναέμπαινα μέσα. Σε τέσσερις ώρες χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ», ενώ σχετικά με τις ζημιές του αγροτικού οδικού δικτύου σημείωσε: «Η ανικανότητα και η αδιαφορία των υπευθύνων έχει οδηγήσει σε ολοσχερή καταστροφή τους αγροτικούς δρόμους.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey