Σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

«Πολιτικαντισμοί... στη δακοκτονία»

29/06/2012 - 15:27

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σχετικά με το ζήτημα της δακοκτονίας και με ανακοίνωσή της απαντά στις ερωτήσεις και την κριτική που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σχετικά με το ζήτημα της δακοκτονίας και με ανακοίνωσή της απαντά στις ερωτήσεις και την κριτική που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.

Σε όσους την επικρίνουν εδώ και μέρες για τους χειρισμούς στις προσλήψεις του προσωπικού, η περιφερειακή αρχή απαντά με το ρητορικό ερώτημα: «Άραγε το πρόβλημα με τη δακοκτονία στη Λέσβο, που λειτουργεί προς υπεράσπιση της ζωτικής για το νησί πρωτογενούς παραγωγής του, είναι το ποιοι θα προσληφθούν για τη διαδικασία, ή η προστασία της ελαιοπαραγωγής χιλιάδων αγροτών; Γιατί από τη δημόσια αντιπαράθεση που παρακολουθούμε, αυτό που διαπιστώνει και ο πλέον αδαής είναι ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο πρώτο σκέλος…»

Σε άλλο σημείο, χαρακτηρίζει μνημείο υποκρισίας τα όσα λέγονται από μερίδα του Τύπου, αλλά και από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η Περιφέρεια δηλώνει πως κεντρικό θέμα για την ίδια παραμένει η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής λειτουργίας της δακοκτονίας, έστω και υπό δύσκολες συνθήκες, κι όχι ο κλαυθμός και ο οδυρμός ορισμένων, που επί δεκαετίες είχαν μάθει να διαχειρίζονται τη διαδικασία προς όφελός τους. Άλλωστε, η επιλογή εκείνων που προσλήφθηκαν φέτος στη δακοκτονία, έγινε από τον εργολάβο που την ανέλαβε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό…

Σε ό,τι αφορά αυτούς που θα προσληφθούν από την Περιφέρεια, τονίζεται πως η αξιολόγησή τους θα γίνει βάσει των κριτηρίων τού ΑΣΕΠ. Επίσης αναφέρεται πως η Περιφέρεια έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων δυσμενών αναφορών για τα… πεπραγμένα στη δακοκτονία τα προηγούμενα έτη πολλών από αυτούς που διαμαρτύρονται. Παράλληλα, επιμένει στην προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσει ο καθένας που επιχειρεί, βάζοντας λάσπη στον ανεμιστήρα, να εκβιάσει καταστάσεις.

Τέλος, σημειώνει πως αποκλειστικός της στόχος είναι η υποστήριξη της δακοκτονίας με κάθε δυνατό μέσο για να προστατευτεί η παραγωγή και δηλώνει ανοιχτή στον ουσιαστικό διάλογο, στην καλόπιστη κριτική και στις προτάσεις, τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και των ενδιαφερόμενων πολιτών, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

ΣΥΡΙΖΑ:
Παρέμβαση για δακοκτονία

Ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. Γιάννης Ζερδελής, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας.
Οι βουλευτές ζητούν να οριστούν κατ’ ελάχιστον στα επίπεδα του 2010 και οι τομεάρχες και οι εργατοτεχνίτες του προγράμματος δακοκτονίας τού 2012, αφού - όπως επισημαίνουν - «η δραματική μείωση για τέταρτη συνεχή χρονιά του προσωπικού του προγράμματος δακοκτονίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου και συνεπώς κινδυνεύει η φετινή ελαιοπαραγωγή».
Η μη αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου θα επιφέρει τραγικές συνέπειες στην ποιότητα και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι βιώνουν την ήδη δυσμενέστατη μείωση των τιμών του ελαιολάδου.
Εξάλλου, η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων με βάση τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών, δεν επιφέρει μείωση της συνολικής δαπάνης του προγράμματος, αλλά αύξηση, αφού ελλείψει δεδομένων, οι ψεκασμοί γίνονται περισσότεροι από εκείνους που χρειάζονται, για λόγους ασφάλειας.

 

Δακοκτονία:
Ζητούνται 220 εργαζόμενοι

Δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού στη δακοκτονία τού 2012. Συνολικά πρόκειται να προσληφθούν 220 άτομα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, που θα απασχοληθούν από μία έως 42 ημέρες.

Από το προσωπικό που θα προσληφθεί, 17 θα είναι αρχιεργάτες-παγιδοθέτες, 17 μεταφορείς με ζώο και 80 ψεκαστές. Αυτοί θα απασχοληθούν στην Κλειώ, την Κάπη, τη Συκαμνιά, την Άργενο, την Πελόπη, την Πέτρα, τη Μήθυμνα, το Λαφιώνα, το Σκουτάρο, το Μεσότοπο, την Άγρα, τη Νάπη, τη Φίλια, την Ανεμότια, το Σκαλοχώρι, την Άντισσα, τα Χίδηρα, τη Βατούσα και την Ερεσό. Άλλοι 20 θα εργαστούν ως αποθηκάριοι σε όλη τη Λέσβο και 86 άτομα θα απασχοληθούν ως παγιδοθέτες, επίσης σε όλη τη Λέσβο, εκτός από τις περιοχές που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση με συνημμένα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου (Καραντώνη 2, Μυτιλήνη), ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 22510 46665.

Η προθεσμία υποβολής λήγει πέντε ημερολογιακές ημέρες από την ανάρτηση της ανακοίνωσης.

Η προκήρυξη για την πρόσληψη των γεωπόνων της δακοκτονίας δε δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς έχει σταλεί για έλεγχο στο ΑΣΕΠ, και θα δοθεί μόλις λάβει τη σχετική έγκριση. Για να μην καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η έναρξη της δακοκτονίας, θα χρησιμοποιηθούν προσωρινά γεωπόνοι που εργάζονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey